Hodočašće “Putevima hrvatskih svetaca”

11

Krčka biskupija u Godini Milosrđa organizuje veliko biskupijsko hodočašće pod nazivom “Putevima hrvatskih svetaca”.

Osim Šibenika i Dubrovnika, 680 hodočasnika, na čelu sa svojim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, posjetiće Herceg Novi, Kotor, Perast, Muo i Dobrotu, obavještavaju iz Kotorske biskupije.

Hodočasnici će hodočastiti Sv. Leopoldu, Sv. Tripunu, bl. Ozani, bl. Graciji, Gospi od Škrpjela, i sv. Eustahiju.

Uspjeh ovog hodočašća povjeravamo moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije i naših svetaca, kao i molitvama svih vjernika Kotorske biskupije koja s radošću očekuje ovo povijesno hodočašće.

11 KOMENTARI

 1. Kada se prihvati neosporna činjenica da na dobrom dijelu Balkana gdje je u upotrebi srpskohrvatski jezik a naročito dinarsko-primorski prostor gdje spada i Boka, istorija tekla tako da su religije stvarale nacije a ne obrnuto što je logično i prisutno kod ostalih naroda, neće biti potrebe za ovakvim ipak NACIONALNIM karavanima. Koja god banda, a to periodično pokušava svaka, bistama,spomen-pločama i uvoznom “kulturom” etiketira Boku kao svoju teritoriju svjesna je da smo svi mi manje više ipak loše kopije svojih vjekovnih osvajača i da nažalost patimo od “stokholmskog sindroma”. Posljednji primjer ovoga je posjeda moderne ruske horde na motorima i ničim normalnim izazvan crkveni blagoslov lokalnog popa “sa oca na sina”. Govoreći u tom kontekstu napomenuću jednu bezbroj puta ponovljenu laž a to je da preko 90% spomenično-kulturnog bogatstva Boke pa i Crne Gore pripada Hrvatima. Rimokatolicima možda i da, iako je i to nategnuto, jer npr. ako je po pojedinima Sveti Tripun stariji od Crne Gore onda je valjda stariji i od Hrvata i Hrvatske pa i od jednog od mnogih cijepljenja hrišćanstva. Vjerujem da bi po takvima da je u prilici na proteklim izborima sigurnim korakom glasao za HGI.

  • …gospar članu vlade…koji Sveti Tripun(crkva-je starija od Duklje)? Zasigurno nije ova današnja-nad zemljom-nego ona pod zemljom(temelji)..?Jerbo se prije neki dan slavilo nešto oko MALE BAZILIKE Svetoga Tripuna u Kotoru..850 godina-osveĆenja crkve-mlađe od Duklje….?! I NA ULTIMU-IMALI CRKVE SVETOGA TRIPUNA-KOD NAŠIH SUJEDA-HRVATA-TALIJANA I DRUGIH ?

   • Za jednu znam sigurno, kada sam prolazio kroz Mali Mokri Lug, ako se ona računa. A i to oko osvećenja 1166-te…nešto razmišljam…jesu oni Nemanjići bili vrh tolerancije i suživota.

  • ZA GRACIJU SE ZNA ODAKLE JE I ON I IME NJEGOVO blaženo! ISTO KAO ŠTO SE ZNA DA POSTOJI JEDINSTVENA RIMOKATOLIČKA CRKVA-NA ČIJEM ČELU JE SVETI OTAC PAPA-KOJI PROGLAŠAVA BLAŽENE I SVETE-A NEKE LOKAL PATRIOCKE CRKVICE-U GLAVAMA DIPLEŠA-SKOROJEVIĆA -U VJERI I NACIJI….!

 2. Mislim da je ovdje u pitanju jednino turističko putovanje i obrt novca. 4 dana putovanja, boravak po hotelima i šetnja okolo, a narod se priziva na putovanja po nacionalnom osnovu. Nije baš naslov, pod kojim je objavljen umirujući. Katolička crkva u Hrvatskoj i CG se mora držati nacionalno neopredijeljena, i prizivati hodočašća po vjerskoj osnovi, pa pozvati i rnogorce katoličke vjere da i oni pristupe. Na Blaženu ozanu i Jovana Vladimra imaju najveće pravo prizivat autohtoni crnogorci katoličeke religije. Pa ako hoćeo i Blaženog Graciju sa Mula i Anu MAriju Marović iz Dobrote.

 3. Gospodin Radio Antena dobro poznaje istoriju i moramo se s njime složiti. Na žalost ni mi ovdje u Crnoj Gori i Boki nijesmo još katalizirali ko smo. Jesmo li Dukljani, Crnogorci Srbi ili Hrvati. Ako će hrvatska i zastupnici proglašavati Bl. Ozanu hrvaticom, Jivana Vladimira, Bl. Graciju, Anu Mariju Marović , može samo po osnovu Crvene Hrvatske, koja je nekad bila dio današnje CG. Nažalost isto tako s druge strane se dukljani proglašavaju srpskim svecima, Sv Vasilije , Sv. Petar Cetinjski i Sv. Jovan Vladimir. Eto to su stvari koje još nijesmo pomirili niti izbistrili pa krademo jedni drugima svece, za koje prije srotinjak godina nismo pominjali niti znali da postoje.

  • …pero-pegulice…DUKLJA NIJE DOSEZALA DO TVRDOŠA ODAKLE JE STIGA U CRNU GORU VASILIJE JOVANOVIĆ SVETI VASILIJE…!!!! I OKOLO “HRVACKE CRVENE(DO 1991 GODINE ISTORIJA NIJE ZABILJEŽILA -POD IMENOM NEOVISNA DRŽAVA HRVACKUA)”-PRILOŽI NAM DOSTOJNE IRELEVANTNE DOKAZE-PISANA DOKUMENTA(predhodno preskoči pojedine nacionalne “viđipedije I ĐAOLE…”)-A NE “TRLE BABE LAN DA IM PASA DAN…”!!!

 4. MOŽDA SAM ZABORAVIO ČITATI-KAKO JE NAPISANO? MOŽDA? ALI SEM SVETOG LEOPOLDA(OMIŠ),CRNOGORKE blažene.OZANE(RELEZE-ZETA) PROMIJENJENE VJERE(nacija se ne mijenja-s’njom se tguje?) I blaženoga GRACIJE (MUO-DUKLJA-ZETA)JA NE PROČITAH-KAKO I ODAKLEN SU Sv.TRIPUN,GOSPA OD ŠKRPJELA I Sv EUSTAHIJE-HRVACKI SVECI-A NE SVECI RIMOKATOLIČKE CRKVE? GLEDAJUĆI-ZNAJUĆI ODAKLE SU STIGLI NA PROSTORIMA BALKANA?DAKLE NISU BALKANCI-A TME NISU NI HRVATI-SLOVENCI-ALBANCI…I NA KONCU..”ČITAJ KAKO JE NAPISANO-PIŠI KAO ŠTO ZBORIŠ…”? ASOCIRA NA STARU “FLOSKULU”…-“ZALJEV HRVACKIH SVETACA”-ČIME SE POTIRE BIĆE DUKLJANSKE KRŠĆANSKE DUKLJE-PRIJE 1054 godine…I SVAKAKO POSLIJE…?! I TO U GODINI(2016)-KAD ŠTUJEMO MILENIJUM TRAJANJA CRNE GORE(1016-2016)….I UBOJSTVA KNEZA SVETOG VLADIMIRA DUKLJANSKOG (PRESPA-zapadna MAKEDONIJA)?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].