Izborni rezultat opozicije zasluga SPC

2

 

Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora CEMI-a Zlatko Vujović ocijenio je da je izborni rezultat opozicione liste, koja je na juče održanim izborima osvojila najviše glasova, posljedica djelovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je, kako je istakao, izašla na izbore i vodila terensku kampanju.

Vujović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) ocijenio da rezultat jučerašnjih izbora predstavlja nezadovoljstvo građana onim što se dešavalo u našoj zemlji u posljednje četiri godine.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je uticao na to da, kako je pojasnio, SPC uloži svoje resurse i da prosrpsko biračko tijelo ima svog lidera, što oni inače nijesu imali.

Pomjeranja unutar blokova

“To je uticalo na nekolika procenta, ali je prije svega uticalo socijalno i ekonomsko nezadovljstvo u zemlji. Mislim da je to skuplje koštalo DPS nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, istakao je Vujović.

Kad je riječ o identitetskim pitanjima, smatra Vujović, desila su se pomjeranja unutar blokova.

“Kad govorimo o čisto suverenističkim strankama imamo nekih oko 54 posto, pri tome kad bi se uslovno uzela, to ne bi bila tačna procjena da stavimo Demokrate u partiju koju glasaju isključivo prosrpski igrači. Tamo je značajan broj suverenističkih glasova. Tako da vi imate sa aspekta tog pitanja jasno da se nije desila promjena u odnosu prema državi, ali jeste prema onima koji su vršili vlast”, rekao je Vujović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Govoreći o listi opozicije koja je osvojila najviše glasova, on je rekao da je to rezultat Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je izašla na ove izbore i vodila terensku kampanju.

“Lista koju je predvodio Zdravko Krivokapić rezultat je SPC. Nije se desilo nešto dramatično. Ukupan broj partija u opoziciji koje su bliske i podržavale litije je nekoliko procenata veći. Bila je snažna homogenizacija. SPC je uspjela da nekih dva, tri posto dodatno da izvede na izbore, kad govorimo bilo o apstentima ili onima koji su glasali za DPS”, rekao je Vujović.

Vukadinović: Mirna tranzicija vlasti

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da jučerašnje izbore ne bi trebalo doživljavati kao nešto traumatično, jer se dogodila tranzicija vlasti koja je, kako je rekao, obilježje zrelih društava.

 

“Od tog ključnog matematičkog proračuna teško da se što može promijeniti, jer koalicija okupljena oko DF-a, zajedno, ja sad kažem uslovno, sa ove druge dvije koalicije ima 41 poslanika i to je ta većina. Tako da to ne treba doživljavati ništa traumatično, jedna tranzicija vlasti se dogodila, dogodiće se u narednom periodu, vidjećemo koliko uspješno, ali dogodila se i te tranzicije su obilježja jednog zrelog društva”, rekao je Vukadinović u Jutarnjem programu TVCG.

Sve to se, pojašnjava, dešava nakon “skoro tri decenije vladavine jedne partije i jednog režima”, pored svih najava da može doći do incidentnih situacija.

“Jučerašnja velika izlaznost govori o zrelosti crnogorskog društva da u nekim teškim momentima, uprkos barijerama, izađe. One jesu postojale, u smislu panedmije”, kazao je Vukadinović.

Podsjeća da je izlaznost na izborima u Srbiji bila 50,1, a u Hrvatskoj ispod 50 odsto.

“Ovdje je bila tolika izlaznost, što me raduje jer se pokazalo da se građani ne plaše korone. Da je izlaznost bila 64 odsto, oni bi imali 41, 42 mandata. Na ovu veliku izlaznost ona daje prednost partijama koje nisu čvrsto pozicionirane u tom glasačkom tijelu”, rekao je Vukadinović.

Sada slijedi teži politički period

Sve ovo što se događa ne bi, kaže on, trebalo shvatiti kao smak svijeta, “nego kao mirnu tranziciju vlasti, jer sad tek nastaju problemi”.

“Ove tri koalicije koje najavljuju da će praviti vlast su imale zajednički cilj – smjena DPS-a. To su uradili, ali sad ide teži period. Treba da pokažu koalicioni kapacitet. Crnoj Gori treba efikasna vlast i vlada. Vidjeli smo sinoć neke disonantne tonove, jedni predlažu ekspertsku vlade, drugi su lidera svoje partije za premijera nominovali, a sumnjam da i ovi treći, koji su lideri, da neće imati kandidat za premijera i uzmu dio kolača”, rekao je Vukadinović.

DF je, smatra on, pobjednik izbora, pa će teško dozvoliti da budu žrtva postizbornog dogovaranja, “jer su lavovski dio posla obavili”.

“DPS je relativni pobjednik izbora. Oni su najjača partija, ali je očigledno da će neko drugi formirati vlast, da DPS sada neće moći da ima koalicioni kapacitet, jer je glas od HGI izgubljen. Podjela u hrvatskom korpusu je uticala na to”, rekao je Vukadinović.

Pravoslavna zajednica, uvjeren je Vukadinović, izvukla je nosioca liste DF-a.

“Ona je tražila kao onda što je bio Lekić, kad su odigrali utakmicu na predsjedničkim izborima. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je bila inicijalna kapisla”, smatra on.

RTCG

2 KOMENTARI

  1. Cestitke onima koji su dobili bolji rezultat ma kako god se oni zvali. Bolji su pobijedili a narod je rekao svoje! Zivjeli!

  2. GOSPODO “ANALITIČKI ANALITIČARI”-NIJE DATI DA STE VRSNICI BEČIĆA-ROĐENI U AB…LEJALICI-KONTRAREVOLUCIJI-1989 GODINE..PA “NEZNATE”…:…DA JE IDEJNI VOĐA I POGLAVNIK BILA ISTO-KAO I DANAS SPC..ZA KOJU PRILIKU-VI MITINGAŠI KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA-STE O BOŽIĆU 1991 GODINE(DUGOROČNO USPJEŠNO PLANIRANJE-KADROVSKE OBNOVE CRNE GORE!)-DOVELI NA CETINJE-ĐE SU SVE NAŠE SVETINJE-RISTA RADOVIĆA IZ BELE CRKVE-VLADIKU BANACKOGA..I USTOLIČILI DO UPOKOJENJA-U CETINJSKI MANASTIR?!!! PA DANAS-“MI SMO BILI MALI-SPORO RASLI-ANALITKOM SE SELEKTIVNO-U DOKOLICI…BAVILI- BAVIMO”?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].