Hajka parlamentarne većine: Od poziva na linč do najava gašenja medija

15

Nova parlamentarna većina sve brutalnija u obračunu sa medijima kojima nije naklonjena, atakuju i na pojedince

Hajka protiv medija i novinara kojima nije naklonjena nova parlamentarna većina u Crnoj Gori već je krenula – NVO “Ne damo Crnu Goru“, čiji je jedan od osnivača lider koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, podnijela je krivičnu prijavu protiv publiciste Ranka Đonovića, zbog političke analize objavljene u Dnevnim novinama. Lider koalicije “Crno na bijelo“ Dritan Abazović samo četiri dana nakon izbora poručio je da treba ugasiti portal CdM. Javni servis im je na meti u kontinuitetu, prvo su se brutalno obrušili na novinarku Tamaru Nikčević i njenog gosta Milorada Popovića, a od srijede veče okomili su se i na novinarku ovog medija Dušku Pejović nezadovoljni pitanjima koja je u intervjuu postavila Abazoviću…, piše Pobjeda.

Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima i glavni savjetnik Zdravka Krivokapića, lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore“, još 15. juna prošle godine, na svom Tviter nalogu nedvosmisleno je poručio kakva budućnost čeka Crnu Goru sa njima -“Vrijeme je da se zabrana ratnohuškačkog lista zvanog Dnevne novine nađe na spisku političkih ciljeva svih pristojnih ljudi Crne Gore, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ideološku orijentaciju, a u skladu sa zakonima koji zabranjuju izazivanje vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Davno objelodanjene namjere o gašenju slobode medija sada je nova vlast izgleda spremna da sprovede u djelo, ne birajući sredstva.

Abazović je prije dvije sedmice javno pozvao oglašivače da se ne reklamiraju na portalu CdM, a građane da izbrišu njihovu aplikaciju.

“Takvi mediji ne treba da postoje”, poručio je on, nezadovoljan što je ovaj medij objavio informaciju o napadu na mladića u Nikšiću samo zbog toga što je nosio majicu sa crnogorskim obilježjem – grbom.

Sagovornici Pobjede upozoravaju da je atmosfera koja se stvara u javnosti protiv određenih medija i novinara opasna, te da ovakvim ponašanjem pobjednici na izborima šalju poruku da se revanširaju neistomišljenicima.

Skandalozni potezi

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac za Pobjedu ističe da su ovakvi potezi skandalozni.

“Gospodin Crnogorac je javno saopštio da gašenje jednog privatnog medija, u ovom slučaju Dnevnih novina, treba da bude politički cilj, što je samo po sebi skandalozno i neshvatljivo za demokratski svijet kojem je sloboda medija i govora temeljna vrijednost”, poručila je ona.

Još problematičnije je, kako kaže, to što je lider koalicije “Za budućnost Crne Gore“ upravo nekog sa takvim razmišljanjima i ciljevima izabrao za svog glavnog savjetnika i eksperta, “koji je učestvovao i u sastavljanju takozvanog istorijskog sporazuma između trojice lidera koalicija koje su osvojile vlast na parlamentarnim izborima“.

“Ne može reći da nije znao, jer inicijativa, bolje reći prijetnja Crnogorca, nije od juče. Ta činjenica treba da bude upozorenje da sva uglađenost gospodina Krivokapića i njegova slatkorječivost kojom nas zasipa ovih dana može biti samo velika obmana dok se ne formira nova vlada i preuzmu javne funkcije, a da će onda uslijediti ono što je Crnogorac javno obećao da neće – brutalni revanšizam prema svima koji se ne uklapaju u projektovanu novu stvarnost “oslobođene” Crne Gore”, upozorila je Šofranac.

To, kaže ona, pokazuje i krivična prijava protiv Ranka Đonovića, te da je ona samo potvrda da se Krivokapićev savjetnik nije šalio kada je gašenje privatnog medija proglasio političkim ciljem.

“Samo što je sada u prilici da takav plan, zajedno sa Krivokapićem kojeg promoviše u novog premijera, pokuša da realizuje. Vidjećemo da li će i na koji način reagovati međunarodna zajednica i svi oni koji su imali veliki senzibilitet i razumijevanje za neke druge medije koji su sada režimski”, poručuje Šofranac.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović u izjavi za Pobjedu je rekao da je zabrinjavajuće da NVO podnosi krivičnu prijavu zbog teksta u kome se iznosi stav o određenim događajima.

“Posebno je loše u svemu tome što je ta organizacija vezana za čovjeka koji se u posljednje vrijeme pominje kao budući premijer. Ako vi ispoljavate toliku netrpeljivost dok još nijeste na vlasti, što može da se onda očekuje kada preuzmete sve poluge vlasti. Da li će onda biti moguće objaviti drugačije mišljenje ili stav ili će sve to biti naša prošlost”, ističe Vujović.

Neki događaji, kaže on, od prethodnih desetak dana u Pljevljima “povezani sa ovakvim odnosom prema medijima i novinarima daju dosta razloga za zabrinutost“.

“Ovih dana se, što od partija, što preko društvenih mreža prozivaju pojedini novinari Javnog servisa i protiv njih se vodi prava hajka samo zbog drugačijeg mišljenja. To sve nijesu znaci koji upućuju na evropske vrijednosti u koje se navodno zaklinju lideri nove vladajuće većine. To su upravo vrijednosti koje se promovišu iz centra koji je dosta istočno od Brisela”, poručuje Vujović za Pobjedu.

Opasne poruke

Pozivom na krivičnu odgovornost novinara i publiciste Ranka Đonovića za javno izrečen stav u medijima, prema riječima generalnog direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Željka Rutovića, šalju se opasne, prijeteće poruke po slobodu i rad medija, medijski pluralizam i kritički diskurs o društvenim pojavama i fenomenima“.

“Kritička intonacija upućena od strane medija čini sadržaj jednog demokratskog društva, znači spremnost na prihvatanje razlika, pa samim tim poštovanje uloge i misije medija kao kontrolora svake vlasti. Podnošenje krivične prijave protiv gospodina Đonovića, aktuelni napadi na određene medije i njihove programske i uređivačke politike, javni pozivi i prijetnje zatvorom novinarima, u svakom slučaju obeshrabrujući je ambijent koji se najavljuje prema kritički orjentisanim medijima”, upozorio je Rutović.

Izričit je da u Đonovićevim riječima nema govora o krivičnom djelu.

“Bilo bi zanimljivo od podnosioca krivične prijave, NVO čiji je jedan od osnivača prof. dr Zdravko Krivokapić, čuti elaboriran i na međunarodnim standardima utemeljen pravni stav koji dokazuje krivično djelo”, kaže Rutović.

Upozorava da su nedvosmisleno ugroženi sloboda izražavanja i međunarodni standardi slobode medija.

Sve učestaliji napadi na medije koji baštine nacionalne, državne i kulturne interese Crne Gore, smatra Rutović, trebalo bi da izazovu reakciju NVO sektora, aktivista za zaštitu ljudskih prava, medijskih udruženja i medijske zajednice, a posebno budnu pažnju i monitoring međunarodne zajednice.

I zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković smatra da se ova dešavanja mogu smatrati jednim od načina uticaja na slobodu izražavanja ili njeno ograničavanje.

Uz ogradu da ombudsman nema mandat da djeluje u odnosu na privatna, odnosno građanska lica, NVO, privatne medije (izuzev kada se radi o diskriminaciji), njegov generalni stav je da „podnošenje krivičnih prijava protiv novinara svakako se može smatrati jednim od načina uticaja na slobodu izražavanja ili njeno ograničavanje“.

“Ostrašćenost i isključivost može biti pogubna u kreiranju javnog mnjenja, a time i shvatanju medija od strane onih na čije mišljenje mediji i te kako utiču. Bilo je mnogo razloga za zabrinutost povodom objava u medijima sa različitih strana, ali isto tako i ishitrenih postupaka kao reakcije drugih medija, pa i nekih državnih organa”, ocijenio je Bjeković.

Što više slobode, istakao je on, to veća ponuda relevantnih informacija.

“O ograničenjima krivičnopravne prirode može se razmišljati samo kao ultima ratio onda kada ne postoje druga manje restriktivna sredstva”, zaključio je Bjeković.

Incidenti ili najava mračnih vremena

Iz Medijskog savjeta za samoregulaciju juče su saopštili da je neshvatiljvo da NVO čiji je osnivač čovjek koji figurira kao najozbiljniji kandidat za budućeg premijera podnosi krivičnu prijavu zbog mišljenja i stava koji ne odgovara toj NVO.

“Ili je to logično kada se pogleda da je njegov današnji savjetnik ne tako davno pozivao na zatvaranje medija koji je upravo objavio Đonovićev tekst. Prije desetak dana se opravdano uzbunila javnost zbog napada na ljude drugačije nacije. Tada se čulo i tumačenje kako oni sami sebe napadaju. Sada je u pitanju ponovo različitost, ali ovog puta ne nacije već mišljenja”, piše u saopštenju MSS.

Voljeli bismo, ističu oni, da ovo shvatimo kao incident, a ne kao najavu nekih mračnih vremena za koja smo mislili da su daleko za nama.

Ograničenja slobode medija

Željko Rutović kaže da u kontekstu poziva na krivičnu odgovornost za javno izrečene stavove u medijima, shodno Evropskoj konvenciji o zaštiti osnovnih ljudskih prava, ograničenja slobode medija postoje kada je to neophodno u interesu zaštite nacionalne bezbjednosti i teritorijalnog integriteta države, radi sprečavanja nereda ili vršenja krivičnih djela, zaštite zdravlja i morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprečavanja objavljivanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudova.

“Shodno evropskim standardima, koje je implementirala Crna Gora, ova ograničenja se primjenjuju u izuzetnim slučajevima, i to kad je takvo ograničenje neophodno u demokratskom društvu, kada je isto predviđeno zakonom i kada ima legitimni cilj i pravo na sudsku zaštitu”, ističe Rutović.

Lov na vještice

Iz Ministarstva kulture juče su oštro reagovali zbog medijskog linča kojem je izložena novinarka TVCG Duška Pejović nakon intervjua na TVCG sa nosiocem liste Crno na bijelo Dritanom Abazovićem.

Iz resora ministra Aleksandra Bogdanovića ističu da su ,,gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara“ dio neke nove realnosti u Crnoj Gori.

“Pozivamo nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa”, poručili su oni.

Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije, ističu oni, počelo je, a ,,netolerancija i progon sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja“.

“Atmosferom linča, kako to uvijek i biva, rukovode se politički ostrašćeni ljudi koji i dalje nijesu upoznati sa elementarnim postulatima kao što su sloboda izražavanja i medijski pluralizam. To, ipak, ne smije biti nikakav izgovor kada je u pitanju ova orkestrirana kampanja protiv autora i medija koji su spremni da iznesu drugačiji stav”, istakli su oni.

Reagovalo je i Društvo profesionalnih novinara upozoravajući da besprizorne prijetnje i uvrede novinarki Pejović ugrožavaju njenu bezbjednost i lični integritet.

Nezamislivo je, navode oni, u državi koja promoviše slobodu izražavanja na ovaj način reagovati, jer se “nekome ne dopada kakva pitanja postavlja novinar“.

“Pozivamo nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reaguju i zaustave prijetnje i uvrede. Oni su dužni da upravo svojim ponašanjem pokažu da razumiju pravo novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja koja se njima možda ne dopadaju, u vrijeme i na način koji im se takođe ne mora nužno dopadati”, naveli su, pored ostalog, u saopštenju.

Poziv na pobunu u Javnom servisu

Lider URE Dritan Abazović poručio je u srijedu veče, gostujući na Javnom servisu, da je najbolje da rukovodstvo ove kuće samo ode “pošto su personifikovali jednu diskriminatorsku politiku”.

“Bilo bi najbolje da sami podnesu ostavke, da ne potežemo za tim smjenama koje moraju biti neminovnost ukoliko ne budu htjeli da odu”, kazao je Abazović.

Menadžment RTCG-a juče je saopštio da je Abazović “gotovo u komesarskom stilu najavio” njihovu smjenu, kao i uredništva Javnog servisa. Poručili su da se neće osvrtati na arogantne ocjene o njihovom radu, za koje misle da su izraz površnog i jednosmjernog poimanja uloge Javnog servisa, ali hoće na neutemeljene tvrdnje.

“Netačno je da mu je ovo rukovodstvo tri godine onemogućavalo nastup na Televiziji Crne Gore, budući da je mandat uredništvu i menadžmentu počeo prije dvije godine. Osim toga, Abazovića od javnosti nije marginalizovala Televizija Crne Gore, nego njegova odluka da bojkotuje i rad crnogorskog parlamenta i Javni servis”, podsjetili su ga oni.

A zbog Abazovićevog intervjua RTCG-u reagovali su i iz tima nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića i u otvorenom pismu Savjetu Javnog servisa zatražili da se u okviru svojih ingerencija odrede prema, kako su naveli, postupanju novinarke Duške Pejović i, kako tvrde, kršenju novinarske etike s ciljem raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

Pozvali su i novinare te kuće da reaguju i osude koleginicu Pejović.

Iz Javnog servisa su ocijenili da je očito riječ o hajci sa „jasnom namjerom da se protivzakonito i vaninstitucionalno smijene menadžment i uredništvo kuće pozivom uposlenima na pobunu“.

“Od nekog kome je politički uzor Helmut Kol najmanje bi se to moglo očekivati. Smatramo da je naša novinarka vrlo profesionalno odradila intervju sa Dritanom Abazovićem, a da kritike na njen račun, od strane lidera nove vlasti najavljuju ukidanje novinarskih sloboda. Napominjemo da će se menadžment i uredništvo Javnog servisa, povodom sve učestalijih i neosnovanih prijetnji i napada od strane čelnika koalicije “Za budućnost Crne Gore“ i Ure, obratiti relevantnim međunarodnim adresama”, poručili su oni.

15 KOMENTARI

 1. Interesantno da ste se okomili na Dritana, a ove druge ne spominjete. Valjda mislite sa ovim udbaskim portalima da cete sto promijeniti. Ocete, ali po vas gore, jer cete biti zbrisani za sve podmetacine sto ste cinjeli zadnjih najmanje 10 godina. Prva ce platiti na lokalnom talasu Skala.

  • Nemaju srama niti stida a narod i to u nekada Kotoru gradu ih podržava u velikom broju .
   Zato je i korona i svaka napast.

 2. Kako je krenulo vrijeme izgleda da cemo morati da se selimo svi koji ne pripadamo Srpskoj crkvi i koji nismo Srbi. Pocinje sa ukidanjem sa svim sto je procrnogorsko izgleda da ce prvo sa medijima da se obracunaju.

  • Ali Te čudi Gorane, kuśo, pa znaš bar sada što Ti taki komšije, zluradnici, misle, praviš li se da ne vidiš?
   Nabroji izuzetke , koje znaš, brojčano!
   Jesi li siguran, da moš ruke u vatru za Njih metnut ?

    • …KA ŠTO SI/ŠTO STE…MOJU DOMOVINU-NA KONAVLE I DUBROVNIK-“BRANEĆI SER BPSTVO I KOSOVO U SVETORATU ZA MIR..”!
     KO TI VJEROVAO-KO VAM VJEROVAO PAŠU VJERU VJEROVAO…SER Pero gurdić ZNANI-ZVANI GUDIN!!!

 3. Zamislite da je DPS ukidao Vesti, Dan, In4s a za neke je imao i povoda. Ovo sto nam dolazi izgleda da ce biti gore od 1918. Posrbljavanje Crne Gore dobija najgori moguci oblik.

  • Ane a đe si bila, dok sam upozorava?
   Glave ste držali u rupe, a sad će te
   kusati Karađorđeve “šnicle”, slijede
   i urmašice na “sabajla” !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].