Izložba slika Draga Dedića

0

U organizaciji Opštinske javne ustanove Muzeji Kotor u četvrtak 14. avgusta biće otvorena izložba slika Draga Dedića u 20 sati 30 minuta u Galeriji “Solidarnosti” – palata Pima u starom kotorskom gradu.

Izložbu će otvoriti novinar, direktor Skala radija Slavko Mandić.

U muzičkom dijelu programa učestvuju profesorice kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” Andrea Petrović i Tamara Knežević – flauta i Dragana Krgović – klavir.

Drago Dedić

Na izložbi slika Draga Dedića u Galeriji solidarnosti, autor će se  predstaviti  sa 35 radova ,nastalih u periodu od 1987-2013godine , urađenih u tehnici ulja na platnu.

Autorka izložbe i kataloga Marija Mihaliček

„Susret sa slikarstvom Draga Dedića u Kotoru, na izložbi koja donosi izbor iz njegovog bogatog opusa nastalog u posljednje dvije i po decenije  će svakako potvrditi vrijednost njegovog slikarstva kao originalne pojave crnogorske moderne.“ Marija Mihaliček, iz predgovora Kataloga  izložbe

BIOGRAFIJA

Drago Dedić je rođen (1937) u Orahovu kod Podgorice. Osnovnu i srednju školu završio u Podujevu, gimnaziju započeo u Titogradu, a maturirao je u Prizrenu. U Titogradu je studirao na Elektrotehničkom fakultetu, a zatim nastavlja studije u Beogradu. Otpočeo je da se napaja umjetnošću – bavi se slikarstvom, poezijom, prozom, pozorištem.

Odlazi (1967) za Pariz, gdje nastavlja intenzivno da se bavi slikarstvom.Svoje prvo likovno predstavljanje imao je (1973) na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji “Lambert” u centru Pariza na ostrvu Sen Lui. Od tada stalno slika i izlaže  samostalno i grupno u Francuskoj i svijetu, a posebno na poznatim salonima: “Salon ACAM”, “Salon d’Automne”, “Figuration Critique”, “Salon d’Hiver”, “Salon des Artistes Indepedants”, “Salon de Mai”, “Salon Societe Nationale des Beaux Arts”, “Salon Comparaisons”, “Salon Fantastique”, “Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”. Do sada je priredio trideset sedam samostalnih a učestvovao je na preko tri stotine pedeset grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Libanu, Koreji. Član je Udruženja francuskih umjetnika “Maison des Artistes” (1977) i Udruženja likovnih umujetnika Crne Gore (1983). Duži period je član organizacinih komiteta “Salon d’Automne” i “Figuration Critique”. Stalno živi i stvara u Parizu, a povremeno  u Budvi.
Marija Mihaliček

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].