In memoriam: Miodrag Proročić, 1950-2023.

0
Miodrag Proročić 1950-2023.

”Koračao je kroz vrijeme, prostor i decenije ponosno, prkoseći sistemima uvijek pravičan i nepokolobljiv to je i imalo svoju cijenu. Svakim danom svog života pokazivao je veliku i nesebičnu ljubav prema Crnoj Gori. U njemu je zračila je toplina starog, ognjišta i viševjekovne države, osjećala se u svakom krajičku oka gorštačkog sokola nepresušna inspiracija prema svom kraju i svojim Ćeklićima”

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Dana 5. septenbra 2023. godine tiho i nečujno prešao je na drugu obalu vječnosti Miodrag (Stevov) Proročić. Na obalama kotorskog zaliva i Prčanja, mjesta drevnih pomoraca i kapetana zaplovio je u vječnost ne morskim već nebeskim drumskim putevima jedan od onih montenegrista koji je živio za druženje, prijateljstvo, često jako i oštru riječ ali iznad i ispred svega za Crnu Goru. Rodivši se 1950. gocdine u porodici oca Steva, koji je ponikao ispod dvovršja padina planina Vršanj i Crni vrh u selu Vuči Do-ćeklićki. Miodrag je veoma mlad počeo da radi i da se druži sa četvorotočkašima u sklopu nekadašnjeg prestižnog preduzeća ,,Jugopetrol Kotor.” Njegov život je ispisan milionima kilometara koje je prešao širom Crne Gore i Evrope. Dok je jezdio crnogorskim drumovima život je doživljavao kao veliko rivalstvo onog što stvara i onog što mora biti. Na svim tim životnim putevima susrijećao se sa brojinm preprekama, usponima i padovima. Nikada nije odustao i posustao od svojih ideja i ideala. Jedan od tih ideala bila je i Crna Gora, privržen njoj do zadnjeg trenutka, daha, ljubavi i borbe. Njegova porodica i maleno brastvo Proročića, dalo je u najtežim godinama borbe za Crnu Goru tokom 1918. godine sve što je moglo u odbrani države. Emigracija, Gaeta, školovanje najmlađih i odrastanje našiih predaka vezano je za sudbinu Crne Gore vanj njenih granica. Znajući dobro svoje korijene Miodrag je jasno kao i svi Proročići od prvog dana stao u ešalon onih koji se bore za slobodnu i nezavisnu Crnu Goru.

Zbog svog temperamenta, života, istorije, stava i harizme nikada nikome nije dozvolio da se na bilo koji način da negira ili poljulja njegove jasne montenegrističke stavove. Ptipadao je onim gorostasima koji su u sebi nosili taj planinski duh ma koliko da su ga morski talasi oblikovali na Prčanju. Bio je poput stijene koju ni vrijeme ni vjekovi ne mogu pomjeriti, izbrusiti i uništiti. Nepokolebljiv i istrajan uvijek srcem i dušom Ćeklić, često oštar u polemici ne dajući drugima ni na sebe ali ni na Crnu Goru. Zapravo pripadao je onima kojima je država i nacija sveta. Odani montenegrista koji nikada nije poklekao pred drugima i drugačijima jasno shvatajući da je sredina u kojoj živi pojednako pripada i Crnogorcima i Hrvatima ali i drugim narodima koji umiju vole i žele da duh multikulture ostaje u gradu koga su gradile brojne imperije i države a svaka u njemu ostavila svoje značajne i dragocjene tragove. Vjerovao je da borba za crnogorski jezik, crkvu i državu predstavlja vid ne samo očuvanja i izgrađivanaj svoga vlastitog identiteta već i borbe od bilo kog vida aimilacije.

 

 

Koračao je kroz vrijeme, prostor i decenije ponosno, prkoseći sistemima uvijek pravičan i nepokolobljiv to je i imalo svoju cijenu. Svakim danom svog života pokazivao je veliku i nesebičnu ljubav prema Crnoj Gori. U njemu je zračila je toplina starog, ognjišta i viševjekovne države, osjećala se u svakom krajičku oka gorštačkog sokola nepresušna inspiracija prema svom kraju i svojim Ćeklićima. Osjećao je sadašnjost, prošlost i budućnost na jedinstvan način, pogled često uprt ka Lovćenu simbolu i oltaru naše slobode. Iako je smrt jedina konačnost svih nas na zemlji i iza sebe ostavlja nepodnošljivu prazninu kod nas koji smo Miodraga cijenili i voljeli, sigurno je da veliki borci i montenegristi ne umiru. U svakom od njegovih prijatelja i rođaka ostaće bar djelić njegovog patriotizma i što je najvažnije, uspomena na njegovu neizmjernu dobrotu i nesvakidašnju ličnost. Dražava je bila njegova prva i posljednja misao od koje se nikada nije odvajao. Zato je i bio poseban zato je i istrajavao na tom putu borbe države koja tako lijepo zvuči MONTENEGRO.

Oprostiću se od Miodraga riječima starog grčkog filozofa Sokrata. Jer njegova ličnost i tenperament koji je imao upravo i idu uz misli grčkog velikana koji je jednom zapisao: ,,Ja bih radije umro govoreći na svoj način, nego govorio na vaš način i živio. Jer ni u ratu ni u zakonu čovjek ne bi trebao koristiti svaku moguću opciju da izbjegne smrt. U bitci nema sumnje da ako čovjek odbaci svoje oružje i padne na koljena pred svojim goniteljima, da može izbjeći smrt, ako je čovjek spreman reći i uraditi bilo šta. Težina, prijatelji moji, nije u izbjegavanju smrti, nego u izbjegavanju nepravednosti; jer to ide dublje nego smrt.”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].