Ivančević: Država mora spasiti turizam, sačuvati Montenegro Airlines

0
Dragan Purko Ivančević

Pandemija koronavirusa uzdrmala je turističku privredu. Otkazani su svi aranžmani u predsezoni. Pred državom je izazov. Nacionalno koordinaciono tijelo je prije nekoliko dana formiralo Operativni štab za turističku privredu.

Cilj formiranja ovog Štaba je pomoć crnogorskom turizmu u prevladavanju posljedica pandemije COVID19.

Da je pred državom ozbiljan izazov za CdM kaže turistički poslenik, suvlasnih turističkih agencija Dragan Purko Ivančević. Objašnjava da država mora da reaguje ozbiljnim mjerama podrške kako bi opstala turistička privreda koja čini najmanje jednu četvrtinu BDP-a. Ivančević napominje i da se mora sačuvati nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines, jer je njegova uloga izuzetno važna za oporavak nakon pandemije.

Ivančević kaže da se pandemija desila u najgore vrijeme za turističku privredu i to na početku predsezone kada su sve kompanije koje rade u ugostiteljstvu i turizmu iscrpile sve svoje finansijske rezerve od prošle sezone i bile u fazi uzimanja kratkoročnih pozajmica od banaka da bi izmirile tekuće obaveze i lične dohotke.

On naglašava da se dogodila pandemija i otkazani su svi aranžmani u predsezoni. Kompanije, navodi on, uglavnom  imaju dugoročne kredite za investicije a i kratkoročno su zadužene kod banaka za održavanje tekuće likvidnosti.

Ponavlja da je ovo je najgore vrijeme po život i opstanak malih i srednjih  preduzeća i uopšte kompanija u turizmu i ugostiteljstvu.

“Kada znamo da predsezone više nema i da je sezona ova izgubljena za neki ozbiljniji i organizovani turizam, ostaje jedina mogućnost da država nađe snage da sačuva radna mjesta i ljudske resurse. Ako želi da sačuva kompanije u ugostiteljstvu, mora da nađe načina da te resurse sačuva do maja 2021,  i da napravi takav program kako su to uradile i druge zemlje kojima je turizam važan u BDP kao kod nas”, jasan je on.

Ivančević napominje kako nikakve kozmetičke i kratkoročne intervencije neće pomoći da se turistička privreda sačuva i da bude vitalna 2021. i da kao realan sektor počne da radi punim kaoacitetom i puni budžete na državnom i lokalnom nivou.

Bez pomoći države i iznalaženja mogućnosti da se obezbijede subvencije, obezbijede zaštita poslovanja kompanija i očuvanja radnih mjesta, jasan je Ivančević, sljedeće godine će biti najveći broj onih koji rade regularno oni koji neće moći da sačuvaju ni svoje firme, ni svoje zaposlene.

“Bojim se da mi možemo praviti i velike marketinške akcije i promocije, komunikaciju, da uredimo destinaciju, dobra izletišta… Sve to da uradimo, ali ako ne budemo imali kompanija, operativaca u turizmu ugostiteljstvu koji će to moći da rade, onda mi nemamo turistički proizvod sa kojim ćemo moći da izađemo na tržište. Kada se tržište otvori, potencijali, kada govorimo o emitivnim tržištima biće mnogo manji jer će turisti biti mnogo probirljiviji i tražiće mnogo veće standarde kada je u pitanju higijena i čistoća, a mnogo reduciranije cijene”, upozorava sagovornik CdM-a.

Ivančević napominje da na sve ovo treba biti spreman.

Pitanje je, dodaje on, da li je država je spremna, da li ima snage da realno sagleda katastrofalno stanje u kojem se ovaj sektor nalazi.

Upozorava kako već sljedećeg mjeseca najveći dio kompanija u ugostiteljstvu i turizmu neće moći da izmiri dobavljače, režije, niti plate radnicima.

“Bilo kakvi novi uslovi države da bi pomogli kompanijama, a koji bi podrazumijevalo da kompanije moraju  da obezbijede dodatne kolaterale biće nemoguće realizovati jer su one najvećim dijelom već sve svoje koleterale založile kod poslovnih banaka za kredite za investicije ili kratkoročne pozajmice”, priča Ivančević.

Podsjeća da turizam učestvuje sa najmanje jednom četvrtinom u BDP.

“Država po ugledu, recimo na Hrvatsku, treba da uradi program mjera subvencije kompanijama za održavanje kompanija, radnih mjesta do 1. maja iduće godine ako želi da zadrži ljudske resurse i kompanije koje su bitne kao dio turističke ponude”, ističe on.

Napominje kako je pored hotelijera, restoratera, turističkih agencija, prevoznika u turizmu, važno da se sačuva Montenegro Airlines.

“Bez nacionalne avio kompanije nemoguće će biti povratiti najveći broj tržišta jer ćemo ponovo biti jako mali i nećemo biti prioritet velikim tur operatorima da rizikuju prema malom tržištu kao što je Crna Gora. Ta tražišta ćemo ponovo morati da otvaramo sa našom avio kompanijom. Za obnovu turističke dostupnosti životno je važan nacionalni avio prevoznik”, ističe on.

Na kraju, dodaje da će biti teško povratiti tržišta koja su bili naša klijentela.

“Ona klijentela koja naša ciljna grupa biće jako iscrpljena ekonomski, a postojaće jako dugo strah od putovanja. Biće ponuda mnogo veća od potražnje pa ćemo morati  povećati nivo usluga. Sa druge strane, cijena će morati da se koriguje. Predviđa se da će cijene u startu morati da budu niže i za 30 odsto. Bićemo prinuđeni i mi da takvu politiku cijena pratimo”, zaključio je Ivančević u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].