Izvoz grita i deponija opasnog otpada je rješenje

3

Daliborka Pejović

Daliborka Pejović

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa svjetskom bankom tražila je sredstva za sanaciju crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori u iznosu od 14 miliona eura.

Opasnog industrijskog otpada je na žalost i na obali Crnogorskog primorja koji mora biti što prije uklonjen, kazala je za Skala radio Daliborka Pejović, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine.

Problem otpada u tivatskoj marini Porto Montenegro je prema njenim riječima korektno i efikasno riješen.

Tamo su se  zadržale izvjesne količine grita koje će narednih mjeseci biti ili izvezene ili na propisan način tretirane.

Izvoz grita se polako priprema i samo se čekaju adekvatne dozvole uz poštovanje procedure, kazala je Pejovićeva.

Takođe je veliki problem otpada u brodogradilištu u Bijeloj koji može dovesti do usporavanja privatizacije i mora se riješiti na adekvatan način.

Jedini siguran i održivi način rješavanja problema je deponija opasnog otpada koja bi trebala da prihvati postojeći otpad u Crnoj Gori i sav budući, kao produkt industrijske proizvodnje.

Agencija za zaštitu životne sredine posebno brižljivo vodi računa o zaštićenom području grada Kotora, kazala je Pejovićeva.

3 KOMENTARI

 1. Tragedija je da brod od 8,5m gaza ne može pristati uz kotorsku Rivu.
  Ima novaca da Vlada šalje Crnogorce da ratuju u afganiistanske gudure,
  ali nema da plati dredger (gliboder) da produbi dno luke, (!)
  Dovoziti putnike čamcima sa sidrišta do obale, veliki je hendikep i
  maltretiranje za posjetioce, pa su zato, nažalost, mnogi putnici
  ostali na brodu, ne kupivši tako ni razglednicu Boke.

 2. Ne bi me zacudilo da su toksicni grit odlagali ko je dje stigao. Tomu se mora stat na put. Sve su to nezakonite rabote iz kojih se ubira dobar novac. To je veliki kriminal ako neko na takav nacin zagadjuje okolis. Hvala gospodji Pejovic i Agenciji sto nam spasavaju zdravlje nas i nase djece.

 3. Molio bih radio skalu da u okviru istraživačkog novinarstva obrati pažnju na informacije koje dolaze iz Jadranskog brodogradilišta-Bijela.Oni su jako dobri u spinovanju javnosti,a naručito medija.Tako su sa sve tv kamerama najavliali veliki remont naftne platforme i njen dolazak u Bijelu.Remontovali su kadifera na dizelicama i ništa više,platforma je na mrtvom vezu u Bijeloj.Sledeća manipulacija je izvoz grita,od kojih već godinu dana nema ništa.Grit je u jumbo vrećama,spakovan,i čeka izvoz.Sve je trebalo biti određeno sa jednom hrvatskom firmom,da se izveze u Afruku.Na svu sreću,agencija za zaštitu žiotne sredine i gospođa Pejović,otkrili su falcifikovana dokumeta,kao i opravdavnu sumlju da je brod trebalo neđe potopi na putu do odredišta,tako da je izbjegnut međunarodni skandal koji je Crna Gora mogla biti izložena zakulsnim radnjama rukovodstva brodogradilišta.Sve u nazad deset godima,toksični grit se bacao u vrtače i u okolini Kotora,Tivta,noću,jer se “kao nije znalo da je toksičan”.Eto Vam ideja za jedanu dobru reportažu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].