Izborna tišina uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i lokalnih u Kotoru

6

Nenad Radunović

Nenad Radunović

Izborna tišina počinje u petak 12. oktobra u ponoć, to jest 24 sata prije početka parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i lokalnih u Kotoru, Budvi i Nikšiću.

Glasanje će se sprovoditi u nedjelju 14. oktobra od 7 do 20 sati na 37 biračkih mjesta u kotorskoj opštini.

Za parlamentarne izbore u kotorskoj opštini upisano 18.130 birača, a za lokalne 18.048, što znači da 83 birača neće moći glasati na lokalnim izborima u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika jer nemaju prebivalište na teritorije opštine Kotor šest mjeseci.

Opštinska Izborna komisija u Kotoru je do danas, uoči izbora, obavila sve zakonski propisane stručne i tehničke radnje kako bi se zakonito sproveo izborni proces i građanima opštine Kotor omogućilo da slobodno izkažu svoju izbornu volju za parlementarne i lokalne izbore, kazao je za Skala radio Nenad Radunović, predsjednik Izborne komisije u Kotoru.

Biračkim odborima koji rade u višestranačkom sastavu je dostavljen potreban izborni materijal i birački odbor je obavezan da omogući građanima tajnost glasanja na biračkom mjestu.

Iznemogli, stari i bolesni ljudi moći će da glasaju putem pisma, a birački odbori će odrediti dva povjerenika koji će ih tokom izbornog dana obići, podsjetio je Radunović.

Izbore će pratiti OEBS-ovi i posmatrači nevladinih organizacija koji od Državne izborne komisije dobiju akreditaciju za praćenje izbornog procesa.

Građani mogu glasati sa ličnom kartom, pasošem, ali i sa starom plastificiranom ličnom kartom ukoliko ne posjeduju novu, podsjetio je Radunović.

Na glasačkom listiću za lokalne izbore u Kotoru redosljed partija i koalicija glasi:

1. EVROPSKI KOTOR – DPS

2. SDP KOTOR – Dr ANDRIJA LOMPAR

3. SRPSKI NACIONALNI SAVEZ – Dr RANKO KADIĆ (DSS, SSR i SNV)

4. POZITIVNA CRNA GORA

5. DEMOKRATSKI FRONT – MIODRAG LEKIĆ

6. HRVATSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA (HGI) – ODLUČNO

7. SNP – Dr BRANKO BAĆO IVANOVIĆ

8. LIBERALNA PARTIJA ANDRIJA PURA POPOVIĆ ZA NAS KOTORANE

* * *

U Crnoj Gori na nedjeljnim parlamentarnim izborima će učestvovati sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

To će biti deveti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a treći nakon sticanja nezavisnosti.

Grupa građana Albanska omladinska alijansa biće na prvom mjestu na glasačkom listiću.

Na drugom mjestu je Srpska sloga, trećem Hrvatska građanska inicijativa – Odlučno, a na četvrtom Pozitivna Crna Gora – Darko Pajović.

Na glasačkom listiću peta je Socijalistička narodna partija – I riječ i djelo, a slijede Demokratska unija Albanaca i Albanska koalicija – Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternativa.

Izborna lista Demokratski front – Miodrag Lekić biće na osmom, koalicija Forca za jedinstvo na devetom, a Bošnjačka stranka – Rafet Husović na desetom mjestu.

Na 11. mjestu je koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović, na 12. Koalicija Zajedno, a na poslednjem mjestu koalicija Srpski nacionalni savez – Ranko Kadić.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 514.055 građana, koji će birati 81 poslanika u parlamentu.

Biračka mjesta biće otvorena od 7 do 20 sati.

6 KOMENTARI

  1. Danu …kelju,jadan nebio,oćeli ta auto-komina koju planirate prokurnjati? Ostavi se božića i badnjaka-dosta si ti ,za sve njih-božićni badnjačak-poprdačak?Sretna vam “bobjeda” i dao bog bili bolji ,koliko cavalo od onagara?

  2. Jole,

    Bozic uvijek pada u decembar i kod pravoslavnih i katolika.
    Jedino je mozda kod komunjara u koji drugi mjesec.

  3. Fala Bogu samo da ne slušam iste priče sa tačkama i zapetama na istom mjesti kao na prošlim, pretprošlim i budućima izborima.Izabrali smo se odavno.

  4. Svim biračima-polaznicima(ka na januraski “božić”?) na “istorijske izbore”,a boga mi i nama koji ne izlazimo (preko 40% umno-do dana današnjega-neporemećenih !),želim dobro zdravlje i što više komunikativnosti sa svojom rođenom tabulom-koja osta :”sirak tužni brez iđe ikoga”,za slučaj da vam isklizne iz vaših “ruku”,u ruke tuđinaca!!
    Ne zaboravite-ko god bude pobjednik ovih “istorijskih izbora”-vi ne možete ništa I Z G U B I T I-D O B I T I,jerbo ste odavno-prije više od 23 godine-izgubili ličnu i kolektivnu S L O B O D U-a bogami jedan dobrani dio i svoje K O R A M E! Zato očekujte pomoć od “gospođice”sreće i volje božije -ko u nju vjeruje? Nama ostalima( 40% normalnijeh!),da ne remetimo i poremetimo prirodu koja je jedini sudija-branitelj ljudskog življenja i dostojanstva-kojemu svaki noramaln čovjek teži za svojega živote-braneći time budućnost svoje djece od n a s S A M I H !!!A M E N!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].