Slikarska lirika Pavla Todorovića

5
sa otvaranja

sa izložbe

sa izložbe

Kotorskog slikara Pavla Todorovića pozdravio je grad u tijesnoj galeriji Kulturnog centra za ljubitelje njegovog stvaralaštva.

“Nakon punih 10 godina Pavle nastavlja đe je stao. On ustvari nikada nije prestajao, jer prestati da slika, prestao bi da živi, a još nam mnogo toga mora pokazati”, poručio je Slavko Mandić u katalogu za ovu izložbu.

“Slikarski nerv Pavla Todorovića ulazio je u složene prostore mističnosti jednog vremena i iz njega slikom izlazio bogatiji, ali i snažniji u naumu da nastavi misiju otkrivanja viševjekovnog sklada čovjekovog shvatanja  prostora i prirode i njegove potrebe da bude uzdignut u ljepoti, ali isto tako uklopljen u prirodni prostor koji mu je od Boga dat. Pavle je, dijelom koji njegovu višedecenijsku osobenost svrstava u karakternu snagu slikarskog umijeća uspio dodirnuti i približiti se više od mnogih koji su profesionalci sa savršenim tehničkim znanjem”, konstatuje Mandić.

“Zemlja  se okreće, naranče žute, golubovi điravaju u krug drevnim Kotorom, a Pavlovi krugovi aurom kruže. Otvaraju se i zatvaraju, puknu i opet baloni iznad San Đovanija. U energetskom polju ovog kotorskog slikara škure škripe, gurle cvile, portuni umidecom vonjaju, fasade kolure mijenjaju stađunima opiturane. Pavle kružnih i nikada zaokruženih slikarskih treptaja arivao je ovim proljećem i strašno nas sve obradovao”, kazala je otvarajući izložbu pjesnikinja Dubravka Jovanović.

“Podigla sam čašu za živjeli neusidrenim fasadama i otvorenim krugovima Pavla Todorovića kotorskog pitura, (po kotorski slikara) i umjetnika od mota, od znanja, od stila, od kista, od nerva, od riječi, od tradicije, od prijateljstva, od gostoprimstva, od umjetnosti i za nju. Pavle Todorović likovni navigator bokeškim morem podigao je opet sidro, a zar umjetnik može mirovati? Da pronađe sunca komadić  vreli. Da pronađe života komadić zreli. I da ga dijeli, da ga dijeli sa nama, sa urama i aurama kružnoga toka. Slikar kotorski među svojima”.

Slikara i slike, njegove prijatelje i sugrađane uokvirila je pjesma mediteranska klape Boka nostra pod vođstvom Mie Kovačević.

brojni ljubitelji Pavlovog slikarstva
klapa"Boka nostra" na otvaranju

5 KOMENTARI

  1. Bravo za vrsnog slikara i veoma skromnog. Predivnog coveka i umetnika. Zelimo da Vase slike krase mnogo galerija i privatnih zbirki.

  2. Dragi Pavle, odavno te nije bilo, fala ti što nam opet pokazuješ tvoje prelijepe slike. Ja znam da te voli tvoj Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].