Izgradnja zaobilaznice je najvažnije razvojno pitanje Kotora

1
sa sastanka

Izgradnja zaobilaznice je najvažnije razvojno pitanje Kotora, ocijenjeno je na radnom sastanku predsjednice kotorske opštine Marije Ćatović sa ministrom održivog razvoja i turizma Predragom Sekulićem i pomoćnicom ministra kulture Lidijom Ljesar.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine Opštine dr Nikola Konjević, glavni administrator Đorđije Vukčević, te direktori opštinskih javnih preduzeća, institucija kulture i saradnici gradonačelnice Ćatović.

“Bez izgradnje zaobilaznice Kotor nema razvojne šanse. Ovaj projekat je neophodan gradu, kako zbog regulisanja problema u odvijanju saobraćaja, tako i zbog činjenice da opterećenost jedine saobraćajnice nanosi direktnu štetu starom gradskom jezgru, posebno kompleksu kotorskih zidina”, istakao je ministar Sekulić.

Pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar naglasila je da, nakon sastanka Komiteta UNESCO-a u Sankt Petersburgu, ima razloga za optimizam.

“Dosadašnja kašnjenja u realizaciji ovog projekta bila su uzrokovana našim nastojanjima da pronađemo najbolja moguća rješenja koja neće na bilo koji način ugroziti status Kotora na Listi svjetske baštine. Ta rješenja pronaći ćemo uz pomoć Ekspertske misije UNESCO-a, koja će početkom proljeća naredne godine posjetiti Kotor”, najavila je Ljesar.

Ukazujući na činjenicu da se u Kotoru nalazi 60% nepokretnog i 40% pokretnog spomeničkog blaga Crne Gore, predsjednica Ćatović prezentirala je učesnicima sastanka inicijativu da se Kotor proglasi gradom kulture.

Uz puno uvažavanje činjenice da je crnogorska prijestonica Cetinje istovremeno i prijestonica kulture, ova inicijativa, kako se čulo na sastanku, imaće podršku Ministarstva kulture.

Posebnu pažnju učesnici sastanka posvetili su valorizaciji studija lokacije za sektore 15 i 16, gdje je planirana izgradnja dva manja hotela i marine sa 150 vezova, a početak tenderske procedure može se očekivati krajem mjeseca.

“Dobru turističku sezonu u Kotoru obilježilo je uplovljavanje velikog broja kruzera, ali moramo biti svjesni da je nedostatak hotelskih kapaciteta limitirajući faktor za puni razvoj turističkih resursa Kotora”, istakao je ministar Sekulić.

Na sastanku je ocijenjeno i da je značajno poboljšano vodosnabdijevanje Kotora, izgradnjom priključka na sistem Regionalnog vodovoda, te radovima u okviru projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, gdje je već završeno 98% planiranih radova.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].