Ima ribe sa dna mora, ali su malih dužina

2

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Najnovija istraživanja pokazuju da ima riba koje žive na morskom dnu kao što su oslić, barbun, grdobe, šan pjer, neke vrste raža i tako dalje, ali je problem što su ugavnom manjih dužina.

To znači da bi trebalo razmišljati o eventualnom uvođenju mjera zaštite, kao što je stopiranje ribolova u nekim područjima za period od mjesec – dva, kako bi ove ribe porasle do veličina i dužina koje su od komercijalnog interesa.

Ovo je za Skala radio izjavio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora, budući da ovih dana u crnogorskim teritorijalnim vodama borave dva istraživačka broda.

Stručnjaci su obradili pet pozicija u okviru deset, koliko ih imaju u Crnoj Gori, sa zadatkom da procijene resurse dubinske ribe.

Sa drugim brodom “Gianfranco della porta” radi se istraživanje bio mase male, plave ribe, inćuna.

Na osnovu eho sondiranja i bacanja plankonskih mreža određuje se količina jaja i larvi, na osnovu čega se proračunava bio masa ove dragocjene vrste u Jadranskom moru, kazao je Joksimović.

2 KOMENTARI

  1. Da nista malo okasnili gospodine Joksimovicu?
    Na suprotnoj obali Jadrana, u Italiji, vec od davno postoji mjesec lovostaja, Avgust.
    Sto ste poduzeli u kontroli standarda mreza kočarica? Bojim se nista!
    Sve ovo pisem, jer sam se kočarskim ribolovom bavio od 1987. pa do 1991., te stoga jako dobro poznajem situaciju u priobalnom moru CG. U nekoliko navrata sam i vozio neke strucnjake iz “biologije”, koji su sakupljali morske macke, radi ispitivanja. Ispitivanja smo vrsili MR Mogren. Mozda me se sjeti i gospodin Joksimovic. Ja sam Toni Petricevic, a ukrcaje opreme “Biologije” smo vrsili u lucici Bigovo.
    Moj licni zakljucak stanja u priobalju CG je, da se je stanje ribljeg zivlja drasticno smanjilo od perioda iz 1987. pa do 1991. a posebno nakon toga, zbog neregularnih kocarskih mreza i vojnih manevara sa podvodnim eksplozijama protivu-podmornickih mina, koje su bacane svakih 5-6 mjeseci na potezu ponta Veslo – Platamuni u dubini od 7 N/M.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].