Hrapović: Ne smijemo iscrpljivati naše zdravstvo

0
Kenan Hrapović

Crnogorski zdravstveni sistem, nažalost, ulazi u ozbiljno iskušenje da se izbori sa pandemijom koronavirusa u zemji, kazao je Radiju Crne Gore ministar zdravlja Kenan Hrapović i poručio da ne smijemo iscrpljivati naše zdravstvo.

Govoreći o eventualnom pooštravanju mjera Hrapović je kazao da će sve mjere koje bude predložila zdravstvena struka on kao ministar zdravlja podržati.

Hrapović je istakao da nas podaci o broju zaraženih koji su svakodnevno u porastu obavezuju, da učinimo sve da poštujemo preporučene zdravstvene mjere.

“Ako su zdravstveni sistemi mnogo razvijenih zemalja od naše na koljenima usljed pandemije onda moramo znati da ne smijemo iscrpljivati naše zdravstvo. Zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera svjedoci smo da se moraju zatvarati odjeljenja u školama tako da posljedice imaju i djeca i roditelji i njihovi nastavnici. Moraju se zatvarati ugostiteljski objekti, sportski objekti i da ne nabrajam dalje, i na taj način, oni koji žive od toga, trpe velike gubitke. U konačnom negativne posljedice ima cijela zajednica”, kazao je Hrapović.

Ministar je dodao da više ne govorimo o tehničko tehnološkim ili prostornim kapacitetima naših ustanova, o broju respiratora, broju kreveta u bolnicama, o organizaciji privremenih bolnica već o našim zdravstvenim radnicima koji su, kako je kazao, iscrpljeni, umorni i među kojima ima sve više zaraženih.

“Kada oni budu van stroja neće nam pomoći ni respiratori ni bilo koji drugi izum koji ne može bez medicinske struke”, kazao je ministar i istakao očekivanje da će i sve ostale institucije i pojedici koji su zaduženi za kontrolu primjene mjera angažovati sve svoje kapacitete u kontroli primjene epidemioloških mjera, svaka iz svoje nadležnosti.

“Borba protiv koronavirusa zavisi isključivo od nas samih. Ako bez odlaganja ne počnemo svi, bez izuzetka, da poštujemo preventivne mjere, (nošenje maski, držanje distance i higijena), plašim se da nas to vodi u situaciju koju nadam se niko od nas ne bi želio ni da pomisli da se može dogoditi”, kazao je Hrapović.

Najodgovorminijim za trenutnu situaciju Hrapović smatra one koji ne poštuju mjere.

“Podsjećam, raste svakodnevno broj zaraženih građana a ono što posebno zabrinjava je što svakodnevno raste i broj zaraženih zdravstvenih radnika”, kazao je.

Govoreći o eventualnom pooštravanju mjera Hrapović je kazao da će sve mjere koje bude predložila zdravstvena struka on kao ministar zdravlja podržati.

“Iskreno mislim da ukoliko se budu poštovale propisne mjere nećemo biti u prilici da uvodimo restriktivnije mjere ali ukoliko ne bude toga moraćemo da pribjegnemo i takvim mjerama”, kazao je ministar.

On je podsjetio da je država uplatila 110.400 eura za nabavku 320 ampula remdesivira za oktobar.

“To su bile procjene kriznog štaba. Lijek remdesivir je stigao i distribuira se po potrebama Kriznog štaba”, navodi Hrapović.

On je apelovao da svi pojedinačno poštujemo mjere.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].