I oružje može da povezuje i zbližava

0
sa promocije

Sa promocije

“Zbirka oružja Muzeja grada Splita” naziv je knjige autora Gorana Borčića, muzejskog savjetnika iz Splita, koja je sinoć predstavljena u sažetom obliku na video snimku.

Knjiga broji 480 stranica, pa je autor pokušao na izuzetno zanimljiv način da je slikom uz kratke tekstove, praćeno muzikom promoviše.

Obraćajući se kotorskoj publici Borčić je kazao da zbirka oružja u splitskom muzeju nije toliko velika brojčano, ali je izuzetno velika po svojoj vrijednosti i predstavlja treću zbirku po vrijednosti u Hrvatskoj.

On je posebno apostrofirao veoma rijetke tipove oružja i ukazao na vezu Boke Kotorske sa Splitom i Dalmacijom.

Posebno neki tipovi vatrenog oružja, koji predstavljaju vrijednu kolekciju, potiču iz Boke Kotorske i Crne Gore, kao što su  puške, džeferdari, pištolji ledenice na kojima je označeno mjesto proizvodnje u Crnoj Gori.

Ova promocija je organizovana povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i to u saranji Hrvatskog Građanskog društva Crne Gore Kotor i Pomorskog Muzeja iz Kotora.

Čestitajući Dan državnosti goste i Kotorane je pozdravila mr Mileva Pejaković-Vujošević i kazala da će se saradnja sa njenim kolegama iz Splita nastaviti i u drugim segmentima.

Branka Bezić-Filipović, direktorica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika je rekla da je Zbirka oružja Muzeja grada Splita visoko ocijenjena u stručnim krugovima i da je do sada predstavljena u Beogradu i Bitoli.

U Kotoru, kazala je Bezić-Filipović, ovo je jedna od brojnih kulturnih događaja koje Matica iseljenika organizuje u saradnji sa HGD Kotor, a evo sada i u Pomorskom muzeju CG Kotor što je njoj, kako je kazala, veoma drago jer nas ova tema naročito povezuje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].