Iz dnevnika „Iza pučine ne stoji niko“ Zorana Piperovića (2)

0
Zoran Piperović

Probudio sam se mrzovoljan. Trom. Ovo drugo i nije problem. Neću se baviti nikakvim fizičkim aktivnostima, tako da nedostatak elana odmah zaboravih. Lišenje želje za kontaktom rađa asocijalnost.

Doduše, nemam s kim da prozborim: knjige, olovka, papir sa linijama, TV, mobilni. Ne vjerujem da su sretniji sa mnom.

Zvao sam Luku i kazao mu da ne izlazi, jer TV javlja da su otkrivena tri nova slučaja u Ulcinju. Znam da će me poslušati.

Nego. Zvali su i mene. Dobar drug mi kaže da nisam trebao objavljivati neobjavljene crtice iz dnevnika kod Slavka Mandića. Razlog je taj, kaže mi on, što Srbi Slavka ne vole.

Vole li mene, pitam ja? Nijesam dobio odgovor, a nije mi ni trebao.

Ljudi ovdje ne razumiju da dvije stvari kod čovjeka ne možeš da promjeniš. I da hoćeš. To je: ne može se umrijeti umjesto tebe i ne može se biti to što si ti po nacionalnom opredjeljenju. Ako to drugi neće.

Ja obično drugima ne tražim mane. Nalazim ih kod sebe i svog naroda. Jednako sam Crnogorac koliko sam Srbin, iako me zbog ovog rezona najgori među nama psuju.

Nisam nacionalista. Kako se neki sa ponosom predstavljaju. Ističući da nijesu šovinisti. Kao, vole svoje, tuđe ne mrze.

Glupost. Nema razlike. Treba biti patriota. Kada se rodi problem ovo dvoje prvih reći će – riješićemo mi to.

Patriota će reći- dogovorićemo se.

17h

Luka me zove i pita mogu li da mu preporučim neku knjigu koja je u kući u Ulcinju. Predlažem mu Đilasovu knjigu o Njegošu. Nakon par minuta zovem ga i kažem da nađe nešto drugo. Pita me što je razlog moje predomišljenosti. Nisam mu objasnio, rekavši da ću to uraditi drugi put. Hoću da ga lišim nečega što bi ja shvatio kao naturanje stava šta su Crnogorci u nacionalnom smislu. Iako se radi o knjizi koju najpametniji Crnogorac piše o najvećem Crnogorcu.

Pa može i njemu, kao i nekima, mnogo toga biti nejasno, a tako je sve jasno.

Mada nekima nije jasno iz neznanja, a nekim iz namjere da ovo junačko pravoslavno ostrvo učine palim s neba.

Svakako. Jedno će Luka ponijeti iz kuće. A to je. Da su mu dvije stvari svete u životu. Porodica i otadžbina Crna Gora.

Uz saglasnost autora na portalu www.radioskala.me objavljen je dio sadržaja iz neobjavljenog dnevnika  „Iza pučine ne stoji niko“ Zorana Piperovića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].