Inspektori: Ne možemo po cijeli dan pratiti neodgovorne građane

0

Inspektori na terenu teško mogu da kontrolišu da li građani poštuju ili krše mjere NKT-a, jer se događa da u jednom trenutku pravilno nose masku, a da je u sljedećem skinu, kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša je u ponedjeljak kazao da su na sjednicama NKT-a insistirali da inspekcija strožije radi.

“Insistira se i traži se da se više i strože i proaktivnije radi, međutim u ovakvoj situaciji kakva je sada, nažalost to očito izostaje. Čim to izostaje, čini mi se i više se zloupotrebljava, i ova ponašanja koja ne bi trebala da postoje dolaze do izražaja”, rekao je tada Mugoša.

Iz Inspekcije su odgovorili da su inspektori Uprave zajedno sa drugim službama i uz asistenciju policije kontrolisali teren, te da ne mogu kod osoba da se zadrže čitav dan da bi vidjeli da li će se mjere poštovati.

Oni su naglasili da je to teško ispratiti sa postojećim kadrovskim kapacitetima, te da u saradnji sa kolegama iz lokalne uprave i službenicima Uprave policije uspijevaju da organizuju nadzor u određenoj mjeri.

“Moramo imati u vidu da inspektori i pored kontrolisanja pridržavanja mjera NKT-a imaju i svoje redovne i planirane aktivnosti, i da je sa postojećim kadrovskim kapacitetima teško ispratiti situaciju na terenu”, kazali su oni.

Uprava je istakla da nemar pojedinaca pravi veliki pritisak na sve institucije sistema, pa su pored udara na cjelokupno zdravstvo na udaru i inspekcije „koje u kontinuitetu rade u pojačanom nadzoru svih ovih mjeseci uključujući dane vikenda i rad u večernjim časovima.“

Apelovali su na privredne subjekte i građane da poštuju mjere kako bi se zajedničkim snagama spriječilo dalje širenje infekcije i negativne posljedice po privredu.

Inspekcija je ranije imala problema sa malim brojem inspektora koji ne mogu postići obim rada na terenu, a iz te ustanove su kazali da je poželjno da imaju još zaposlenih.

Zdravstveno-sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću raspolažu sa 149 inspektora, ali je na terenu često angažovano manje zbog izolacija, bolovanja, godišnjih odmora…

Kazne u iznosu od 70.650 eura 

U periodu od 1. oktobra do 10. novembra inspektori su uradili 11.134 kontrole, za počinjene prekršaje izdali 63 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 70.650 eura i podnijeli pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

To su Pobjedi kazali iz Uprave za inspekcijske poslove, napominjući da su u prvo vrijeme preventivno i edukativno djelovali, „imajući u vidu kompleksnost situacije u kojoj su se našli privredni subjekti i na taj način je pokazala namjeru da se iz ove situacije izađe sa što manje posljedica po poslovanje kontrolisanih subjekata“.

Oni koji su nastavili sa kršenjem mjera, kažnjeni su novčano.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].