Intervju sa Goranom Brnovićem: Pored familije Crnu Goru doživljam kao najveću emociju

0
Goran Brnović

Piše Nada Stojanović:

U srcu svakog čovjeka, bez obzira na to koliko daleko od rodnog mjesta otišao, uvijek tinja posebna vezanost prema tom mjestu gdje je proveo djetinjstvo. Za Gorana Brnovića, ova veza sa njegovim rodnom selom Briđe u Crnoj Gori nije samo nostalgična uspomena, već i snažna inspiracija koja je oblikovala njegov put. U razgovoru za #CGDIJASPORA, Goran dijeli svoje duboke korijene i viziju koja seže daleko iznad obične nostalgije.

Za Gorana, djetinjstvo u selu Briđe bilo je vrijeme slobode i prostranstva, gdje je ukus majčine kuhinje bio podstrek za donošenje važnih životnih odluka. No, kao mladić, Goran je krenuo u nešto što će oblikovati njegovu budućnost – preseljenje u London, gdje je, uz podršku prijatelja, započeo projekt osnivanja crnogorskog restorana.

Iako je napustio domovinu fizički, Crna Gora je ostala duboko usađena u Goranovu dušu, i njegova ljubav prema njoj postala je temelj za sve njegove dalje poduhvate. Kroz promociju Crne Gore čak i u vrijeme Jugoslavije, gradio je mostove koji su povezivali njegovu domovinu sa svijetom, ističući njenu prirodnu ljepotu i bogatu kulturu.

Danas, Goranov fokus nije samo na poslovnim poduhvatima u Londonu, već i na ulaganju u svoj rodni kraj. Kroz projekte poput Eko rizorta “Oblun”, on nastoji promovisati održivi turizam koji ne samo da čuva prirodu, već i oživljava ruralne krajeve Crne Gore.

Ipak, iako su njegove poslovne aktivnosti rasprostranjene širom svijeta, Goran ističe da je njegova veza s Crnom Gorom neprolazna. Bez obzira na sve uspjehe i izazove, on ostaje vjeran svojim korijenima i vjeruje da je upravo u njima ključ za daljnji napredak i prosperitet, ne samo za njega osobno, već i za buduće generacije.

Uz poštovanje prema prošlosti i očiglednu privrženost porodici, Goran dijeli svoje snove o budućnosti, vodeći nas kroz planove.

#CGDIJASPORA: Koje vas uspomene vežu za djetinjstvo koje ste proveli u selo Briđe?

#Goran Brnović: Prvih 12 godina života proveli smo u selu Briđe, u mjestu Oblun. Imam dvije sestre i brata, a sjećajući se djetinjstva, prisjećam se osjećaja slobode i prostranstva. Nakon škole, imali smo slobodu ostati kod kuće koliko god želimo i igrati se. Za neke od mojih uspjeha vezan je miris kuhinje moje majke Mileve koji nas je okupljao i davao nam podstrek i snagu da donesemo dobre odluke. Kroz taj obrok, mirise i druženje, donosili smo kvalitetne odluke. Taj ručak već više od 20 godina postavljam kao prioritet, jer iz njega proizlaze kako loše, tako i dobre ideje te poticaj da nastavimo dalje.

#CGDIJASPORA: Devetesetih godina ste odlučili da se preselite u London?

#Goran Brnović: To se dogodilo 1996. godine kada sam fizički napustio Crnu Goru, ali ostao sam vezan za nju u duši i srcu jer volim Crnu Goru i vjerujem da je ona bila temelj za sve moje ideje i odluke u životu. Ta ljubav prema porodici i Crnoj Gori je neizmjerljiva. Bio sam mlad kada sam otišao iz Titograda, koji je bio izvor inspiracije i motivacije za moje ideje i ljubav prema tom gradu.

U Londonu, uz pomoć prijatelja koji su već tamo živjeli, uključili smo se u projekt osnivanja crnogorskog restorana ,,Maestral”, što me je izuzetno radovalo. Velik dio zasluga za to pripada mom kumu Nikoli Pejoviću, koji je bio lociran u Ričmondu i privlačio je ljude svih nacionalnosti. U meniju smo stavili jelo koje se zvalo ,,Tolje patkaš”, punjena paprike sa jagnjećim kotletima, i nama je bilo interesantno kako će Englezi izgovarati to jelo kada ga naručuju. To je bio restoran koji je bio prepoznat u tom dijelu Londona

#CGDIJASPORA: Još u vrijeme Jugoslavije ste promovisali Crnu Goru?

#Goran Brnović: To je bila izvrsna promocija Crne Gore, iako je tada još uvijek bila dio Jugoslavije. Često su nas upoređivali s Južnom Amerikom ili Portugalom. Za mene je bilo važno i obavezujuće promovisati Crnu Goru. Svaki gost koji bi posjetio, bio je pozvan da podijeli priču o Montenegru. Neki su bili iznenađeni tom riječju, ali je ona uvijek donosila pozitivne asocijacije. Kada bih spomenuo Balkan, često bi se pojavilo teško pitanje, ali Crna Gora je uvijek davala energiju i znak da je sljedeća destinacija koju treba posjetiti, da se vidi što se krije iza toga.

Od samog početka, moj cilj je bio promovisati Crnu Goru na pravi način. Pored svoje porodicu, Crnu Goru doživljavam kao najveću emociju.

Goran sa suprugom i ćerkom

#CGDIJASPORA: Ugostiteljstvom ste počeli da se bavite još u Titogradu?

#Goran Brnović: Da, bio sam menažer šest godina u lokalu ,,Pikadili” u Ulici Slobode. To je bio koncept koji je bio novi tada, vođen od familije Dervanović koji su meni dali povjerenje u najtežem vremenu rata koji je bio u okruženju. Ukazali su mi povjerenje da vodim taj lokal i ja sam i dalje prijatelj sa tom porodicom. Tu je bila strašna energija i prvi lokal u Podgorici bez alkohola.

#CGDIJASPORA: Sada u Londonu imate Fortunella café, i zadnje četiri godine zarađeni novac ulažete u svoj rodni kraj. Kako ste se na to odlučili?

#Goran Brnović: Crna Gora je za mene uvijek bila odrednica gdje imam obavezu da ono što su mi ostavili prađed, đed i otac valorizujem. Da to nasljeđe ne pokvarim, ali da ga u ovom vremenu dovedem u profitabilno stanje. Svoju imovinu sam posmatrao i doveo novi trend koji je prepoznat u eko turizmu, kao pravac budućnosti o kojem treba da razmisli Crna Gora. Stranci ne dolaze zbog Budve, Kotora i novih hotela jer sve to imaju nego zbog prirodne ljepote. Crna Gora sve ima, mali broj ljudi i prelijepu prirodu. Samo treba da se udruži sa stranim invetitorima. Ne da im proda sve nego da se zadrži koncept prirodne ljepote. Ne treba brdo da rušiš, nego staviš objekat na šarafe i da uvijek taj objekat možeš da ukloniš, a da ostane priroda netaknuta.

Biznis u mom selu Briđe sam počeo evo četiri godine. Porodičnu kuću sam namjenski radio. Prađed je radio donji sprat, đed gornji, a mi smo preuredili ostalo. Četiri generacije su učestovali u gradnji ovog objekta. Ulažem u ekologiju. Ovo je netaknuta priroda na većem prostoru i definitivno imamo perspektivu u poljoprivredi u turizmu. Spajanjem poljoprivrede turizma i energetike, to su tri oblasti  gdje treba da se angažujemo da radimo da privučemo ljude i investicije.

#CGDIJASPORA: Često se može čuti da apelujete na zemljoposjednike da čuvaju svoju đedovinu i prirodne ljepote?

#Goran Brnović: Moramo biti oprezni s onim što nam je ostavljeno. Ne treba se previše radovati stranim investitorima. Iako oni donose znanje i novac, nemaju ovakvu prirodu kao mi. No, pravilnim sklapanjem pametnih ugovora i udruživanjem s njima, možemo generacijama ostaviti vrijednosti i osigurati našem potomstvu benefite. Niko ne može voljeti Crnu Goru onako kako mi to činimo. Ovo je naša sudbina i nemamo drugu domovinu.

#CGDIJASPORA: Kako ste zamislili da funcioniše vaš Eko rizort ,,Oblun”?

#Goran Brnović: Imao sam viziju i znao sam što je dobro, ali nijesam imao stručnost da to sve koncipiram. Doveo sam firmu iz Slovenije koja je kreirala koncept na sedam lokacija na mom imanju i mog brata, jer su se odrekle nasljedstva. Nažalost, tako je to u Crnoj Gori. No, pokušavamo to nekako ispraviti. Budući restorani i vina koje proizvodimo nosiće ime ,,Odiva”.

Trenutno razvijam šestu lokaciju gdje će biti restoran i sedam do deset luksuznih šatora za stanovanje – glamping. Mislim da je to pravi smjer gdje mogu zaštititi okolinu i prirodnu ljepotu, te ostvariti svoju viziju kroz prezentaciju ovog mjesta putem glampinga, eko turizma i kroz proizvodnju voća i povrća koje ćemo obrađivati u restoranu. Želim pokazati da se od postojećeg, što mnoge porodice imaju, može stvoriti nešto perspektivno, a da pritom ne uništimo ono što su nam ostavili naši đedovi i prađedovi.

#CGDIJASPORA: U Britaniji i dalje imate biznis, da li razmišljate da se potpuno vratite u Crnu Goru?

#Goran Brnović: Imam poslovne aktivnosti tamo i volim Veliku Britaniju. Tamo se osjećam slobodno. Naša kćerka Lea je rođena tamo, i cijenim sistem koji me štiti. Ne bih mogao zamisliti život bez tih navika. Kada govorimo o slobodama, osjećam veću slobodu tamo, i jasno mi je što su moja prava jer me sistem štiti. Britanski sistem mi bolje odgovara nego ovdje, gdje sam rođen, iako bih volio da je suprotno. Planirali smo da se vratimo jer je supruga IT stručnjak i  vidimo više mogućnosti. To je neka ideja, vidjećemo kako će se razvijati. Trenutno nisam spreman vratiti se potpuno u Crnu Goru, mislim da to sada nije opcija.

 #CGDIJASPORA: Prije turističkog kompleksa kojeg pravite, ulagali ste i ranije u biznis u Crnu Goru?

#Goran Brnović: Moja sestra Milanka i ja imamo biznis ovdje, i cijela naša familija je uključena u to. Radili smo zajedno sa bratom, sestrama i roditeljima, i taj odnos je najveća vrijednost za nas. Novac može doći i otići, ali odnos u porodici koji smo sačuvali je neprocjenjiv.

Sa suprugom Gabrijelom koja mu je velika podrška

#CGDIJASPORA: Supruga Gabrijela – Gabi je iz Slovačke, koliko često idete u tazbinu i gdje ćerka Lea voli više da dolazi?

#Goran Brnović: Zimi idemo u Slovačku, a kad god ugrabimo dolazimo u Crnu Goru uglavnom je to ljeti. Nijesmo pitali našu kćerku gdje više voli, jer ne želimo stvarati podjele. Ovdje u Crnoj Gori se puno priča o podjelama, ali mi ne volimo dijeliti ništa, bilo da se radi o vjeri ili bilo čemu drugom. Mislimo da se ona osjeća dobro i tamo i ovde. Lea govori crnogorski i slovački, a engleski joj nije maternji jezik preko majke, već putem mjesta rođenja. Sada je u Velsu gdje studira medicinu i tu odluku je donijela sama.

#CGDIJASPORA: Supruga iz Slovačke vi iz Crne Gore, kako ste se upoznali u Londonu?

#Goran Brnović: Naše poznastvo se desilo prije 25 godina u butiku gdje je ona bila šefica, a ja sam bio obezbjeđenje. Možda sam malo podsjećao na nekog iz Podgorice ili Cetinja, nosio sam kapu koja nije bila dozvoljena na poslu, ali imao sam veliko samopouzdanje zbog nekih akcija koje su impresionirale gazdu. Simpatična mi je bila i ona je to primijetila, čak smo se i međusobno gledali u društvu. Bila je regionalni menadžer, a lokalne menadžerke su se žalile što nijesam uvijek prisutan na poslu, već često odlazim na pauze ili kafu sa prijateljima.

Jednog dana je došla i rekla mi da moram skinuti kapu jer nije u skladu sa propisima. Rekao sam da ću je skinuti, ali sam spomenuo da sam imao incident sinoć i doktor mi je preporučio da je ne skidam danas, ali da ću je sjutra skinuti. Ona nije pristala, insistirala je da je skinem odmah. Nijesam je poslušao i tako da je odluka ostala na meni. Sjutradan nisam došao s kapom, ali je to bio početak našeg poznanstva. Na kraju, upoznala je pravog Crnogorca – mene. I tako je sve počelo.

Goran sa majkom Milevom

#CGDIJASPORA: Vi prezentujete potpuno drugačiji turizam u Crnoj Gori za koji mislite da je perspektiva kako bi privukli visokoplatežne goste?

#Goran Brnović: Prioritet treba da bude zaštita prirode, jer ljudi ovdje dolaze zbog prirode, a ne zbog velikih zgrada i staklenih nebodera. Stranom gostu koji ima novca bitno je da dođe i da ima ambijent i kontakt sa prirodom, uz naravno određene uslove. Spajanjem proizvodnje hrane i udobnog smještaja sa svim potrebnim uslovima, dobijate najtraženiji proizvod u svijetu koji je visoko cijenjen. Visoko platežna klijentela traži baš to. Investitori širom svijeta traže takve investicije jer su profitabilne i brzo se vraćaju. Čak i oni koji imaju puno novca traže takve projekte, gdje se naglašava priča o eko turizmu i poljoprivredi. To je i način da oživimo sjever.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].