Institucionalna opstrukcija vlastite istorije – Boj na Malom Orljevu 20. marta 1688.

0

U Rimu je 1896. godine izašla knjiga koju je priredio Ferdinando Ongania. Knjiga je sastavljena od izvještaja kotorskih providura Veneciji, a u knjizi su objavljeni i drugi dokumenti iz venecijanskog arhiva, vezani za Crnu Goru iz perioda od 1687. do 1735. godine.
Radi se, dakle, o istorijskim dokumentima/izvorima I klase. Poslije skoro 100 godina, 1998. godine,izdavačka kuća CID objavilaje knjigu na crnogorskom jeziku.

 Kako su Kuči, Piperi, Klimenti, Bratonožići i drugaplemena potukli Turke, na proljeće 1688. godine

Ovo je bez dileme istorijski izvor I klase, ekstra klase! On je kao takav, naravno, ukrivan od Kuča, Klimenta,Pipera, Bratonožića, od svih,nezavisno od vjere i uvjerenja, iz nekoliko razloga. Prije svega, u totalnoj je suprotnosti sa svetosavskom ideologijom koja se u formi bajki proglašava pravom istorijom, Znači,kosi se sa zvaničnom istorijom koja se kod nas izučava, a naša zvanična istorija prilagođena je svetosavlju.

  1. a) Iz ovih dokumenata vidi se da su naša plemena bila podanici Venecije. Venecija je imala protektorat nad Crnom Gorom, što nikad nije rečeno u našim zvaničnim, u stvari svetosavskim istorijama. Međutim, jedna od istorijskih činjenica jeste da se Stefanica Crnojević priklonioVeneciji. Nakon toga je oslobodio Zetu od srpskog despota Đurađa Brankovića postavši kapetan i vojvoda Gornje Zete: „capitaneus et voivoda Zete Superioris“.
  2. b) Jasno je da je potpuna laž da su Crnogorci robovali pod Turcima, To nije tačno. Zvanična državna istorija je proglasila da su se samo Crnogorci odazvali na poziv ruskog cara Petra Velikog koji je 3. marta 1711. godine uputio balkanskim hrišćanima da otpočnu oružanu borbu protivTuraka. Činjenica da su Kuči, Piperi, Klimenti, BratonožićiidrugaplemenapotukliTurke, naproljeće 1688. godine,ukazujena to da je to čistalaž.

Crnogorska plemena bilasu slobodna i prije3. marta 1711. tako da nije bilo potrebe pozivati ih da otpočnu borbu protiv Turaka,našto nam ukazuje i bitka na Malom Orljevu odigrana dvadeset tri godine prije poziva. Ova i slične bitke su prećutane, jer je naša crnogorska istorija morala biti prilagođena srpskoj – ropskoj istoriji.

Ovakve bitke su se morale prećutkivati da bi se i mi prikazali kao dio Srba – turskih podanika / robova / raje. Kao što vam je poznato,naučnici znaju da ne posotoji jedan narod s dvije razilčite istorije, Zato se morala slobodarska crnogorska istorija slugenarizirati / posluganiti.

  1. c) Treća stvar koja se kosi sa svetosvskim bajkama koje su kod nas proglašene istorijom, a te bajke pod nazivom predmeta Istorija kod nas izučavaju se u školama. Imamo nespornu činjenicu da se jedno žestoko albansko pleme, u stvari najžešće albansko pleme – Klimenti, borilo zajedno s Kučima, Piperima, Bratonožićima, Bjelopavlićima. Znači, to Svetosavlje nikako ne dozvoljava da su se Albancii,Kučii,Piperi zajednički borili protivTuraka,jer po svetosavskoj dogmi Albanac može biti samo i isključivo neprijatelj, a nikako prijatelj i saveznik.

Opšte je poznata činjenica o korektnim i ptijateljskim odnosima Kuča, Pipera, Bratonožića, s plemenima Malesije i sjeverne Albanije koje su nastavili crnogorski vojvoda iz plemena Kuči i dinastija Petrovića.

Marko MiljanovPopović-Drekalović (Medun, 25. april 1833 –Herceg Novi, 2. februar 1901)

d) Četvrta stvar, u samim dokumentima / istorijskim izvorima, ne postoje Srbi, što se kosi sa svetosavljem. Zato je opšti zaključak svetosavske „naučne“ istoriografske škole – UKRITI CIJELU CRNOGORSKU ISTORIJU!

Eventualno, ako neko spomene ovakve bitke, iz pera nekog svetosavca, u takvim se tekstovima dodaju pridjevi – srpske zemlje, srpska plemena, srpski vitezovi i slične nebuloze, iako Kuči, Klimenti, Piperi… pojma nijesu imali da su Srbi!

Na prethodno navedeno ukazuje nam izvanični podatak iznesen 137 godin anakon„Bojana Malom Orljevu“.

Letopis MaticeSrpske – prvibroj, 1825. godine

Bitka se, prema ovim istorijskim izvorima, odigrala 20. marta 1688. godine, a u bici su posredno učešće imalii mletački vojnici, pod upravom samih Venecijanaca, koji su sprečavali Turke u njihovim namjerama na drugim područjima Crne Gore.

Nakon iskaza koji su u vezi s bitkom na Malom Orljevu, odigrane 20. marta 1688, dali 2. aprila 1688. Kuči i ostala plemena venecijanskom Providuru, sjutradan 3. aprila 1688. godine  mletački providur Đirolamo Korner je poslao svoj izvještaj Senatu Republike Venecije.
Mletački Providuru izvještaj u Senatu Republike Venecije, naziva naše pretke na najispravniji mogući način – PLEMENA! Tako mu je najprirodnije bilo. Svi mi znamo da plemena ne postoje kod Srba… samosu se kod Crnogoraca i Albanacana Balkanu zadržala plemena.

Nakon toga, 24. aprila 1688. godine vanredni providur Đovani Batista Kalbo izvještava Senat Venecije o daljim, manjim, ali neprestanim bitkama Crnogoraca i Mlečana protiv Turaka. U tom izvještaju prilično je jasno naveo da su mjesec dana ranije Kuči, Klimenti, Piperi i Bratonožić i dobili veliku bitku protiv vojske Sulejman-paše.

„Postojaće Crna Gora dok je Lovćena nad nama,dok je mora kod  Bara i Kotora, dok  je  sunca i dok je Grahovca!“

U ime Patriotskog  pokreta otpora „Lovćenske straže 1990“

inž. Zoran Marka Rašović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].