Institut za biologiju mora – svjetionik našeg podmorja

3
50 godina Instituta za biologiju mora

Sa jubileja

Kotorski Institut za biologiju mora, punih 5 decenija otkriva najdublje i najskrivenije tajne morskih dubina.

“Tragajući za istinom o životu u vječitim plavim tišinama, otkrivali smo elemente kratkog bivstvovanja na prolaznim površinama. Konačna spoznaja – čovjek je samo nit, duboko utkana u majku prirodu bez alternative opstanka mimo nje”, kazao je na svečanosti povodom jubileja 50 godina rada obve naučne institucije dr Aleksandar Joksimović, direktor Instituta.

Institut zajedno sa Fakultetom za pomorstvo i Fakultetom za turizam i hotelijerstvo čini zdravo naučno-obrazovno jezgro Univerziteta Crne Gore i grada Kotora, njegujući vjekovnu tradiciju pomorstva, ribarstva u Boki i obrazujući nove generacije naučnika, pomoraca, hotelijera.

Ovih dana drevna palata Radoničić, današnji Institut se renovira, zadržavajući svoju patinu stare arhitekture.

I pored kamenog izgleda, njegovu najveću snagu tada i sada, su činili i čine ljudi, naučnici koji su, istražujući južni Jadran ugrađivali sebe u proces razvoja nauke o moru u Crnoj Gori, kazao je Joksimović.

Veliki međunarodni projekti koji su se dešavali pod krovom Instituta su u jednom trenutku obilježili razvoj nauke.

Danas regionalna  saradnja Instituta i njegova aktivnost na realizaciji značajnih programa za razvoj Crne Gore, čine ga nezaobilaznom institucijom nauke i istražćivanja ne samo u našoj državi,  rekao je Momir  Đurović predsjednik CANU.

Rektor Univerziteta Crne Gore dr Predrag Miranović kazao je da je ovaj Institut tokom 5 decenija rada postao mjesto posvećenosti nauci i istraživanju, a kroz saradnju sa međunarodnim institucijama i sjedište u razmjeni ideja i naučnih dostignuća.

Više od hiljadu objavljenih radova i preko stotinu naučnih projekata realizovanih na Institutu, potvrđuje činjenicu da se u ovoj ustanovi njeguje kvalitetan naučni rad.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvojaTarzan Milošević podsjetio je na projekte od značaja za dalji razvoj Instituta za biologiju mora i kazao da je predviđena nabavka naučno istraživačkog vozila u vrijednosti od oko 130 hiljada eura za potrebe Instituta.

Milošević  je podsjetio i na razvoj ribarkog informacionog sistema sa opremom za ribarsku inspekciju, vjerujući da će za nekoliko mjeseci Institut dobiti novi izgled sa moderno opremljenom laboratorijom.

Jubilej su pozdravili i naučni radnici iz Srbije, Rusije i Italije.

Nakon svečanosti u kotorskom Kulturnom centru održan je Međunarodni naučni skup.

dr Aleksandar Joksimović

3 KOMENTARI

  1. Mi smo jadni. Mi smo obicni mali gradjani kojima nije uopste jasno sto je institut radio proslih 50 godina. Sto smo mi to kao gradjani imali koriati od njega. Placali smo 50 godina plate profesorima i doktorima nauka, koji su nam zato dali ….?.
    Bolje je bilo da je tu bio neki omanji hotel i da nam je tu rsdilo 100 nase djece .
    Nauku treba imati, ali onu koja ima efekat na zivot. Mi nismo drzava ni drustvo koje moze sebi dopustiti luksuz da placa toliko godina, … lako je bilo kad je bio TITO, sve se isplatilo, ali danas ne, isplativo je samo ono sto ima financiski efekat… Neka idu ca nemamo para za bacanej i renoviranje neproduktivnih objekata. Popravljali su zgradu poslije zemljotresa pa sad oped. Sto bi bilo da smo mo mi nase kuca tako popravili da ih treba oped poravljat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].