Helena Šnajder ponosna na saradnju Kotora i Santa Barbare

3
Gradonačelnica Santa Barbare

Helena Snajder prezentacija Santa Barbare

Helena Šnajder, gradonačelnica Kalifornijskog grada Santa Barbare, poznatog ljetovališta na obali Tihog okeana danas je u palati Bizanti predstavila svoj grad lokalnoj upravi Kotora, direktorima Javnih ustanova i preduzeća, kulturnim i javnim radnicima i predstavnicima medija.

Grad se prostire se na 21.000  kvadratnih milja sa oko 90.000 stanovnika.

Okosnica razvoja Sanata Barbare je kulturni i nautički turizam.

Grad posjećuje godišnje preko 10.5 miliona turista iz svih krajeva svijeta, od čega se i ubiraju najveći prihodi.

Gradonačelnica Šnajder je potencirala tri osnovna izvora finansiranja: porez na nekretnine, porez na prodaju i zakup hotela.

Iz gradskog budžeta finansira se policija, vatrogasna služba, održavanje parkova i bibliotekarska djelatnost.

Budžet na godišnjem nivou iznosi 106 miliona dolara, a finansira i izgradnju shodno planskoj dokumentaciji.

Grad ima snažnu ekonomiju koja koja uključuje visoko razvijeni sector usluga, kao i sektore obrazovanja, tehnologije, zdravstvene zaštite, finansija, poljoprivrede i proizvodnje.

U gradu postoji više ustanova za visoko obrazovanja.

Santa Barbara je autoputem povezana sa Los Anđelesom na jugu i San Franciskom na sjeveru.

Grad je dio mreže američke nacionalne željezničke nacionalne putničke korporacije, a u njemu se nalazi savremen aerodrom i moderna marina u kojoj su smještene jahte izuzetne vrijednosti i ljepote

Na pitanje Skala radija u kojim oblastima će se nakon ovog susreta u Kotoru nastaviti saradnja ova dva grada i što su dogovorile dvije gradonačelnice, gradonačelnica Šnajder je odgovorila da je to na polju muzike, sporta i kulinarstva.

Ponosna na vezu koju su Santa Barbara i Kotor već uspostavili, Šnajderova je posebno istakla mlade muzičke talente sa kojima se susrela na koncertu u kotorskoj Muzičkoj školi što će omogućiti saradnju između tamošnje muzičke Akademije i Muzičke škole u Kotoru.

Do sada je uspostavljena saradnja na sportskom planu a uspješno se nastavlja i kulinarska akademija u kotorskom Zavodu za rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora.

Poseban vid saradnje u nastavku je sa onim studentima koju su završili ovu akademiju u Kotoru, da dođu u Santa Barbaru na njihov kulinarski Institut.

Bilo je zanimljivo i sjećanje potpredsjednika Andrije Popovića na vaterpolo mečeve u Sanata Barbari reprezentacije SAD i Jugoslavije i olimpijadu u Los Anđelesu.

3 KOMENTARI

  1. Predsjednicao opštine Maja Ćatović Boga mi predstavlja naš grad i uspostavlja veze svuđe od KIne do Kalifornije , svaka joj čast.A ljubomore je od kad je svijeta i vijeka. U Kotoru je ima do bolesti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].