Naša stvarnost rukopisom Luke Lagatora

0

sa otvaranja izložbe

sa otvaranja izložbe

Izložba karikatura proslavljenog crnogorskog karikaturiste i slikara Luke Lagatora otvorena je u ponedjeljak 28. marta u galeriji  Kulturnog centra “Nikola Đurković” i trajaće narednih deset dana.

“Njegovo izuzetno stvaralaštvo jasno upozorava kreatore današnje stvarnosti na jedan osoben način, nastojeći da probudi osjećaj odgovornosti upravo kod onih koji umiju da čitaju njegov rukopis. Priča Lagatora je pitka, ali oštra satira sa punom misaonom refleksijom koja se možda ne dopada uvijek onome kome je namijenjena, ali zato sigurno, možda upravo zbog toga postiže svoj puni smisao. Luka Lagator je buntovnik po prirodi stvaranja, eksplozivan u izrazu, blag u tumačenju. Kao da sve to što je stvorio i nije njegovo, a on je eto sasvim slučajno tu na poprištu stvaranja”, kazala je između ostalog Marija Ćatović gradonačelnica Kotora, otvarajući ovu izložbu.

U ime organizatora Matice Crnogorske umjetnika i posjetioce pozdravio je Slavko Mandić, predsjednik ogranka Matice crnogorske u Kotoru.

Lagator je do sada je imao 21. samostalnu izložbu slika u zemlji i inostranstvu i 16 samostalnih izložbi karikature.

Učestvovao je na preko 200 zajedničkih izložbi slika i 379 zajedničkih izložbi karikature širom svijeta.

Snimio je dva kratka umjetnička filma: “Sizifov put” i “Sizifov trud”.

Autor je prve knjige stripa u Crnoj Gori “S-LIČNO”, knjige “YU RJEŠENJE” i knjige nagrađenih i selektovanih radova u izdanju “Pobjede”.

U raznim listovima i časopisima, u zemlji i inostranstvu, objavio je blizu 5.000 karikatura.

Dva puta je proglašavan za KARIKATURISTU GODINE u Jugoslaviji.

Lagator je dobio veliki broj nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističu: RED MAN – Peking, ZLATNI PJER – Beograd i KLASOVO MAJSTORSKO PERO – Kruševac.

Do 2010. godine dobio je ukupno 62 nagrade i priznanja, od kojih 49 u internacionalnoj konkurenciji.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].