Individualne poetike crnogorskih vajarki

0
Ivanka Vana Prelević

sa izložbe skulptura

Izložba odabranih radova 17 žena stvaralaca u crnogorskoj savremenoj skulpturi predstavlja svojevrstan presjek aktuelnih dešavanja na polju crnogorske skulpture, kazala je, otvarajući izložbu u galeriji Buća u Tivtu Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti.

Ona je podsjetila da u istoriji umjetnosti do perioda poslije drugog svjetskog rata ima veoma malo vajarki.

Žena je do tog perioda u skulpturi prisutna najčešće kao tema proizvodeći akt, portret, stojeću figuru.

Prevaziđene su predrasude da žene zbog svoje fizičke konstitucije ne mogu biti dobri vajari pogotovo u materijalu koji zahtijeva fizičku snagu, konstatuje Ivanovićeva.

Izložba u Tivtu obuhvata radove koji istovremeno pripadaju domenu klasičnog mišljenja skulpture, kao i one koje posjeduju fleksibilnu vizuelnu komunikativnost.

Od materijala korišćeni su terakota, kamen, bronza, mesing, žica, poliester, kao i njihove smjele kombinacije, što je takođe jedna od specifičnosti novog senzibiliteta koji je u radove ovih umjetnica utisnuo i nove likovne osobine.

Danas skulpura nije samo predmet u prostoru, primjećuje Ivanovićeva, već ona postaje interaktivna u odnosu na okolni prostor koji je samim tim i dio rada.

Kao zajednička nit radova može se izdvojiti višeslojnost sadržinskih sredstava skulpture, kao što su simboličnost, duhovnost, ironija, angažovanost, kao i ispitivanje mogućnosti skulptorskih i neskulptorskih materijala i njihovo smiještanje u neočekivane odnose, objašnjava ova istoričarka umjetnosti.

Kako je riječ o izrazitim individualnostima, svaka umjetnica ponaosob, utkala je nešto od svoje lične mitologije, a kroz radove se mogu iščitavati najdublji slojevi njihovih intimnih, duševnih preokupacija.

Kustos izložbe je Dušica Gardašević, a autorke skulpturi su Ivanka Vana Prelević, Danijela Mršulja – Vasić, Tijana Dujović – Liščević, Nada Kažić, Jelena Pavićević, Ana Miljkovac, Lada Perović, Nikolina Zuber, Milijana Istijanović, Vlatka Vujošević, Ivana Radovanović, Bojana Pavićević, Čakalović Maja, Biljana Rašković- Međedović, Aleksandra Božović – Arabelović, Tanja Topuzoska i Suzana Živković.

sa otvaranja
Vlatka Vujošević
Maja Čakalović
birana publika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].