Interes Kotora mora svima biti prioritet

13
Kotor

Opštinski Savjet za kulturu razmatrao je Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, Menadžment plan o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i organizaciju tradicionalnog zimskog karnevala.

Savjet je, nakon višesatne diskusije jednoglasan u ocjeni da je Zakon o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa područja Kotora uvreda za Kotor i da je potrebno uraditi novi tekst.

Savjet smatra da u Radnoj grupi treba da bude uključeno više stručnjaka iz Kotora koji su do sada, bez ikakvog razloga, marginalizovani.

Što se Menadžment plana tiče, Savjet smatra da je taj dokumenat loš i da je neophodno uraditi novu u skladu sa razvojnim potrebama Kotora, što mora biti u skladu sa principima UNESCO-a.

Savjet je donio odluku da po ovim pitanjima organizuje okrugli sto u poneđeljak, 14. novembra na kome bi učestvovali predstavnici Opštine, opštinskih Javnih ustanova i preduzeća, Pomorskog muzeja Crne Gore, Istorijskog arhiva, predstavnici srednjih škola i fakulteta, NVO sektora i kulturni i javni radnici Kotora.

Savjet je razmatrao i učešće JU Kulturni centar “Nikola Đurković” u projektu Dubrovnik i Kotor-gradovi i knjige i donio zaključak  da je Kotor sa svojim umjetničkim potencijalom potcijenjen i da je, zbog značaja kao grad istorije, tradicije i kulture pod zaštitom UNESCO-a poslužio samo da bi se dobio projekat.

To najbolje potvrđuje činjenica da u izdanjima, kao finanlnim rezultatom projekta, nema ni u proznom ni poetskom stvaralaštvu niko iz Kotora i Boke.

Zbog toga Savjet smatra da Javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač lokalna uprava moraju prvenstveno da vode računa o interesima Kotora, a ne pojedinih organizacija kojima služe kao servis za realizaciju sopstvenih ciljeva.

Kada je u pitanju tradicionalni zimski kotorski karneval, Savjet će u najhitnijem roku inicirati sastanak direktora Turističke organizacije Kotor, JU Kulturni centar “Nikola Đurković” i opštinskog Sekretara sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti kako bi se pripremi organizacije pristupilo na vrijeme.

Savjet je zaključio da je neophodno organizovati sastanak sa predstavnicima ugostitelja koji djeluju na prostoru kotorske opštine u cilju postizanja dogovora o pružanju finansijske podrške tradicionalnim kotorskim manifestacijama.

13 KOMENTARI

 1. Moji uvaženi sugrađani,moji dragi BOKELJI,svi ste VI u pravu i Ja sa Vama! Ali shvatite ,da ovi što lunjaju po Kotoru-Boki i to KOTORSKOJ su upali u jednu ,ne depresiju,nego DESKREPTIVU-AGONIJU,kao mačkin muž,u sretna vremena,u marač?! Predpostavljam,da ih ne razumijete i ne shvatate,zašto su izabrali,baš,ovaj put-put beznađa? Prvo,svi su oni poznati MARATNOCI-dugo prugaši i rekorderi iz SR CG-SFRJ,koji su svakodnevno pretrčavali kilometre da bi prvi stigli u OK SK CG Kotor i druge iste ustanove diljem Crne Gore i to sve iz “ljubavi i zaljubljenosti” koja se graničila sa zdravim razumom?! Drugo,voljeli su rodnu grudu i “svoj” KOTOR,kao što voli majka UBICU SVOGA JEDINCA SINA?! Da li teba da Vam gi(h) deskriptujem? Ne!! Njima treba istinska pomoć ,koja će im omogućiti pročišćenje njihovih duša predatih u ruke-djela VLASNIKA NJIHOVIH GLAVA!! E..a ,kako im pomoći? Pod hitno,kako se to kaže,PRONTNO,da razluče-odluče da razlikuju : što je to LJUBAV;ZALJUBLJENOST,a ŠTO JE TO VOLJENJE ILI VOLJETI?! Jedno je sigurno,sve su ovi to pobrkali,uporno, ubjeđujući sebe da je to ista rabota? Nije gospodo,tamo ONI, isto nego različito i dijametralno suprotno !! Oni su ,tamo ONI,LJUBILI I ZALJUBLJIVALI SE U PARTIJU(SKJ),DOKLE SU JE ČERUPALI-ČEREČILI I U KRVI I PEPELU PRETVORILI PASANIH 90.GODINA ?! STIGLE SU NOVE AB KONTRAREVOLUCIONARNE GODINE,ZA NAŠU BRUKU I SRAMOTU-TRAGEDIJU SVIH NARODA I NARODNOSTI,PA SU OVI ISTI SE,PO OBIČAJU,OPET ZALJUBILI-U NOVU PARTIJU i NOVU LJUBAV?! ŠTO SE TIČE DRUGE NJIHOVE “VRLINE”VOLJENJE I VOLJTI,TU SE NIŠTA NIJE PROMIJENILO-I DALJE “VOLE”(NE)ISKRENO SEBE I “SVOJE IDOLE”-NOVE VLASIKE NJIHOVIH TABULA RAZA?! Dakle sve što nam se dešava,nije su recidivi sadašnjosti,već prošlosti popločana NEOFAŠIZMOM,KAO PROIZVODOM LJUBAVI I VOLJNJA VELIKOG VOĐE-KASAPINA SA DEDINJA’?! Sve drugo što vam pričaju je LAŽAVINA u funkciji zaštite lika i djela vlasnika njihovih TABULA! Za kraj biće nam bolje,kada ovaj(ne)vjerni narod bude ukabulio(shvatio) da ih treba ispratiti istim ulicama kojima su došli,a li ne sa transparentima i slikama VOĐ(A)E S/M-,(što se mene tiče ne ponovio se ni u arheologiji),nego sa TRANSPARENTOM ,”AKO IMA BOGA”( A NEMA) IDITE I VRATITE NARODU ŠTO STE OTELI!!!
  Nadam se da Vam je sada jasno zašto VLASTELA u Podgorici-Titogradu nema povjerenja u svoje kadrove u Kotoru,pa zato odlučiše da KULTURNIM BLAGOM CRNE GORE,ČITAJ :KOTORA-BOKE, RUKOVODE “PROKORADURI” DETAŠIRANI IZ, NAMA, SUSJEDNIH OPŠTINA,IZ KOJIH SE NEKADA POPUNJAVALA KULTNA BOKEŠKA MORNARICA, ALI SAMO SA MORNARIČIM SASTAVO,JER IH NIJE MOGLO DOPANUTI DA BUDU OFICIRI DREVNE MORNARICE-GRADA KOTORA ILITI BOKE-KOTORSKE?!
  Kom me shvatio,dobro me shvatio,a ko me nije shvatio znači da spava dubokim snom koji je svojstven samo jednoj vrsti živih bića na zemljinoj kugli,uz napomenu da im san traje zimi-zimski san,za razliku od….?!

 2. Poput Feniks ptice, Kotor se budi iz vlastitog pepela, budjenje je bolno, istina je bolna.
  Zemljotres, raseljavanje dobroh duha, rat, izbjeglice, sram i ponos.
  Pocinje katarza.
  Najljepse rjeci istine i htjena napokon su napisane na Forumu Radija kojega volimo i kojemu zahvaljujemo na htabrosti.

  Svih bih Vas zagrlo i ponosno uskliknuo Boka i Kotor ima snage za buducnost jer ima Vas koji se osjecate Bokelji.

  Kada dotepenac, belogacar shvati i upozna domaceg covjeka i njegovu tradiciju shvati da treba kleknuti i reci….. oprostite zelim postati dio Vas.

  Popiti vodu s Karampane znaci popiti eliksir vjecne Bokeljske ljubavi.

  Pokloniti se pred katedralom Sv, Tripuna i crkvom Sv.Nikole shvatis da te obasjalo sunce duha Kotora. Da postajes Bokelj.

  • Budjenje i preporodjenje nisu bolni, umiranje je bolno.
   Mene trenutno stanje Kotora nesto ne podsjeca na renesansu, nazalost.

   • Možda i kreće renesansa sa novim sugestivnim obećanjima gospode iz Luke Kotor radovića i konjevića oko izgradnje obale za prijem velikih kruzera samo da još pozavršavaju neke poslove oko marine na Puč iliti kotorskoe Porto Montenegro obećanja davnog . Sramota i o tome niko ni riječi.

 3. Držite se bar vi Kotorani , nas nema mi smo Srbija na moru.Umjetnici vajni Novljani nekadašnji prodadoše se i samo uzimaju od scenografije Bokeške.Adio vam i držite do sebe koliko god možete, nikad nije kasno. vaš redovni slušalac sa druge obale zaliva našega premiloga.

  • Složni smo i ‘držimo se’ kao dva jarca na brvnu. Herceg Novi je, slažem se, dotakao samo dno, ponajprije zbog toga što je domaći živalj na to pristao. Oba grada, kao i cijela regija , bi morali početi shvatati koliko bi značilo čišćenje najprije svog dvorišta ( cijele Boke) , pa onda i ostatka države za svakog njenog stanovnika. Pročišćavanje je najbolja riječ, da budem precizniji. Novljani da shvate kako im je grad sistematski pljačkan ekonomski i duhom, a Kotorani da ne žive od ‘stare slave’ , bez kanalizacije, bez hotela, bez putne infrastrukture, bez investicija…
   Rock festival koji je začet ljetos, recimo, trebao bi biti trade mark grada, mora se karneval dovesti na jedan mnogo bolji nivo…
   To ne mogu uraditi nespsosobnjakovići i gluperde iz DPS-a, a nažalost ne mogu ni imbecili iz opozicije. Dakle, potrebno je udruživanje građana u cilju zaštite javnog interesa. Ja bih udružio i ljude u oba grada koji bi htjeli raditi po nekim drugačijim principima od postojećih.
   Depolitizator Jova Suđić i njegovi sljedbenici bi uništili i Monte Carlo a kamoli mučeni Kotor.

  • U pravu si drugar. Ja sam iz Beograda a ne mogu da odem niti u Budvu niti u Novi, jer to je kao da sam u Beogradu-Srbija na moru, Leskovac, Paracin itd. Nije nista ovo nacionalisticki ali svi moraju da zadrze svoj identitet. I mi u Beogradu nastradasmo od svih onih sto oduzese dusu Beogradu nas Beogradjana nema, odumrli smo kao stari Egipcani, mi smo endemska vrsta, kao covecja ribica u Postojinskoj jami.Zato pamet u glavu i ne dajte da vas nema.Boka je prelepa i sacuvajte je za generacije koje dolaze prenoseci im ljubav prema njoj, a ne Leskovac na moru. Voli vas slusalac iz Beograda

 4. Ne da mora biti prioritet, nego je to moralna obaveza svih nas. Krenuli smo stopama Budve-Leskovca na moru. Postaviti prave ljude na prava mjesta. One koji vole i žele dobro i napredak i prosperitet ovome nesretnome Kotoru koga su poharali poslije potresa SVI. Neka se ti vrli stručnjaci batale menadzment plana jer su to španska sela za njih, neka obezbijede osnovne uslove života i rada za Kotor i da se jednom zna što su PRIORITETI. Jeli to zaobilaznica, parking, oslobodjenje kotorske rive. kompletna kanalizacija vanka iz zaliva, bolnica, hoteli, privatni kafići, spjadje, morsko dobro, marine, uzgajališta školjki-marino kultura,fakultet,uspinjača, redovno i uredno snabdijevanje elektricnom energijom, da svi imamo vode, čistoća grada, komunalne ostale usluge, divlja gradnja, zaštita priobalja i td itd. Moramo se odlučit a ne šedjet na pedeset stolica., poć put Podgorice i samo klimat glavom i izmišljat ovo i ono i NAKRIVIT KAPU, zna se na koga se ovo odnosi. Stručnjaci iz Kotora su zapostavljeni do ludila. Pitaju se oni koji niti poznaju ovaj kraj .

 5. Neka se jednom pokrene , vrijeme je STATUS Kotora iz kojega vazda ŠOTO VOĆE isti mi zborimo kao da nas je strah da zagrajemo i tražimo da nam grad dobije priznanje koje zaslužuje prije svega svojim kulturno-istorijskim nasljeđem graditeljskim i svakim drugim.

 6. Interes Kotora, tako jedna izlizana i polizana ‘doskočica’, je apsolutno na stopedesetšestom mjestu prioriteta aktuelne, pa i većine bivših , elita ove primorske palanke. Narodski rečeno : ” Boli njih , najčešće pravoslavni, pimpek za ono što se dešava u Kotoru, a posebno za ono što se ne dešava.
  Apsolutno podržavam, zasad retorički, konkretniji i oštriji ton u trenutnom izvještavanju kod uredništva ovog radija, posebno to primjećujem kod g. Mandića. Nadam se da će tragom toga otkriti slušateljstvu i moguće razloge dosadašnje kotorske iučmalosti i pristajanja da i u ovako malom prostoru, kakva je CG, siromašna zdravom konkurencijom, pristane na ulogu kulturne i ekonomske provincije,iako mu je značajem i prošlošću pripadala mnogo aktivnija uloga.
  Kada se makar nešto i’isčeprka’, doći će se do porazne činjenice o pimpeku iz uvoda komentara. Jedina im je olakotna okolnost što su prirodno nesposobni za obnašanje iole ozbiljnijih poslova, pa stoga teret krivnjen u određenom dijelu snose i tupavi Kotorani/ke koji ih repete glasaju…

  • Potpuno se slažem sa Vašim komentarom. U Kotoru su poodavno, na svim značajnim funkcijama ljudi politički podobni, a ne ljudi koji se razumiju u odredjenu oblast, što je i dovelo do potpunog uništenja “duše” Kotora. Ovaj grad ima, pardon, imao je toliko institucija, manifestacija, obreda, po kojim je bio prepoznatljiv. Da smo samo to znali održati i valorizovati đe bi nam kraj bio. “Dodje vreme kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!” kazao je jednom Andrić. To vrijeme je odavno došlo, ali nikako da prođe!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].