Izletnička taksa u Kotoru se povećava sa 50 centi na euro

9
Kotor

Zoran Živković

Zoran Živković

Kako se shodno Zakonu o turističkim organizacijama sredstva prikupljena od izletničke takse koriste za podsticanje i organizovanje promotivnih aktivnosti, čiji se obim rada Turističke organizacije planira povećati, Izvršni odbor Turističke organizacije je donio Odluku o potrebi povećanja iznosa izletničke takse sa dosadašnjih 50 centi na jedan euro.

Pomenuto povećanje ima i konkretnu opravdanost u povećanju broja štampanih karti grada, brošura, kataloga i ostalog materijala koji doprinosi promociji turističke ponude grada.

Prosječna godišnja količina mapa Starog grada koje se besplatno dijele posjetiocima kreće se oko 250.000 komada.

Zbog posebne kulturno-istorijske i prirodne atraktivnosti i zbog malog broja smještajnih kapaciteta, Kotor je prije svega destinacija izletničkog turizma.

Broj izletnika je stalnom porastu i kroz povećanje izletničke takse podstiče se rad ukupne turističke privrede, i to od kulturno-istorijskih objekata koje posjećuju turisti, do smještajnih i ugostiteljskih objekata, suvenirnica i svih ostalih turističkih i uslužnih sadržaja, objašnjavaju iz lokalne Turističke organizacije.

Kako bi se turističkim agencijama, koje organizuju jednodnevne grupne posjete gradu i koji plaćaju izletničke takse omogućilo pravovremeno upoznavanje sa  povećanjem, predloženo je da Odluka počne sa važenjem od 1. januara 2012. godine, kazao je za Skala radio Zoran Živković, direktor kotorske Turističke organizacije.

9 KOMENTARI

 1. Apelujem da TO Kotor o uvećanju izletničke takse obavijesti turističke i pomorske agencije službenim putem, kako neke agencije ne bi tu informaciju doznale tek po prijemu računa.

 2. Cini mi se,da je Bogu hvala,konacno odobreno povecanje takse sa 5o Centi na
  1 euro!Ko ce sto zaraditi,mislim da nije vazno,nesto ce uci i u kasu opstine,te ce se mozda utrositi da se bedemi i skale do tvrdjave poprave i prilagode laksem hodanju.Nesmijemo biti previse i kriticni i zakidala,da se tako izrazim.Ciao!!!!

 3. da bi se taksa podigla mora se nesto korisno i ucinjet,za pocetak smanjiti prostor na kojima ce stajati tende od kafica,grad mora da bude cistiji,pa da se naprave neki animir programi npr. koncerti!

 4. Ne, mnogo je i premnogo. Jer se od ovoga bogati samo Turisticka organizacija, koja bi po meni bila presmijesna da nije zalosna.
  Sto se vise ima vidjet u Kotor, lise Pomorskog muzeja koji jedini napreduje? Sporke, vazda mokre i smrdjeljave ulice dje moras zavrnut gace ako ne bi doma da nosis na analizu, sijaset trokolicara, bastenske garniture do 70% povrsine trgova, prosjaci…
  Katedrala naplacuje ulaz, a nemas dje svijecu zapalit, a opet onaj Sv.Nikola sa onom zastavom da te Bog sacuva…
  Jedina nam je atrakcija-prednost sto Ameri i Unijasi nisu ovo vidjeli vise nidje na svijet

 5. ajde ne izvodi Misko … pogledaj kolike su takse u okruzenju… pa necemo se prodavat za sitno… ovo je ipak stari grad pod UNESCO zastitom i ima se sto vidjeti ponuditi, ali je 50 centi stvarno malo za sve to i sramota da se plaća tolik iznos. euro je sada pristojnije, potupuno se slažem sa ovom odlukom

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].