Hrapović: Uvijek sam bio i biću za povećanje plata zdravstvenim radnicima

0
Kenan Hrapović

Zdravstveni radnici heroji su našeg vremena, što je posebno vidljivo u borbi sa koronavirusom. Jedno od pitanja je da jesu li adekvatno plaćeni.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović u razgovoru za CdM tvdi da se od početka mandata zalagao i uvijek će biti na strani povećanja plata zdravstvenim radnicima. Država je, kaže, imala sluha za najhumaniju profesiju i procenat uvećanja zarada u zdravstvu vrednovala najviše u odnosu na mogući finansijski momenat, a svakako najviše u odnosu na ostala povećanja u javnom sektoru.

“Država je i aktuelni momenat prepoznala kao pogodan za povišicu i prihvatila predlog Ministarstva zdravlja da u vrijeme borbe sa COVID 19 plate zdravstvenim radnicima koji aktivno učestvuju u radnom procesu tokom epidemije uveća za 15 odsto. Oni koji su se zarekli na cjeloživotno učenje i čiji je cilj briga o zdravlju i životima moraju biti adekvatno plaćeni u svakom vremenu. Vjerujem da će nas ova situaciji naučiti kako još više i bolje da vrednujemo one koji rade u zdravstvu i da se sa posebnim senzibilitetom i razumjevanjem odnosimo prema bijelim mantilima”, smatra Hrapović.

Odgovarajući na pitanje da li će društvo morati da nauči da živi sa virusom, on navodi da još rano govoriti o tome jer je svjetska naučna zajednica u aktivnom iznalaženju vakcine koja će spriječiti širenje bolesti i nadaju se postizanju kolektivnog imuniteta, kao što je slučaj sa mnogim drugim zaraznim bolestima koje su danas zaboravljene, upravo zahvaljujući vakcinama.

Pouke i lekcija

Govoreći o tome kakve pouke mogu da se izvuku iz situacije sa pandemijom, Hrapović vjeruje  da će ova situacija na neki način ‘otrijezniti’ društvo i jasno staviti do znanja da, prije svega, zdravlje nema alternativu.

“Sve ugodnosti i komfor koji je svijet posjedovao i dalje posjeduje nemaju upotrebnu vrijednost kada vas ‘nevidljivi’ neprijatelj pokori i ‘zatvori’ cijelu planetu. Danas nam je to svima jasno”, napominje on u razgovoru za CdM.

Dodaje da ova situacija može poslužiti kao lekcija, ali i kao vodič za dalje, kako da se cijeni svaki zajednički trenutak proveden sa najbližima i prijateljima, ali i  kako da se cijeni priroda i da treba biti pažljiv svaki naredni put kada se pomisli na nemar.

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li je prilikom donošenja mjera politika u bilo kom trenutku uticala na struku, Hrapović je jasan – uspješna borba Crne Gore sa novim virusom korona posebno leži u činjenici da nijednog trenutka struka nije bila neuvažena niti politika superiorna u odnosu na ono što su epidemiolozi predlagali.

“Njihovo znanje i posvećenost, a razumijevanje i povjerenje politike prema njihovim preporukama, današnjica su naše države u suočavanju i borbi sa epidemijom”, kaže Hrapović.

Nemjerljiv doprinos

Naglašava da su medicinski profesionalci iz svih oblasti dali su nemjerljiv doprinos sadašnjem trenutku.

“Vjerujem da društvo to prepoznaje i da ćemo znati da cijenimo kako su oni časno branili svoj narod i svoju profesiju”, ističe Hrapović.

Kada je riječ o borbi sa koronavirusom, on kaže da je država uradila dobar posao.

“Odgovor na svaku krizu leži, između ostalog, i u dobroj pripremi. Svakodnevno prateći epidemiološku situaciju u svijetu, počev od Kine, zdravstveni sistem Crne Gore odmah je napravio hitnu procjenu rizika po zdravlje stanovništva. Od januara su naše aktivnosti bile usmjerene na pripremu sveobuhvatnog odgovora na moguću nadolazeću zarazu”, navodi Hrapović.

Dodaje da su epidemiološke službe u svim gradovima, pod vođstvom Instituta za javno zdravlje razradile moguće  scenarije na osnovu dostupnih informacija  i napravile plan djelovanja u svakoj od potencijalnih situacija.

“Pripremali smo se za najozbiljniji scenario, a radili sve da prođemo sa što manje posljedica. Sada znamo da smo uradili dobar posao, ali i da nas čeka još dosta obaveza do konačne pobjede”, naglašava on.

Kako napominje, period pripreme svakako je podrazumjevao dodatnu mobilizaciju medicinskog kadra, nabavku opreme, razmatranje bolničnih i karantinskih kapaciteta i  svega onoga što smo znali da će im trebati za adekvatan odgovor.

“Pandemijski potencijal koji je ovaj virus brzo dostigao donio je velike poteškoće na svjetskom tržištu, pa je bilo potrebno mnogo više angažovanja oko nabavke, prije svega medicinske zaštitne opreme. Uprkos svemu, uspjeli smo da omogućimo respektabilan kontigent svega što je potrebno u borbi sa COVID19”, ističe Hrapović za CdM.

Ulaganja

Hrapović ističe i važnost ulaganja u zdravstveni sistem.

“Protekle tri godine crnogorski zdravstveni sistem bilježi višemilionska ulaganja, usuđujem se reći , najizdašnija i najsveobuhvatnija za tako kratak period. Samo u periodu od 2017-2019 godine u medicinsku opremu je uloženo 15,2 miliona eura, a u građevinske radove oko 6,6 miliona. Kroz odobravanje velikog broja specijalizacija i supspecijalizacija takođe smo pokazali visok senzibilitet i osjećaj odgovornosti za napredak sistema kroz kontinuirano ulaganje u usavršavanje našeg medicinskog kadra”, jasan je on.

Hrapović smatra da je ova situacija pokazala da su odabrali pravi put brige za zdravstvo, ali i opomenula da se nikada ne smiju finansijsko izdaci za ovu djelatnost posmatrati kao trošak već isključivo kao ulaganje koje služi dobrobiti cijele zajednice i društva.

“Vidjeli smo u prethodnom periodu kako su i najmoćniji i najbogatiji zdravstveni sistemi poklekli pred epidemijom, a dobra organizacija koju je pokazalo naše zdravstveno ustrojstvo služi za primjer kako se timski djeluje i kako se raspolaže resursima”, zaključio je Hrapović u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].