Iz arhiva Skala radija: Sunovrat profesionalizma u velikom broju medija (6/11/2012)

0
Slobodan Franović

Danas je, na žalost, još gore.

Mediji se mogu prebrojat na prste jedne ruke.

Sve drugo su jeftini tablodi u kojima stoluju pinokio kvazi novinari.

https://radioskala.me/sunovrat-profesionalizma-u-velikom-broju-medija/

Sunovrat profesionalizma u velikom broju medija

Povodom sve učestalijeg pomanjakanja profesionalizma u mnogim medijima, ugrožavanja temeljnih ljudskih prava pa čak i govora mržnje, pitali smo Slobodana Franovića, predsjednika Crnogorskog helsinškog  komiteta za ljudska prava gdje su mediji danas i što je sa flagrantnim kršenjem evropskih standada kada je ova oblast u pitanju.

Franović je za Skala radio kazao da sloboda izražavanja u medijima nosi sa sobom i odgovornost koja postoji u demokratskim državama.

Na žalost, za sada smo uspjeli da dekriminalizujemo klevetu, što je dobro ali ne i kada je u pitanju izgradnja sistema odgovornosti. Dakle,  ne samo odgovornosti koju treba da organizuju sami mediji putem samoregulacije, već i sistema građansko pravne odgovornosti.

Nijesu prihvaćene naše ideje. Zato treba donijeti poseban zakon o građnasko pravnoj odgovornosti i procedurama. Ovo što sada imamo, na žalost je sunovrat profesionalizma u velikom broju medija. Imamo slobudu a izostaje odgovornost, kazao je Franović.

Država na žalost ne pokazuje kapacitet da zaštiti one koji su predmet zloupotrebe medija.

Sada imamo pluralizam medija, ali je kontrola medija prebačena na druge, na vlasnike, na moćne ljude u politici, privredi itd. Posebno je veliki problem kada se izvještava o stvarima koje se odvijaju pred pravosudnim organima, naročito  dio koji se tiče krivično pravne oblasti. Tu se apsolutno ne poštuju nikakvi standardi, ne poštuju se temeljna ljudska prava, pretpostavka nevinosti.

Ne poštuju se standardi koji su postavljeni. Postoji poseban dokument Vijeća Evrope o tome kako mediji treba da izvještavaju o tim procedurama pred pravosudnim organima počevši od predkrivičnog postupka, istrazi i o samom suđenju dok se ne završi proces. To je veliki problem gdje institucije ove zemlje pokazuju potpuno odsustvo kapaciteta da zaštite običnog građanina, jer nijesu samo predmetom napada ljudi koju su na visokim državnim ili drugim funkcijama, već su često to i obični ljudi, kazao je Franović.

Na naše pitanje da li je napravljena greška u koracima kada je donešen Zakon o dekriminalizaciji klevete. Da li je istovremeno trebalo donijeti i zakon koji bi, shodno Evropskim standardima podržao pluralizam medija ali istovremeno i propisao odgovornost za javno izgovorenu riječ, Franović je kazao da postoji niz propusta.

U zakoniku o krivičnom postupku stoji zabrana kršenja pretpostavke nevinosti. Ko je sve dužan da poštuje tu zabranu. Tu su uključeni i mediji, ali nemate poslije u ostalim odredbama Zakonika o krivičnom postupku nikakvu sankciju za to nepoštovanje.

Pravo na pretpostavku nevinosti, na privatan i porodični život, pravo na čast i ugled su fundamentalna prava i morate imati mogućnost pred sudom da se zaštitite, kategoričan je Franović.

On smatra da je rješenje da sudovi primijene standarde koji postoje u Evropskoj konvenciji.

Kod nas smo blizu dna, kada je u pitanju ovolika neodgovornost i napadi na ljudska prava.

Mediji su tu da informišu javnost, ali da je tačno informišu.

Svuda je moguća greška koja se može ispraviti putem mehanizama objavljivanje ispravke odgovora, itd, ali na žalost i to se sve gazi. Ne postoji ništa i situacija je više nego alarmantna, zaključio je Franović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].