IZVJEŠTAJ IRI: Građani Crne Gore kao najveću prijetnju po bezbjednost države vide SAD, raste povjerenje u Rusiju

2

Međunarodni Republikanski Institut objavio je izvještaj povodom istraživanja od 27. februara do 7. marta koje je sprovedeno u državama Zapadnog Balkana među kojima je i Crna Gora. Istraživanje koje je između ostalog odgovorilo na pitanje koje zemlje građani vide kao najveću prijetnju po svoju državu donijelo je, makar što se Crne Gore tiče, zabrinjavajući zaokret u mišljenju ka SAD i NATO.

I. Đoković

Najveće iznenađenje ovog istraživanja je rezultat odgovora na pitanje koju državu smatrate za najveću prijetnju po bezbjednost svoje zemlje gdje su po prvi put u istoriji građani Crne Gore označili Sjedinjene američke države, dok sve veći broj građana svoje simpatije ispoljava prema Rusiji.

Ovakav odgovor predstavlja jasan zaokret u odnosu na period prije 2020. godine.

Zanimljivo je i to da su rezultati istraživaja pokazali da su jako slični odgovori na isto pitanje zabilježeni i u Srbiji dok se ostale zemlje Zapadnog Balkana znantno razlikuju u rezultatima.

Znakoviti su i odgovori na pitanje vanjsko politčkog kursa gdje je sada smanjen jaz između orjentacije ka EU i Rusiji, gdje 36 posto ispitanika iz Crne Gore smatra da treba biti potpuno okrenut ka EU dok sada čak 22 posto smatra da treba podjenako biti okrenut EU i Rusiji.

I po pitanju NATO sada svega 28 posto ispitanika smatra da je članstvo u toj organizaciji pozitivno za Crnu Goru dok 17% ispitanika smatra da je vrlo negativno čime se opet bilježi porast ANTINATO sentimenta.

Za predsjednika Socijaldemokratske partije Ivana Vujovića ovaj izvjestaj vise od svega pokazuje da se ispod krinke verbalnog vladajućeg zalaganja za EU i NATO, koje je najčešće lažno, u praksi tj. u mnogim aspektima socijalne sfere sprovodi perfidna antizapadna propaganda.

Kako kaže na tom zadatku su posvećeno angažovani mnogi akteri – predstavnici vlasti na svim nivoima po tzv. dubini, SPC i njen kler i naravno veliki medijski uticaj Vučićevskih i proruskih medija kojima smo svojevremeno otvorili širom vrata u CG.

Ivan Vujović

“Oni su svi u misiji otvorene, tvrde ili meke propagande kojom crnogorskim građanima treba u najgorem svijetlu prikazati vrijednosti savremenog demokratskog svijeta. Ove uzdanice srpskog sveta koje i dalje sanjaju promjene granica i etnički čiste teritorije u crnogorskom EU i NATO članstvu vide presudnu prepreku za ostvarenje svojih propalih velikodržavnih ambicija. Ova vlast sve to toleriše i omogućava zato što je ona suštinski i stvarno na tim antizapadnim pozicijama dok zapadnim pamtnerima prodaje maglu. Prepariranje crnogorskog društva na ovaj način je u toku, a farsične Spajićeve izjave o tome da navodno ruski uticaj nikada nije bio manji služe za dodatno anesteziranje crnogorskog društva”, objašnjava Vujović

“Dok se mi bavimo rekonstrukcijama, pričom o IBAR-u, dnevnim vladajućim gadostima i sličnim stvarima, po dubini društvene sfere se dešava najprizemnija kompromitacija zapadnih vrijednosti što sve u jednom trenutku treba samo da posluži promjeni i formalnog političkog i državnog kursa”, jasan je Vujović.

Kompletan izvještaj IRI možete pogledati ovdje.

2 KOMENTARI

    • Izaći će na nosine, i sa jamerikom i sa baćuškama.
      Kolafinta, za i protiv, sluge poslušne, pera kolona i galerija veleizdajnika .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].