IZMEĐU MITA I STVARNOSTI-DR MILUN LUTOVAC I UMJETNIČKA ODISEJA KROZ VRIJEME

0
Anastazija Miranović i Milun Lutovac

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Javna ustanova Narodna biblioteka i čitaonica ”Njegoš” je 23. aprila 2024. godine tačno u podne, sa velikim zadovoljstvom otvorila izložbu pod nazivom ”Između mita i stvarnosti”, posvećenu radu istaknutog teoretičara umjetnosti, slikara, predavača i autora brojnih vrijednih knjiga iz domena likovne umjetnosti i književnosti, Dr Miluna Lutovca. Izložba je pokrenuta sa ciljem istraživanja i preispitivanja granica između mitološkog i realnog u umjetničkom stvaralaštvu.

U uvodnoj riječi, Saša Božović, renomirani kulturolog, izrazila je duboku zahvalnost Dr Milunu Lutovcu što je odabrao baš njihovu instituciju kao mjesto za predstavljanje svoje najnovije umjetničke kolekcije. Kolekcija je inspirisana obilježavanjem 530 godina od štampanja ”Oktoiha prvoglasnika”, jednoj od prvih štampanih knjiga u regionu, što dodatno naglašava važnost pisane riječi i autorskog prava kroz vjekove.

Izložba ”Između mita i stvarnosti” istražuje Lutovčevu fascinaciju stapanjem klasičnih i modernih umjetničkih tehnika, kao i njegovu sposobnost da kroz svoje djelo otjelotvori duh epohe kojoj pripada, često se oslanjajući na simboliku i alegoriju da prenese složene društvene i kulturne teme.  Ova izložba ne samo da slavi monumentalni doprinos Dr Miluna Lutovca umjetnosti i kulturi, već i podstiče dijalog o važnosti književnosti u oblikovanju našeg kolektivnog identiteta i očuvanju kulturne različitosti.

Izložbu ”Između mita i stvarnosti” svečano je otvorila dr Anastazija Miranović, ugledna istoričarka umjetnosti, koja je svojim govorom dodatno obogatila značaj ovog događaja. Dr Miranović je naglasila značaj Oktoiha ne samo kao istorijskog dokumenta, već i kao umjetničkog djela koje je duboko ukorijenjeno u kulturu i identitet naroda, govoreći o tome kako ”djelo iz starijeg doba čuva u sebi prošli život, vjerovanja, oblike, mišljenja o oblicima kao o njihovim vrijednovanjima. ”

Ona je istakla da je Oktoih više od knjige; on je odraz duhovnog i kulturnog nasleđa, prenosilac znanja i tradicija koje oblikuju kolektivnu svijest i identitet. ” Sve je od prve riječi zvuka i crteža oblik i sadržaj,”  navela je, sugerišući da svaki element knjige – od teksta do ilustracija – nosi u sebi dublje značenje koje transcendira vrijeme i prostor.

Ovim povodom, dr Miranović je također razgovarala o umjetničkom pristupu Dr Miluna Lutovca, ističući kako njegova djela predstavljaju most između prošlosti i sadašnjosti, spajajući istorijsku mitologiju sa modernim tumačenjima i tehnikama. Njegova sposobnost da oživi istorijske teme kroz savremeni umjetnički izraz, pokazuje da su umjetnost i kultura stalno u dijalogu sa vremenom u kojem žive. Dr Miranović je takođe ukazala na važnost interdisciplinarnog pristupa u umjetnosti, koji omogućava da se različite umjetničke i naučne discipline međusobno obogaćuju i time doprinose boljem razumijevanju i vrednovanju kulturnog nasleđa. Njene riječi su podstakle prisutne na razmišljanje o umjetnosti kao univerzalnom jeziku koji prenosi znanje, vrijednosti i emocije kroz generacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].