Izložba slika Ružice Bajić Sinkević u Kotoru

0
Sa otvaranja

sa izložbe

“Oni koji čekaju” naziv je izložbe slika Ružice Bajić Sinkević koja je otvorena u ponedjeljak 19. septembra u galeriji Centra za kulturu u Kotoru.

Izložbu je otvorio Slavko Mandić, direktor Skala radija.

Otvarajući izložbu Mandić je kazao da smo naučili smo čekanje nije lako podnijeti i da nas ono ne rijetko čini bespomoćnim.

To je stanje duha koje nam ne dozvoljava da budemo gospodatri svoje sudbine.

Ono je pasivno, a u njemu nam izgledi da izmijenimo unutrašnji raspored svojih emocija postaju tanka nit za koju se hvatamo kako bi popravili stanje u koje nas kao taoce drži tišina čekanja.

Okrenuti iza okrećemo se od vjerovanja sopstvene ideje da je moguće uticati na dešavanja koja su slika stvarnosti iz koje bi u neku drugu umireni onoliko koliko to može podnijeti naša uznemirena misao.

Oni koji čekaju, kaže u nazivu izložbe Ružica Bajić Sinkević, slikajući čekanje đe je unutar slika fiksiran trenutak čekanja-mirnoće, tišine, između onih koji čekaju u prostoru i vremenu i likovno nam poručuje kroz ljude poređane u jednoj ravni oslonjene na ogradu koja je vizuelna granica koja dijeli prostor na dva dijela.

Slikarka nam poručuje, onoliko koliko likovno tkivo umijemo da čitamo da su likovi zanimljiva priča stvarnosti u kojoj možemo da vidimo kako to čekanje ima smisla ako formira osjećaj koji će nas uvjeriti u njenu smislenost.

Zanimljiv način na koji nam Ružica Bajić Sinkević predstavlja plavo sive slikane površine vode/vazduha postaju, po slikarki nosioci intimnog svijeta čekača, na kraju toliko svedene da više i nijesu voda ili vazduh, nego tišina koja je sama sebi dovoljna, samo je, po mom gledanju dio priče.

Jednako interesantan je i prostor bez ljudi, dakle onaj odakle su otišli oni koji čekaju.

Posmatrajmo, poručila nam je slikarka i razmišljajmo onoliko koliko to možemo i umijemo.

Slika Ružice Bajić Sinkević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].