Humanost na djelu – pomognimo ugroženima u poplavama

3
Obrenovac iz vazduha - foto Tanjug

U Srbiji i BiH proglašeno je vanredno stanje zbog nezapamćenih poplava i bujica, a broj evakuisanih i povrijeđenih se iz sata u sat povećava, a nažalost ima i nastradalih.

* * *

Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, koji su ugroženi poplavama.

Broj žiro računa je 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.

Crveni krst Crne Gore se, u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima nacionalnih društava Crvenog krsta u te dvije države upoznao sa njihovim potrebama, kao i mogućnostima organizacije iz Crne Gore da im pomogne.

Kako je saopšteno, iz Crvenog krsta Srbije smo dobili informaciju da trenutno raspolažu sa dovoljnim resursima za interventno djelovanje, dok je iz BiH upućen apel za dostavljanjem materijalne pomoći.

Crveni krst Crne Gore će Crvenom krstu BiH uputiti pomoć u kanisterima za vodu, čizmama i konzerviranoj hrani.

Kako će biti potrebna finansijska sredstva za dugoročno saniranje posljedica poplava u ove dvije države i kako bismo i građanima Crne Gore stvorili mogućnost da daju svoj doprinos u prikupljanju pomoći za stanovnike ugrožene od poplava u BiH i Srbiji, otvoren je žiro račun na koji svi zainteresovani mogu vršiti uplate, kaže se u saopštenju.

Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu BiH i Crvenom krstu Srbije.

Crveni krst Crne Gore će i dalje, u komunikaciji sa kolegama iz BiH i Srbije, pratiti situaciju na terenu i djelovati u skladu sa svojim mandatom i mogućnostima.

* * *

Telenor fondacija otvorila je, na broju 14543, donatorsku liniju za pomoć građanima Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) čija su domaćinstva ugrožena poplavama.

“Želimo da iskoristimo sve raspoložive tehnološke resurse i pomognemo onima koji su u nevolji u susjednim zemljama”, saopštila je menadžer Telenor fondacije, Adrijana Husić.

Ona je pojasnila da svi korisnici Telenor mreže mogu dati svoj doprinos slanjem SMS-a na broj 14543, donirajući na taj način 1 EUR.

Ona je pozvala sve korisnike Telenor mreže da, kako je navela, i ovog puta budu solidarni i daju doprinos.

“Prikupljena sredstva biće proslijeđena za saniranje štete i pomoć porodicama u svim opštinama koje su pogodile vremenske neprilike”, kazala je Husić.

Donatorska linija je uspostavljena u saradnji sa Crvenim Krstom Crne Gore.

* * *

Prva banka je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), povodom teške elementarne nepogode koja je pogodila te države.

Kako je saopšteno iz Prve banke, odluku o pokretanju akcije donio je Odbor direktora na vanrednoj sjednici.

“Iniciranjem ove akcije u Crnoj Gori, Prva banka želi da pomogne u spasavanju i očuvanju ljudskih života i sprječavanju širenja štete nastale vremenskim neprilikama”, kaže se u saopštenju.

Prva banka je, kako se navodi, otvorila posebne žiro-račune na koje je uplatila po deset hiljada EUR na ime pomoći zbog elementarne nepogode u Srbiji i BiH.

Iz Prve banke su pozvali sva pravna i fizička lica u Crnoj Gori da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji i da pomognu uplatama na žiro račun 535-0000000014073-55, sa naznakom “Pomoć poplavljenim područjima Republike Srbije”, i na 535-0000000014074-52, sa naznakom “Pomoć poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine”.

Prva banka će, kako se unaveli, inicijativu za prikupljanje pomoći proslijediti i Udruženju banaka Crne Gore kako bi pozvali i ostale banke da se uključe u akciju.

* * *

Kompanija Crnogorski telekom otvorila je donatorsku liniju 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Iz Telekoma su saopštili da je donatorska linija otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi 1 EUR, sa uključenim PDV-om.

Iz te kompanije su dodali da se Telekom odriče svojih prihoda.

“Novac koji bude sakupljen preko donatorske linije biće uplaćen na račun Crvenog krsta Crne Gore, i preko Crvenog krsta Srbije i BiH upotrijebljen za saniranje štete i konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu”, kaže se u saopštenju.

Crnogorski Telekom je pozvao sve korisnike da se pridruže akciji, kako bi zajedno pokazali solidarnost i pomogli stanovnicima susjednih država čiji su životi ugroženi vremenskim nepogodama.

* * *

Kompanija M:tel je, povodom velikih poplava koje su zadesile države u regionu, u saradnji sa Ambasadom Srbije otvorila humanitarni broj 14543 za svoje korisnike, na koji slanjem SMS-a mogu da se pridruže toj akciji i doniraju 1 euro.

“Humanitarnom akcijom koju realizujemo, otvaranjem humanitarnog broja i novčanom donacijom koju planiramo, pomoći ćemo sve građane kojima su poplave nanijele veliku štetu. Nastala šteta je ogromna i potrebno je pokazati humanost svakog lica i pravnog subjekta u Crnoj Gori”, saopšteno je iz te kompanije.

poplava - foto Tanjug

3 KOMENTARI

  1. Na zalost svjedok sam ove kataklizme jer sam se zadesio na licu mjesta u dane katastrofalnih poplava. Sve je mnogo, mnogo gore nego sto izgleda vjerujte mi !!!
    Hvala svima koji pomazu i apelujem da se ne prestaje sa prikupljanjem pomoci koja je vise nego ikada potrebna !!!

  2. Molba za Skalu radio da se u Kotoru organizuje prikupljanje pomoci za Srbiju. Mozemo svi da pomognemo (odjeca, obuca, hrana, posteljina i ostalo). Svi mozemo dati doprinos. Ljudima u nevolji treba pomoci. Kod nas kad je bio katastrofalni zemljotres svi su pritekli u pomoc. Hvala

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].