Ivana Đukić: Što bi uradili moji, da vide iste one, koji su im život skratili, kako životima rukovode i to sa čelnih funkcija Crne Gore?!

16
Ivana Đukić

Nemoguće mi je slušati: lažnu istoriju, lažne informacije, lažne osmjehe gledati, śedočiti lažnom samouvjerenju – čak ni iz pozicije nekog, koga te stvari krajnje ne interesuju. Ali, eto, moram. U ime svih onih koji ne mogu, ili kojima jednostavno, ne polazi za rukom. Samosvjesno: kao da nešto vrlo tačno govore: ličnosti, koje se izdvajaju u narodu, śedočeći nečemu što se nikad nije, kao takvo, ni desilo, a pretendujući, pritom, na visoke, čelne funkcije u zemlji, olako, kao da je sve u savršenom redu, govore mi o mojoj prošlosti, mojoj zemlji, tonom i govorom koji ja ne razumijem. Ne za koji  mi je potreban prevodilac, već čitava jedna dimenzija razumijevanja, koja nije iz ovih kategorija, nama poznatih. Svjesna da ljudi ne snose ni duhovnu, ni moralnu odgovornost za neistinitost informacija, koje siju, bez reda, stihijski, autonomno, ne osvrćući se na bol pojedinaca, povezanih sa istim. Demokratsko društvo podrazumijeva slobodu izražavanja nekim stavovima osnaženih misli. Nekad ti stavovi nemaju uporišta, iako je naizgled tako.

Mojoj su babi, ta struja ostrašćenih, neosviješćenih pojedinaca, svojevremeno, na Vrelima Ribničkim, strijeljali i oca. Nosioca te uloge preuzeo je u porodici najstariji brat među njima, tada nekima, još nerođenim. Sve to moja baba pamti, i sve mi priča, ispočetka, kao neku ranu, koja ne zacjeljuje. Koja svrbi, kao da će svaki put – naizgled – iznova, da zaraste: a zapravo, samo se sloj dubine bola povećava. Samo se uoči misao protkana: “E, da su moji znali da će se ovo danas desit’…“ U nemogućnosti da je gledam više takvu, i da izdržim, na kraju krajeva, njenu sopstvenu bol, jer sve su oni to trebali i izdržati i podnijeti, i izaći prkosno iz tog, kao da se ništa nije ni desilo, upitah je: “Što bi sada uradili – da se probude i da vide novo stanje, da vide iste one, koji  su im život skratili, kako sada životima rukovode i to sa čelnih funkcija Crne Gore?!“ Odgovorila mi je samo, očiju punih suza: “Trkom bi se u zemlju vratili.“

Ivana Đukić

16 KOMENTARI

 1. Jole i ti kao ovi profesorski kozoderi
  itaš drvlje i kamenje na Crnu Horu, kà
  šumski drekavac!
  Iskoči malo iz zabluda, nisu svi učestvovali u tvojom vrato lomijama i u
  pulitici, koju mencaš, i baš ne briga za tikvane tvojih nazora, bodite se rogovima, među sobom, ali naume nećete ostvarit, pa crkli pukli, od muka ježevih !

 2. Opet Jordan puždri, proziva i podmeće, to je jedna pometina što vika i buka, a
  niko ga ne šljivi!
  Kakvi ratovi, glasanja i bakrači, jordan izo vani, nema srba, ovo je Crnogorska Boka, jole je herceg (ovan) ovac koji se oglašava iz prčanjskog kokodakališta!

  • …Kad pričaš.BLEJIŠ o Jolu Drinjaku-prvo slomi zrcalo-pošto se u njemu-nasitiš- gedajući se!..Jer očigledno te zrcalo vara..da u tvom zrcalu je Jole-prvi grđanin -državjanini-po rođenju Crne Gore koji reče ministru vojnome Milu Đukanoviću-nota bene prvog studenog.1991.godine(PRED VAŠ”LET”-NA KONAVLE I DUBROVNIK”!)-šćeto neto-javno na SO Kotor…..NE…NE nećemo zaedno…u ” obrani ser bstva i Kosova na Konavle i Dubrovnik!…I…što bi-?Ko je bio u pravu? Nije dati Jole Drinjak”GREŠNIK”-HERCEGOVAČKI SRBIN(!)..lelekao i za faljivao se AJATOLAHU MRTVOME AMFILOHIJU-ZA ONO ŠTO JE TAJ UČiNIO(svama “onda SER BIMA”-danas “JADOCRNOGORCIMA…OĆU-NEĆU”-bliznica vas vo DIi!) U KOOPERACJI SA MILOM ZA REFRENDUM-KAD JE AJATOLAH STVORIO SAMOSTALNU SER BPSKU CRNU GORU?!!! PROČIAJ Balšiću ONAJ”TELE GRAF” SUĆUTI-vašoj- SVOJOJ SER BSKOJ PATRIJARŠIJI- KOJOJ SE-ožalošćeno potrešeni MILO OBRATI 3O.LISTOPADA.2O2O GODINE U 15 URA I 51 MINUT-I ZAHVLI SE -USNULOME ZA NAVEK AJATOLAHU..ZA UIČINJENO VELIKO DELO-KAD SU ZAJEDNO STVARALI SAMOSTALNU CRNU GORU-ODVOJILI ISTU OD BRACKE SER BIJE-POD SLOGANOM”CRNOGORCI SU PONOSNI NA SVOJE SER BPSKO PORJEKLO ICRNOGRSKU DRŽAVANST-A OSOBITO NA SLAVNU SER BPSKU ISTORIJU”(MILO OVO DEREKTNO U KAMERE TV POLITIKA-BEOGRAD NA TERAZIJE.1990.godine!!!!!!!!!..ZATO KUKAKVICO LOMI I BAČI TO TVOJE ZRCAO(Njegoš nešto O TVOM I OSTALIM VAŠIM ZRCALIMA NAPSA-odprilike “majmun(bALŠIĆ) sebe gleda u zrcalo”!!!)?)…?!!!DAKO TI TADER IZČEZNE IME TVOGA OCA IZ ZAFRADA HERCEG/?/ OVAC?!!!

 3. ROBINSON
  “Vierzig profesiren waterland verloren” ili u prevodu – četrdeset profesora, propade država, podsmjehnuo se jednom prilikom Fridrih Veliki svojim intelektualcima, ali je i dalje Veliki. Toga sam de prisjetio kad sam vidio da je sto crnogorskih univerzitetskih profesora dalo punu podršku svojoj “koleginici” budućoj ministarki ne znam sve čega, a ne znam da li zna i ona.Bez ograde tvrdim da su to jadni profesosri, a još jadniji njihovi studenti, ukoliko od njih čekaju da im prenesu nekakvo znanje.Pa dobro da u nivo njihovog znanja ne ulazimo, ali đe je građanska hrabrost istinskog intelektualca?Zar mogu dati nekome bezrezervnu podršku, govoreći toliko uopšteno da bi im pozavidio i Sveto Marović, a istovremeno se ne ograditi od bar jedne izjave, poplavom populizma donešene, jer je većina izjava diskvalifikuje za bilo kakvu funkciju u zemlji koja je sekularna, antifašistčka i multietnička.
  Poštovana gospođice Ivana Đukić, možda ćete se s pravom upitati zbog čega ovakvo reagovanje, možete pomisliti da baterikom haubica pokušavam da ubijem jednog komarca. Reaghujem zbog toga što mi je neizrecivo žao da Vi kao mlada osoba morate biti zatrovani surovim sjenkama prošlosti, koja nam se vraća.Ne krijem ja ni ogorčenje na one koji ćute, a ne bi smjeli..
  “Tko je Srđan Aleksić? Onima koji ne znaju, a takvih je nažalost, mnogo, neće ništa značiti, ako kažemo da je juniorski plivački rekorder i amaterski glumac iz Trebinja, bio možda i najveći Srbin našeg zlog vremena. Krvave 1993.ovaj se mladić usred Vučurovićevog istrijebljenja, sam suprotstavio četvorici srpskih vojnika, koji su napali njegovog prijatelja muslimana Alena Glavovića. Naočigled prolaznika i policajaca, Srđana su na smrt umlatili kundacima pušaka…
  Jedan od ubojica je kasnije poginuo, a njegova se slika nalazi u spomen-sobi kasarne VRS u Trebinju pored slike Srđana Aleksića.Alen Glavović i četiri i po hiljade muslimana su iseljeni iz Trebinja.Advokat optuženih za Srđanovo ubistvo je izjavio:”Tako mu i treba kad je branio baliju.”
  Citirao sam, naravno uz nužna skraćivanja dio teksta onog “ustaše” Borisa Dežulovića. A da gosp. ministarka nije notorni četnik,(ničim izazvani prilozi za autobiografiju) znala bi za ovaj njegov tekst. Ali ne zna!
  Znam u kakv se rizik upuštam kada kažem da je tom istinskom heroju i ljudskoj veličini dovoljno velikoj da trijumfuje u sveopštoj neljudskosti, u Podgorici podignut spomenik. Tako se antifašistička Crna Gora odužila Srđanu Aleksiću, čiji je otac rekao: “Moj sin je vršio svoju ljudsku dužnost”
  Rizikujem da se neko od naplavljenih četnika ne drzne da taj spomenik oskrnavi.
  Izvinjavam se mladoj dami Ivani Đukić što sam ovoliko odužio, a završiću sa još jednom briljantnom rečenicom istinskog intelektualca Borisa Dežulovića:
  “Dobro nećemo dalje cjepidlačiti, ne mora svaki univerzitetzski profesor srpskog znati srpski!”

  • ROBIN SOME…JA SVE OVO ZNAM O KOMŠIJI-PRVOMEO MOJE KUĆE- RODBINE-ISPOD GRACKOG GROBLA”PODGLJIVJE U TREBINJU”!!!…ALI BI RAD BIO DA SI “NAPISAO JEDNU IPO-REČENICU O ONOM”TELE GRAFU” VAŠEGA PREŠEDNIKA….UPUĆENOM U POVODU SMRTI AJATOLAHA AMFLOHIJA SRB PSKOJ CRKVI-UZ ZAFALU ŠTO JE TEBI-VAMA BIO “I DESNA I LIJEVA RUKA-U STVARANJU “SAMOSTALNE EKS SER BPSKE-2006 CRNOGORSKE DRŽAVE”…?! A TI NI SLOVA?!!! DA TE NIJE -SLUČAJNO-“POKOSILO…ZASTIĐE…KAKVOG PREŠENIKA IMAŠ-IMATE”?..ZATO TI TOPLO PREPORUČUEM-JEDNO ZRCALO U KOJEM NAĐI SEBE-VAS IZ TIH VAŠIH KRVAVIH VREMENA 1988-1989-1991-1999-2OO6-2O2O GODINE…BIĆE TI LAKŠE-KAD TE-BOG…POZOVE U “NEBSA”-ZANAVIEK…DRAGI ROBIN SOME…?!!!

   • Guslaš li Jordane?
    Ne ide Ti ta demagogija uopšte.
    Odavno si se sapleo i pao ispo
    otirača, sade Te peru đe stignu !
    Perionica i čistionica, čekaju da te
    lavanderaju i osuše!
    Laži i štipavice su tvoja specijalnost !

    • …”MUŠKADINU”I BEZIMENI BRANITELJU-BRANITELJI-KRVAVIJE VAŠIJE “OJ HA KOLA”.. NA KONAVLE I DUBROVNIK-1991-1992-1999 I DO 2OO6 GODINE-DO SAMOSTALNOSTI -KOJU VAM DONESE MILO I NJEGOV SABRAT- PAĆENIK..RAHMETI AJATOLAH AMFILOHIJE..RISTO ĆIROV IZ MORAČE-((“SVE JE DRUGOJAČE”-REČE IVO VRANA GOSPODARU-CARU JUNAKA-U JEDAN VAKT!!!))-“LANTERNE VODILJE”-U STVARANJU SAMOSTALNE MONTENEGRO-KONAVOJSKO-DUBROVAČKO SER BPSKO GNJEZDO-…!PONOSI crnogorci” NA SER BPSKO PORIEKKO I CRNOGRSKU DRŽAVNOST-A SOBITO NA SLAVNU SER BPSKU ISTORIU”-REČE I NEPOREĆE(NA TV POLITIKU “NSŠ SUVEE”-199O-godine).NO POTVRDI..U ONAJ “TELE GRAF SUĆUTI” BEOGRACKOJ ((VAŠOJ -U JEDAN VAKAT))-PATRIJARŠII?!!!” OVAKO JE BLIO-U TELE GRAFU OD 3O.LISTOPADA.2O2O U 15 URA I 51 MENUT.”SUZA SUZU -SUSTIŽE I LIJU U TUZI I BOLU-ZA SVETOVNIM VOĐOM-SUSTVARAOCEM”SAMOSTALNE CRNE GORE-2OO6 GODNIE”…U NAJBOLNIJEM TRENUTKU-SAMOSTLE CRNE GORE..DJELO AJATOLAHA AMFILOHIJA-AKO JE VJEROVATI U “TELE GRAF” MILA RADOVANOVA ĐUKANOVIĆA -OD KOJEGA BI I STAMEN KAMENITI LOVĆEN “ZALELEKAO”-ZA AJATOLAHOM AMFILOHIJEM?! ZAR NE Plagenti?..A TI VI-GUSLARI KRVAVIJE RUKU..SA KONAVALA I DUBROVNIKAA-NI SLOVA DA BAČITE-ZAGUSLATE..ZA “DUŠU I NEPRRBOL-ZA IZGUBLENIM..”.DOBROTVOREM-SUOSNIVAČEM” VAŠE DANAŠNJE CRNE GORE? NO SE SAMO BLEJANJEM-LAJANJEM KA PAŠČAD-SKITNICE…OGLAŠAVAŠ-OGLAŠAVATE-.BEZ IMENA I PREZIMENA PO OVIM PORTALIMA!! ..RECI JUNAC INO-OD KOGA ZAZIRETE-PA SE NE SMIJETE KAZATI KO STE I ČIJA STE PAŠĆAD-S VEZOVA UTEKLA?

    • …SA DNA KACE DI MERDA..OPERI SE! ZAUDARŠ NEČOVJEŠTVOM-DRITO IZ ONE FAME-KRAVA NA GRUDI U KONAVLE-KOJE SI MUZAO-SISAO I ŠEMENI!!!…DATI-DA VAM RACA SE-NE ISTRIJEBI-ISKOPA?!!!

     • Serbin nisan Jordane, a Tebe su odavno iz maršalata na dno cazze metnuli, oramo se ne vadiš, vade
      mecum mentu razvardani, smije Ti se cojela komunitada.
      Što napravi od sebe, ljepotane
      škafetinski, nema te na pojilo
      Škaljarske pjazze, došli bi svi da ti se u brk smijemo!

     • …NEGO ŠPIJUNČINA SVAKE VLASTI-KA TI PRECI..PTEVRTLIVCI!!! PA ZNAŠ I PRATIŠ-ALI RECI ZA KOGA-MENE KOJI VAS JE OSAMARIO 1991-A MILO PRIZNAO 3O. LISTOPADA.OVE GODNE-KAD UKOPA TVORCA BOŽIEGA NEOVISNE CRNE GORE-AJATOLAHA VAŠEGA-AMFILOHJA..DRAGI Plagenti..ROLOVANI-ŠUPIOTU!!! …

     • …A ĐE BOGU TI PROČITA- DA SAM NAPISA DA SI serbin?..Falio i ser… bine -Plagenti..?! Zar ne ser..bine..tvoja šporka jezičina neće no prao-čataj (ne)ćitaš kako je napisano jado d jadoa-pa čitaš -kao ti diktira interes bliznic-psaša kukavice…ser bine?!!

  • Ovo treba da objavite kao autorski tekst, a ne kao komentar teksta u kome je sve rečeno! Dobar tekst, Robinsone, koji zaslužuje suverenost!

 4. Dubravka kućo, sve je tako, a pričat narodu, koji je odabrao ovaj sunovrat i zlu kob je jalov posao, ne pomenuli se!
  Slutio sam i upozoravao na vrijeme, ali bolje bi izgleda bilo da nisam , a da se ovo sve nije izdešavalo!
  Pitanje jje , oćemo li se krenuti sa avetinjama iz prošlosti fatat u koštac, ili čekat sudnjo čas, oli potonju uru?
  Malo je razboritih, a još manje
  pravice , ni na vidiku !

 5. Koliko nas još ima čiji su preci živote dali a potomci onih koji su ih pogubili danas vraćaju rane da cure. I opet bi na strelišta sada sa nama koji ne pristajemo na njihovu istoriju i njihov krst.
  Mir dušama naših slavnih a mi kako znamo i umijemo učeni njihovim primjerima čojstva i junaštva.

  • Potomci kolaboracionista su posvuda,
   cere se u lice, vlastima, koje su im omogućile da sjede kao poslanici u
   raznim parlamentima, na uštrb patriotskih kandidata, nema drugog
   objašnjenja, osim , možda , riječju
   IZDAJA !
   Dijagnoza dalje ide u sferu izbora,
   tj. ko su glasači, većinski ?
   Izdajnici, koga i čega ?
   Antifašizma, multikulture, građanskom
   zajedništvu, glasanjem za strane interese etničkom homogenizacijom i
   separatizmom od matične države,
   klerofašizmom dijela populacije sa spiritualizmom i okultizmom,
   veličanjem zločinaca iz II sv.rata uz
   omalovažavanje svega što nije
   političko svetosavlje i tzv.”srbski svijet”,
   prekrajanje istorije, verbalno i štampanjem izdanja Svetigore,
   povika i podsmjeh , omalovažavanje i
   ponižavanje svega Crnogorskog uz
   zapanjujuću ravnodušnost, još aktuelnih vlasti !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].