Imamo građansku svijest, trebaju nam samo češći pokretači akcija

1
uspjela akcija čišćenja

Akcija čišćenja crnogorskog primorja, organizovana u okviru svjetske kampanje “Očistimo svijet” pokazala je snažno prisustvo  građanske svijesti i želju da životnu sredinu očistimo od nagomilanog smeća.

Danas su ujedinjena mladost i građani svih dobi na najbolji način demonstrirali brigu za očuvanje životne sredine izlaskom na prethodno određene lokacije koje su očistili od svega što sami bacamo.

Na stotine vreća smeća, automobilskih guma, starih elektro uređaja, namještaja, željeznih i metalnih kanti za otpatke, polomljenih klupa i još mnogo toga izvađeno je iz našeg priobalja.

Inicijativa Asocijacije za demokratski prosperitet “Zid” iz Podgorice, koja je brižljivo pripremana, okupila je na hiljade volontera kojima je pomagao državni i privatni sektor.

Sanda Rakočević, nacionalna koordinatorka “Let’s do it” programa kazala je za Skala radio da se ne radi o ekološkom pokretu već o kampanji za stvaranje socijalne mreže koju čine partnerske organizacije biznis i civilnog sektora sa teritorije čitave Crne Gore.

Ovoga puta, kazala je Rakočevićeva, danas se čisti istovremeno crnogorsko primorje, Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi na kompletnom prostoru njihovih teritorija.

Veliki odziv je bio i u Kotoru.

Čistilo se oko zgrade “Jugooceanije” i bivšeg hotela “Fjord”, gradska, tzv. “žuta plaža” kod otvorenog bazena i potez do Sv. Stasija.

U akciju su uključene brojne NVO i građani.

Veliki doprinios dali su i JKP Kotor svojom mehanizacijom, YU Briv koji je iz mora izvadio više prikolica, auto guma i drugog otpada, TO Kotor i Opština Kotor.

I druga akcija čišćenja brda Vrmac u organizaciji kotorskog Planinarskog kluba “Vjeverica” i NVO “Naša Akcija”, u partnerstvu sa Javnim komunalnim preduzećem Kotor, Službom zaštite i spašavanja i Eko centrom “Delfin” iz Kotora, uz volontere i ostale organizacije danas se pokazala izuzetno uspješnom.

Čistile su se i pripremale planinarske staze i uklanjale divlje deponije i ostali otpad, a zasađene su i sadnice mladog drveća na Vrmcu, kazala je za Skala radio Patricija Pobrić, izvršna direktorka NVO “Naša Akcija”.

Pripadnici kotorske Službe zaštite i spašavanja su radili protivpožarno osposobljavanje terena, kako bi vatrogasnim vozilima u slučaju šumskih požara tokom ljetnih vrućina mogli stići do određenh lokacija.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].