Inćuni i srdele strateška svojina zemalja Jadranskog mora

3

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Kurs o primjeni metode produkcije dnevnih jaja i larvi inćuna i srdele kojima za sreću obiluje naše more, u splitskom Institutu za okeanografiju i ribarstvo ovih dana vode stručnjaci iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Kotorski Institut je postao Regionalni centar za istraživanje i produkciju larvi ove ribe, podsjeća za Skala radio direktor dr Aleksandar Joksimović.

On će u Splitu sa mladim naučnicima iz regiona i direktoricom splitskog Instituta Ivonom Marasović razmijeniti iskustva u cilju produbljivanja saradnje, sa akcentom na ovu metodu razvoja male plave ribe u Jadranskom moru i njegovoj zaštiti.

Riječ je o vrlo specifičnoj metodi procjene biomase i uzgoja male plave ribe, kojom rukovodi dr Slobodan Regner, dugogodišnji naučni savjetnik Instituta.

Inćuni i srdela su strateška svojina svake zemlje na moru, kazao je Joksimović, a procjena se radi na osnovu broja jaja i larvi koje se nalaze u “slobodnoj vodi” i skupljaju planktonskom mrežom.

Na osnovu matematičkih formula se procjenjuje koliko će ta jaja i larve produkovati mase ovih biovrsta, objašnjava Joksimović.

Ova veoma cijenjena metoda, koja je potrebna Jadranskom moru, doprinijeće da zajednički brinemo o ovoj ribi, ali na odgovoran način i da svaka zemlja od nje ima koristi, kazao je Joksimović.

3 KOMENTARI

  1. da zdravije ribe i nema od incuna i sardele,prije sto godina smo sa dalmatincima hranili italiju,a danas oni nas.dobra vijest i da vidim pod Markat nasu srdelu i incun.

  2. Niko o ovome od čega se živi. Bože sačuvaj kakav smo to mi narod. Još u šovinističke i nacionalističke vode: Evo se dobro vidi naša svijest , i zato je ovo sjajna uloga medija to jest Skale u ovom slučaju!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].