Herceg Novi i Kotor transparentne i efikasne zajednice

0
Boka Kotorska

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je predstavio rezultate istraživanja projekta POTEZ ‐ Projekat odgovorne, transparentne i efikasne zajednice.

Projekat realizujemo uz finansijsku podršku Instituta za otvoreno društvo Crna Gora i Budimpešta, a uz stručnu pomoć partnerske NVO GONG iz Hrvatske.

POTEZ je usmjeren na jedan od ključnih izazova demokratizacije u Crnoj Gori – uspostavljanje principa i pravila dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

Projekat je osmišljen sa ciljem da ocijeni stanje i da prati napredak u uvođenju standarda dobrog upravljanja od strane crnogorskih opština.

Opšti cilj projekta POTEZ je da doprinese povećanju transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti lokalne samouprave u Crnoj Gori, kroz ocjenjivanje nivoa transparentnosti u dokumentima koja regulišu rad opština, ali i u njihovim praksama.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja i juna 2011. godine, a podaci su prikupljeni za sve lokalne samouprave u Crnoj Gori (njih 21).

U sklopu POTEZ‐a kreiran je i vebsajt www.potez.cdtmn.org na kome se mogu naći detaljne informacije o projektu i pojedinačni rezultati svih opština sa mogućnošću poređenja rezultata.

CDT apeluje na sve opštine da u naredna tri mjeseca (do 10. oktobra 2011.) unaprijede postojeće stanje, i obavijeste nas o svim promjenama.

Svi kontakt podaci mogu se naći na vebsajtu www.potez.cdtmn.org.

Finalni izvještaj sa revidiranim podacima biće predstavljen krajem oktobra 2011. godine.

Transparentnost rada lokalnih samouprava u ovom istraživanju shvaćena je u nešto širem smislu ukupne otvorenosti organa lokalne vlasti prema građanima i interesnim grupama.

Najviši mogući rezultat koji je opština mogla ostvariti u ovom istraživanju je 10.

Dakle, kad saberemo sve prikupljene rezultate na već objašnjeni način opština može da ima od 0‐10 bodova.

Cjelokupnu skalu osvojenih bodova podijelili smo u četiri kategorije:

1. opštine koje su izrazito netransparentne (opštine koje su osvojile manje od 2,5 boda),

2. netransparentne opštine (opštine koje su osvojile od 2,5 do 5 bodova),

3. djelimično transparentne opštine (osvojenih 5 do 7,5 bodova) i

4. transparentne opštine (7,5 do 10 bodova)

Zanimljivo je da je čak 11crnogorskih opština (53%) osvojilo manje od 5 bodova što ih svrstava u grupu netransparentnih ili izrazito netransparentnih.

Od toga broja 10 opština ili 48% spadaju u red netransparentnih a jedna opština u red izrazito netransparentnih opština.

Osam opština (38%) je osvojilo između 5 i 7,5 bodova, što znači da su djelimično transparentne, ali da treba još da rade na poboljšanju svoje transparentnosti.

Zabrinjavajuće je da su samo dvije opštine (9%) osvojile više od 7,5 bodova, te stoga predstavljaju primjere dobrih praksi koje bi se trebale prenijeti i na ostale JLS.

Najbolji rezultat ostvarila je opština Herceg Novi sa ukupnom ocjenom 7,85 i ona je, u ovom trenutku, najtransparentnija opština u državi.

Slijedi Kotor sa 7,68.

Herceg Novi i Kotor su dvije opštine koje u ovom trenutku možemo nazvati transparentnim.

Djelimično transparentne opštine su opštine koje su osvojile između 5 i 7,5 bodova.

U ovu grupu spadaju Bar sa 7,48, Tivat sa 6,89, Budva, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Mojkovac i Pljevlja sa 5,20 bodova.

U kategoriju netransparentnih opština spadaju: Andrijevica sa 4,97 bodova,

Kolašin, Podgorica, Plav, Rožaje, Cetinje, Danilovgrad, Žabljak, Ulcinj i Plužine.

Napominjemo da Glavni grad Podgorica uošte nije odgovorio na upitnik  što je značajno doprinijelo lošem rezultatu ove opštine.

Najniži rezultat je ostvarila opština Šavnik sa katastrofalnih 1.69 bodova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].