Herojski čin Srđana Aleksića nikada se ne smije zaboraviti

3
Srđan Alekdić

U poneđeljak, 27. januara 2014. godine, navršila se 21. godina od herojske smrti mladog Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt prebila četiri pripadnika Vojske Republike Srpske jer je branio svog sugrađanina Bošnjaka.

Toga dana je grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala građane na trebinjskoj pijaci.

Kad su vidjeli da je Alen Glavoić Bošnjak počeli su da ga maltretiraju i besomučno tuku.

Alenu je u pomoć priskočio Srđan koji nikako nije mogao da se pomiri sa činjenicom da čovjeka tuku samo zbog toga što mu je ime Alen i što je Bošnjak.

Tada su vojnici, njih četvorica napali Srđana i počeli kudacima da ga udaraju po licu i tijelu naočigled policajaca i brojnih prolaznika.

Sve se to dešavaju u neposrednoj blizini policijske stanice u Trebinju, a da niko od policajaca nije reagovao niti pokušao da zaštiti Srđana.

Od teških povreda Srđan, koji je imao samo 26 godina je pao u komu.

Umro je od posljedica udaraca četvorice napadača, koji su nosili istu uniformu kao i Srđan, Vojske Republike Srpske 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac je u čitulji napisao:

Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Jedan od napadača je poginuo u ratu, a trojica su za Srđanov oduzeti život odležala ukupno 28 mjeseci zatvora.

Alen je preživio i izbjegao u Švedsku.

U Trebinje dolazi svake godine, sa porodicom, da odnese cvijeće na Srđanov grob.

A na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime ratnog heroja Srđana Aleksića, danas je  zasađeno drvo, povodom godišnjice njegove smrti  koje su  zasadili Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder.

3 KOMENTARI

 1. Ovo je jedna od najpotresnijih ratnih priča koje sem čula ali i jedan od najvećih primjera ljudskosti, nesebičnosti i veličine čovjeka koji je imao tri srca.Najraskošnije mladosti zvane SRĐAN!
  Ovakvi primjeri opominju, uče, hrane duh i izazivaju divlljenje ali i pokazuju svu našu muku i podjele čiji je epilog ovako koban i ovoliko bolan.
  Srđane, nezaboravnoga djela nadljudskog karaktera i morala zbogom.

 2. Zao mi je mladica Aleksica i njegove porodice.
  Kad se na radiju spominju uzasna desavanja od prije 20-tak godina,
  ocekujem se da ce se urednik i direktor Skala radija sjetiti i napisati slican tekst kada je “nasa” policija (njih petorica) u Niksicu 1993.godine na pravdi boga ubila mladica od 21 godinu zato sto je goloruk stao u zastitu druga od pijanih i bahatih policajaca. Nadjite to u arhivi direktore. Tada je i Novak Kilibarda setao kroz Kotor sa obezbjedjenjem koje je nosilo automate.
  P.S. Nadam se da necete izbrisati ovaj komentar.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].