Izuzetna saradnja Lučkih uprava Crne Gore i Dubrovnika

1
Sa susreta

Sa sastanka Lučkih uprava

sa sastanka

Lučku upravu Crne Gore danas su posjetili Kristijan Pavić, direktor Lučke uprave Dubrovnik, prof. dr Ivo Paparela, Snežana Đurković, pomoćnica crnogorskog ministra pomorstva i saobraćaja i Ana Kusovac, samostalni savjetnik za pomorsku privredu.

Direktor Lučke uprave Crne Gore Mladen Lučić je kazao da se radi o uzvratnoj posjeti koja je od posebnog značaja za unapređenje saradnje koja bilježi stalni uspon.

On je posebno istakao ulogu prof. Paparele koji je zaslužan za ovaj susret i koji je dio svoga bogatog znanja iz ove oblasti nesebično ponudio Lučkoj upravi Crne Gore.

Direktor Lučke uprave Dubrovnika Kristijan Pavić kazao je da današnja posjeta kolegama predstavlja nastavak razmjene iskustava, uvažavajući činjenicu da su Dubrovčani kroz ovaj proces prošli prije 13 godina i da mu je zadovoljstvo iskustvom pomoći crnogorskim kolegama, pružiti savjete i razmišljanja kako bi čitav proces prošao što bezbolnije.

Na naše pitanje kako vidi Lučku upravu Crne Gore i koliko je ona sposobna da se uhvati u koštac sa izazovima koji su pred njom, Pavić je kazao da je prijatno iznenađen stepenom spremnosti za procese koji slijede, kao i spremnosti crnogorskih kolega da se uhvate u koštac sa problemima koji ih očekuju.

Što se zajedničke saradnje tiče, Pavić je kazao da se odnosa i na zajedničkim nastupima na tržištima, nastupom prema Evropskim institucijama jer je Lučka upravnik Dubrovnik nosilac projekta koji je kandodovala prema evropskim fondovima u koji je Lučka uprava Crne Gore jedan od partnera.

Tu je saradnja na razvoju  turizma, razvoju lučke infrastrukture u cilju podizanja kvaliteta Jadrana kao destinacije, rekao je on.

Prof. dr Ivo Paparela je kazao da je saradnja na operativnom nivou između Lučića i Pavića i da je više pažnju posvetio nekim zakonodavnim rješenjima za koja smatra da su neophodna i da će se u praksi pokazati kao neophodna i fundamentalna.

“To se konkretno odnosi na lex specijalis koji bi značio da trgovačka društva koja ulaze u koncesije na lučka područja koje predstavljaju ogromne infrastrukture treba da imaju temeljni kapital puno veći nego što je propisano u Zakono o trgovačkim društvima. Tu je i veoma bitna računovodstvena konreola i računovodstveni plan da se ne bi sedilo da se jede supstanca. To stvara osnovu da bi dvije lučke uprave mogle raditi u zakonskim okvirima koja su optimalna i koja štite interese crnogorske države ali i investitora”, kazao je on.

Današnji susret dvije lučke uprave Snežana Đurković, pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore ocijenila je kao važnim i korisnim jer su kolege iz Republike Hrvatske prenijeli njihova iskustva i dali primjere kako i na koji način da uredi ono što što stoji pred Lučkom upravom Crne Gore.

Akcenat je bio u dijelu zakonskog okvira, imajući u vidu da ministarstvi pomorstva i saobraćaja Crne Gore priprema u fazi nacrta dva zakonska akta i to Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lukama i Zakon o sigurnosti plovidbe koji se direktno tiču današnjeg sastanka.

Đurkovićeva je kazala da je s pažnjom saslušala primjedbe i sugestije prof. Paparele koji će biti s pažnjom razmatrane i najvjerovatnije prihvaćene.

Razgovarano je i o definisanju lučkih usluga, dijela pilotaže, a iskustva hrvatskih kolega će sigurno biti korisna.

Istog mišljenja je i Ana Kusovac, samostalna savjetnica za pomorsku privredu koja je izrazila nadu i vjerovanje da će se sastanci nastaviti i ubuduće.

1 KOMENTAR

  1. Bravo Mladene, Naprijed sa odrzavanjem dobrih odnosa.
    Milo mi je da si naucio da se ima sta nauciti od nasih prijatelja iz Hrvatske.
    Odrzavanje dobrih odnosa sa RH je prioritet naseg pomorstva, jer moramo prriznati da nam je naucni kadar tanak, pa je lijepo kad imas od koga sto nauciti a ne se uciti na svojim greskama.
    Zelim ti uspjeha u radu jer od toga puno zavisi. I molim te ne daj da se ‘talijanski park uruzi nekakvim zgradama jer je to srce zelenog Kotora. Ako se dozvoli bilo sta da se gradi na tih stotinjak metara zelenila bit ce sramota svih koji budu u tome ucestvovali.
    Na pravom putu vjere i nadanja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].