Jači kulturni dijalog u regionu

0

Na inicijativu Međunarodnog festivala KotorArt, juče je u kotorskoj crkvi Sv. Duha potpisana Kotorska inicijativa, Memorandum o saradnji četiri najznačajnija ljetnja regionalna festivala: Međunarodnog festivala KotorArt (Crna Gora), Dubrovačkih ljetnjih igara (Hrvatska), Festivala Ljubljana (Slovenija) i Ohridskog ljeta (Makedonija).

Sporazum su potpisali Ratimir Martinović (direktor KotorArta Don Brankovih dana muzike i koordinator svih programa KotorArta), Mladen Tarbuk (intendant Dubrovačkih ljetnjih igara), Darko Brlek (direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Evropske asocijacije festivala) i Elizabeta Jankulovska (direktorka Ohridskog ljeta).

Kotorska inicijativa potpisana je sa namjerom ostvarivanja boljeg dijaloga i intenzivnije saradnje među festivalima, te otvaranja prostora za realizaciju zajedničkih projekata i programa, razmjenu projekata, programa i iskustava, kao i jačanje kulturne saradnje među zemljama potpisnicama, što je u uvodnom izlaganju naglasio i koordinator KotorArta Ratimir Martinović.

On je ocijenio da istorijsko pamćenje Kotora čuva gostovanja brojnih umjetnika i intelektualaca, ali da je skup prisutnih izuzetno bitan, referentan i znakovit kada se radi o menadžerima kulture, onima koji kreiraju preduslove kulturnog razvoja.

Po njegovim riječima, saradnja između četiri festivala koja se gotovo istovremeno odvijaju na malim udaljenostima, “pod budnim okom UNESCO-a”, u zemljama koje govore sličnim jezicima i imaju jedan dio zajedničkog nasljeđa, potpuno je logična i prirodna i bez ikakve formalne asocijacije.

Intendant Dubrovačkih ljetnjih igara Mladen Tarbuk rekao je da se radi o jednom doista značajnom trenutku, “jer da bi kultura uopće bila kultura, u sebi ima komunikaciju kao svoj supstancijalni momenat”.

On je podsjetio, da je i ranije među festivalima potpisnicima sporazuma postojala razvijena saradnja.

Elizabeta Jankulovska izrazila je radost što se ovaj sporazum potpisuje u godini u kojoj festival Ohridsko ljeto slavi svoju 55. godišnjicu.

Ona je izrazila očekivanja da će novouspostavljena saradnja dovesti do koprodukcija i razmjena programa, umjetnika i iskustava, kao i do bolje promocije za svaki festval pojedinačno, ali i u smislu zajedničke promocije na svjetskoj kulturnoj sceni.

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana i predsjednik Evropske asocijacije festivala podsjetio je da je umjetnička i kulturna saradnja bila prva koja je uspostavljena nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, i da su rezultati te saradnje nemjerljivi.

On se osvrnuo na krize koje trenutno potresaju svijet, i na dilemu sa kojom se susreo kao direktor festivala, o tome da li je etički pozivati umjetnike iz zemalja u kojima se ne poštuju ljudska prava.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar kulture Republike Crne Gore Pavle Goranović, ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš i sekretar Direktorata za stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Slovenije dr Matjaž Šekoranja, koji su svojim prisustvom dali snažnu podršku povezivanju reprezentativnih festivala, te plodotvornoj regionalnoj razmjeni i saradnji u oblasti kulture.

Ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš složio se sa već iskazanim stavom da saradnje već postoje, ali i dalje treba raditi na njihovom jačanju.

Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore izrazio je uvjerenje da se činom potpisivanja sporazuma “potvrđuje čvrsto uvjerenje Ministarstva kulture Crne Gore da radi na jačanju saradnje u regionu”.

“Posebno me raduje što je ova inicijativa potekla iz Kotora, grada koji simbolizuje suživot i dijalog”, kazao je Goranović.

Sekretar Direktorata za stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Slovenije dr Matjaž Šekoranja rekao je da slovenačko Ministarstvo kulture stoji iza potpisanog sporazuma prvenstveno, jer potvrđuje dosadašnju dobru saradnju među potpisnicima, ali i zato što otvara mogućnosti za dalju saradnju u različitim pravcima, navodi  se između ostalog u saopštenju PR službe Međunarodnog festivala KotorArt.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].