Izložba mačaka i njihova uloga u I Svjetskom ratu

4
Mačke u I Svjetskom ratu

U Muzeju mačaka

Kotorske mačke su još jedna tradicija drevnog grada, uz kuriozitet da su sa golubovima u najboljim odnosima, pa ih nerijetko možete kaletama, pjacetama i u portunima sresti “ruku pod ruku” ili šotobraco, kako kažu stari Kotorani.

Njihovo najomiljenije stanište je kotorska Pjaca od kina, gdje se od prošle godine u prizemlju nekadašnjeg samostana Gospe od anđela nalazi Muzej od mačaka.

Italijan Pierro Pazzi, stručnjak za mletačko zlatarstvo i primijenjenu umjetnost, kolekcionar iz Venecije je u posjedu preko 10 hiljada različitih razglednica, prethodnica kartolina, medalja, raznih revija i časopisa, stripova, knjiga iz XVII vijeka, koje tretiraju mačku kao temu.

Trenutno je u ovom muzeju postavljena izložba pod nazivom “Mačka u I svjetskom ratu”, povodom obilježavanja sto godina od ovog događaja.

Ovo je, priča Pazzi, putujuća izložba.

“Jedna je postavljena u Veneciji, u palazzo Ducale, druga na Rijeci, a treća u Kotoru. Mačka je kao maskota i koristila je vojnicima da od miševa obezbjeđuje hranu koju su sakrivali. Prikazane su u igri sa vojnicima u predahu, uglavnom na  fotografijama ili crtežima, grafikama”, objašnjava Pazzi.

Mačka je kasnije imala svoju poruku na čestitkama i razglednicama.

Izložba tretira period I Svjetskog rata od 1914. do 1918. godine i moguće da je jedina izložba u Boki Kotorskoj koja je posvećena I Svjetskom ratu.

Boka je bila veoma važna vojna luka austrijskog carstva, a mnogi Bokelji su služili njenu mornaricu, podsjeća Pazzi.

Originalni i zanimljiv Muzej mačaka u starom kotorskom gradu dnevno posjeti oko stotinu turista, koji mogu da se fotografišu u muzeju ili da fotografišu bilo koju izloženu sliku.

U vitrinama, najveći dio izložbe zauzimaju razglednice koje se na najbolji način mogu približiti različitim narodima.

Inače ovakav muzej u svijetu postoji samo u Veneciji, Maleziji, Americi i Kotoru, kazao je za Skala radio njegov direktor Pierro Pazzi.

Pazzi i Čučić
Mačke u I Svjetskom ratu

4 KOMENTARI

  1. Bilo je to vrijeme Velikog rata, I sv.rat i svjetska tragedija, bilo je to vrijeme pogibije miliona ljudi, vrijeme ratnih zločina, upotrebe bojnih gasova, vrijeme masovne gladi, sirotinje i bijede, na kraju i pogrom od “španjolice”. Uslijedila je opsta mizerija. A vi, što radite, pišete pi*darije o mačkama i taljančiću!

  2. Uvek neka lepa priča sa ovog meni tako dragog radija. A tek muzika vam je pravi lek.Dobro zdravlje i ne menjajte se. vaša stara slušateljka i sugrađanka leti koja u svom stanu ne gasi radio Skalu.

    • Lijepo je pročitati ovakav komentar, pa još kad isto misliš, utoliko bolje.
      Neće mi Skala zamjeriti na primjedbi na neki davni ćlanak O.Pavlovića u kome on, na neki naćin , poziva na linć maćaka kotorskih.
      Moja primjedba se odnosi na objavljivanje teksta dotićnog, a ja bi mu porućio da im baci bokun nećega što mu je ostalo od marende i da će tako, u tom malom dobrom djelu i on biti bolji ćovjek.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].