Humanost daje novi smisao života

34
Biskup kotorski u misiji

Don Dejan Turza

don Dejan Turza

Župni ured Sveri Roko u Donjoj Lastvi i Hrvatska dopunska škola u petak 21. oktobra u 18 sati organizuju humanitarno veče kao pripremu za 85. svjetski dan Misija, koji katolička crkva širom svijeta ove godine obilježava pod geslom “Kao što mene posla otac, ja šaljem vas”.

Na ovoj večeri biskup kotorski Ilija Janjić prenijeće svoje impresije sa misijskog putovanja po Africi.

Humanitarnoj večeri predhodile su tematske radionice djece u hrvatskoj dopunskoj školi u Kotoru i Tivtu, kao i u župama Sveti Roko u Donjoj Lastvi i Sveti Antun u Lepetanima.

Don Dejan Turza, upravitelj župe Sveti Roko u Donjoj Lastvi, poziva sve ljude dobre volje da dođu na ovo humanitarno veče, jer humanost daje novi podsticaj i smisao življenja.

Biskup u Africi
sa afričkom đecom

34 KOMENTARI

 1. Ja bih čestitao Skala radiju što je popratio ovaj afirmativni i lijep događaj. Koliko sam upoznat od drugih medija niko nije našao za shodno da posveti malo pažnje ovoj manifestaciji. Skala i jeste posebna upravo zbog toga što oni ne bombarduju i ne egizistiraju na račun crnih vijesti, već svoje slušaoce izlaže i lijepim informacijama. To je vrijednost Skala radija! Zbog toga i jesam njihov i samo njihov slušalac!
  Ja sam bio sa djecom te večeri u crkvi svetog Roka. Ono što me je posebno impresioniralo je ta opštost i univerzalnost Crkve. Biskup iz Evrope među afričkom djecom. On bijel , oni crni 🙂 Koliko se samo radosti da vidjeti u njihovim očima! I biskup je bio srećan, vidjelo se.
  Posebno mi je bilo dirljivo kad su na kraju večeri ljudi pohrlili da kupe suvenire i tako doprinesu da novac za afričku djecu bude što veći.
  Kratko rečeno: Zbio se krasan događaj. Događaj u kojem je ljudskost dominirala. Te noći vidjelo ipak da je biti human moderno.

 2. Ne znam što ste se pomamili. Ja sam bila sa ćerkom i bilo je lijepo. Ne znam što tu ima loše. Pare koje su se skupile poslane su za Tanzaniju. A, bilo je lijepo slušati i biskupa i gledati slike kad je bio u afriku. Bila je to jedan lijepa noć. Poslije smo se svi družili u konobi. Naš biskup je normalan čovjek. On je pristupačan svakome. Koliko je on samo pomogao, i to mnogima. Bogu hvala što imamo takvoga biskupa. Nikad ga nisam čula da nešto loše govori. Uvijek nam je pričao da moramo biti dobri i to prema svakome, bez obzira na vjeru i naciju. Bogu hvala što ga imamo.

 3. E moji uvaženi”hrišćani”,potomci onih koji su išli oko crkve,pa meni i ini-ma ,po odgovornim službma,”dodavali” izvještaje ko ide u crkvu,ko se bogu moli,ko ima krsnu slavu,ko mu na slavu dolazi i tako sve okolo naokolo dan po dan, neđelja po neđelju,mjesec po mjesec,godina po godinu,i to sve do današnjega dana dok nije ste u crkve uljegli i radite li radte isto,za razliku od predaka,pa pišete ko nije došao na misu-leturđuju,a predhodnici su vam pisali ko je išao u crkve,pa zaboga oni ondašnji i ovi današnji koje s dušno “popisujete”,su bili i ostali protiv države?! Zar ne?
  Dakle pitanja nikad dovoljno,a odgovora ni za lijek?! Zato je, nužno moje pojašnjenje uz pitanja-odgovore ?! Što špijun iliti “ljubitelj”domovine može da napravi? Ništa osim kopiju špijuna ?!!! Za kraj,zašto ovi gore kritičari iliti dipleše vlasnika VAŠIH glava, ovako s dušno “čašćavate”, svojim likom i djelom,časnog Biskupa kotorskoga ?! Zato,što vlasnici njihovih glava,u pasnih 23 godine,ništa slučajno nijesu projektovali i stvarali bez učešća ovakvih “domoljuba”,kojima su puna usta “domoljublja”,a bliznice i glave punane mržnje prema svima onima koji se ne krste i nemaju njihovu “arijevesku” vjeru,ne ponovila se ni u arheologiji,što se mene tiče?!!!

 4. Što su se uzbudili duhovi 🙂
  Održi se humanitarno večer i njima to smeta, Biskup ode u Afriku, njima je to hedonizam, putuje autobusom, njima je to lagodan život, priloži donacije za djecu Bijele, opet ne valja.
  Kad se pogleda ko sve napada preuzvišenog Iliju Janjića, onda nema sumnje-Biskup je pravi navjestitelj i svjedok Isusa Krista.

  • Lele krupnih rijeci pravi navijestitelj i svjedok Isusa Hrista. Da ne daje iz svog dzepa. Kuku mene darodavca i spasiteljka sviju nas. Kuku nama da od njega zavisimo. e moj Kotoranin zaludni i nesvjesni.

 5. Zamolila bih da se vise ova storia ne komentarise jer ne zavrjedjuje paznje. Sto vise se komentarise dobija na znacaju . Zato ostavimo ga tamo dje mu je i mjesto… u Afriku.Jer more bit da o njima vise zna nego o nama starim dobrojskim porodicama u sto sam se i uvjerila a o istoriji Boke i da ne pricamo i o zastiti kulturno istorijske bastine o tome ni muk.

 6. Oče Biskupe ponosan sam na Vas! I kad Vas ovako neutemeljeno i diletantski napadaju ja Vas volim još više! Dok drugi proklinju, Vi blagoslivljate, dok druge voze u bijesna auta, Vi putujete autobusom, dok drugi uživaj konfor, Vi u Afričkoj prašini navještate Isusa Krista!
  Molimo se i za ove, što mogu samo da mucaju o Vama.

  • Vozi se sa biskupom u đipa pozajmit ću vam ga pa idite na spjađe da se kupate, sami, vas dvojica.On ne vozi bjesna auta njega vozu u bjesna auta jer nema položeni vozački a ne bi ga ni položio. Panuo bi na teoreska pitanja a tek na raskrsnice, e eee.Sve ostale katoličke svećenike pozdravljam i podržavam jer su pametni učinjeni i obrazovani ,divni ljudi, Božiji pastiri. Neka mi oproste i oni i Blažena Marija na ovome komentaru jer nije crnogosrki mučat.Dario katolik, vjernik sa Prčanja,

  • Kotoranine nemoj se ti samo molit za mene zamolila bih te, Za mene ima ko da se moli i za zivota a i poslije. Svakako ne ti i takvi slicni tebi. Hvala. Ja i ostali ne mucamo no štucamo od mnogih stvari koje ni drob ne moze pevarit. E, a da.Zato stoj mi dobo i ne laprdaj tamo dje ti mjesto nije i tamo što ne znaš, no muči jer ako ja progovorim….

  • Nemote zborit ono sto nije istina NIKO GA NE PROKLINJE to j prejaka rijec. Ala, malo kalajte strasti. Ko ga je kleo i proklinjao nemojmo sada od mrava pravit slona.

 7. Svaka čast, ponosan sam što imamo oca biskupa koji ima srce i dušu! Biskupa koji je naprije Čovjek pisano velikim slovom a tek onda titule koje idu!

  • I ja sam ponosan Ante na tebe sto tebe takvoga darovitog imamo u nasu sredinu a mi ostali nemamo ni srce a kamoli dusu. Covjek pisano velikim slovom od kog je to pjesnika jer si ti ocito pjesnicki nastrojen i pjevaj nedje drugdje prijavi se u neku klapu pa udjeni u stihove ah covjek kako to lijepo zvuci ali prvo brate nadji pravoga covjeka a ne ovo.

 8. Ovde bi mogao stat jedan dobar ricet da nam se biskup refa malo da ne kala na tezinu.Nijesam odavna pisala niti jedan a evo zima ce a valjalo bi paricat uz spaher

 9. Kojega se vraga ima on vrzmati po africi. On ce ih nauciti hriscanstvu. Njega su poslali, bas su izabrali personu. Ako hoce tamo pobjediti muslimansku religiju, neka grade bolnice i domove za sirocad. Neka grade skole, a ne salju ove da se setaju i paradiraju sa ovom djecom.

 10. Nemam nista protiv, ali bi bolje bilo biskupu da je obisao nasu djecu i nase gladne, a ne da seta po Africi.Ili da je isao po zemljama u okruzenju. Skroman je bio tolike godine kad je sluzio u Gospu od Snijega. Za sve ove godine je mogao da prioci istoriju Boke a ne da se sramoti. Kad bi ste ga pitali sta, ko i gdje i da ga covek propita neke znacajne stvari ne bi znao odgovorit jer njega to ne interesuje. On je hedonista i voli udoban i lagodan zivot. Samo mu je falila Afrika. Idemo u Afriku da sadimo papriku. Ovo pisem kao vjernik rimokatolicke konfesije. Dobronamjerni pozdrav

  • Andrija, ne postoji rimokatolička konfesija, jer rimokatolicizam jedan od 21 obreda u Katoličkoj Crkvi. Dakle, nije ispravno reći “Ja sam rimokatolik po konfesiji”. Toliko o tvome poznavanju elementarnih činjenica. Dalje, biskup je obilazio i dijecu o kojima ti pričaš. Išao je u Bijelu, prilagao donacije,..isto je to radio u na prostoru bivše Jugoslavije.
   Kažeš da je hedonista i da voli lagodan život, a znaš li da on nema auto? Da često putuje autobusom?
   Očigledno da ne znaš. Kao i ovo predhodno što sam naveo. A, kad se nešto ne zna onda se o tome i ne priča.

   • @ Kotoranin. Ako si isao na vjeronauk kod kotorskog biskupa Ilije Janjica onda doista ne postoji katolicka konfesija. Nemas predstave o zivotu a ne o crkvi. Dje su od njega pametniji i obrazovaniji don Tonci Belan,don Pavao Medac, don Srecko Maic nije im ni do pasa.Raspitaj se i citaj malo a nemoj kao Ilija Janjic nesrertni kotorski biskup ili ti Veskovo di Cattaro.

    • Andrija kao da si govorio iz mojega srca i mojih usta.Hvala ti pa ce valjda neko odgovoran ovo procitat i zapitat se sto je ovo braco mila i kakvi je ovo biskup. Ovakvoga Boka nije imala.Oprosti Sveta Ozana i Svisveti i Sveti Vasilije ali je tako. Idem u obje crkve ali ovakvoga biskupa nidje nema.

   • Zao mi je nasega biskupa mora da ima kalove na tabane jer nema auto pa cesto odi i pjeske. Moj Kotoraninea zao mi je i tebe sto ti je zao njega, A zao mi je i vas obojice jer ste za zaljenje i jedan i drugi.

    • Pa neka podje kod pediKura da mu sredi kalove i da ga izmanikura. On se mora njegovat jer je veliki putnik a moramo nesto ucinjet, nabavit mu vozilo kao za nasega Papu Benedikta da ne odi pjeske i da se ne gura po autobuse jer ako mu neko naguzi na kal jao ti ga njega.

   • @Kotoranin. Rekli ste PRILAGAO DONACIJE. Pa donacija je vec sama po sebi nesto sto se prilaze tako da grijesite u jeziku. Vodite racuna da se pravilno izrazavate kad vec kazete za katolicku konfesiju da ima 21 obred a da je od njih jedan rimokatolicizam.Andrija je u kucanju pogrijesio sigurno. Prilazem prilog, doniram donaciju, kafenisem kafu, nas oba dva sve je to pogresno pa zato ako hocete da diskutujete o nekim visim stvarima onda prvo orate povesti racuna o pismenosti.Pozdrav od Rajka sa Tabacine.

   • Kotoranine a mozes li mi nesto reć o jehovinim svjedocima. Koji su ti i što traže u crna odjela i bjele košulje tamladost po tudjijeh kuća.Ka se tako razumiješ u religiju i konfesije i objasni mi molio bih te, da li postoji šizma unutar pravoslavne konfesije u Crnoj Gori.

   • Zao mi je Biskupa sto ga napadate a najzalije mi je STO NEMA AUTO. Sve ce creve odrat pa ce mi ga onda biti zao sto nema creve, pa cemo morat skupljat prilog da mu ih kupimo.A koji nosi broj Ilija Janjic.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].