Iz arhiva Skala radija: Građevinski otpad u Kotoru zategao strunu među koalicionim partnerima (01/06/2018)

3

https://radioskala.me/gradevisnki-otpad-u-kotoru-zategao-strunu-medu-koalicionim-partnerima/
Građevinski otpad u Kotoru zategao strunu među koalicionim partnerima

Teške građevinske mašine danima ruše nekadašnji hotel “Fjod“ da bi se na njegovom mjestu kako je najavljerno gradio novi.

Na žalost, na taj način tone građevinskog otpada ostaju na mjestu rušenja, jer još uvijek opština nema lokaciju za njegovo odlaganje.

Ove slike u centru Kotora ovoga ljeta dočekuju turiste.

Pokušaj da se komunalni otpad odloži na močvarnu parcelu privatnog vlasnika u Grblju, propao je, jer ga je osujetila kotorska Komunalna policija i Komunalna inspekcija.

Kako nam je kazao Zoran Vučinović, načelnik Komunalne policije, radilo se o prostoru koji ne zadovoljava standarde niti postoji zakonska regulativa, tako da nije bilo moguće odlagati građevinski otpad na toj lokaciji.

On je izričit da će se i u ovom, kao i ostalim poslovima u njegovoj nadležnosti, striktno poštovati zakon.

Direktor Direkcije za izgradnju Kotora Rato Brajković nam je kazao da za tu vrstu problema oni nijesu nadležni, ali da je u saznanju da će se ovo pitanje riješiti u što skorije vrijeme.

Pozvali smo potom Vladimira Bujišića, sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj u opštini Kotor koji nam je kazao da preduzeće koje ruši hotel “Fjord“ može na gradilištu po zakonu o upravljanju otpadom, građevinski materijal od rušenja držati godinu dana.

Trenutno, kazao je on, opština Kotor nema deponiju za odlaganje građevinskog otpada i radi se na određivanju lokacije, ali za sada ona još uvije nije određena.

Na nivou opštine je formirana radna grupa čiji je zadatak određivanje lokacije na kojoj bi građevinski otpad od rušenja hotela mogao da se odlaže, ali ona još uvijek nije definisana, ponovio je Bujišić.

Skala radio je, zahvaljujući sopstvenim izvorima saznao da je u igri kamenolom Komunalnog preduzeća, ali da za odlaganje građevinskog otpada treba još da dobije sve potrebne papire od strane lokalne uprave i nadležnog ministarstva.

I po ovom pitanju, kako nezvanično saznajemo, bilo je političkih trzavica u okviru koalicije na vlasti u kotorskoj opštini.

Naime, jedan visoki funkcioner Demokratskog fronta u Kotoru je pokušao da, koristeći privilegiju dijela vlasti, obezbijedi članu ili simpatizeru njegove partije da se građevinski otpad sa lokacije hotela “Fjord“odlaže na njegovoj parceli.

Radi se o dobroj zaradi, jer je poznato da bi se građevinski otpad dovozio stotinama kamiona.

Koalicioni partneri nijesu imali dovoljno sluha za kolegu iz Fronta, što je u redovima ove partije izazvalo veliko nezadovoljstvo.

Takođe saznajemo da će ubrzo predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić odlučiti đe će biti lokacija za odlaganje građevinskog otpada, jer se ne predviđa uskoro zasijedanje lokalnog parlamenta.

Da li može on odlučiti i da li je to u skladu sa zakonom, pitanje je za neke druge organe.

3 KOMENTARI

  1. Najbolja lokacija za odlaganje šuta sa srušenog “Fjorda” je na Kalačkoj Vodi kod Ledenica. Trebaju stručnjaci samo poći i na licu mjesta pogledati situaciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].