Gubici vode na mreži, skupi ventili za zamjenu dotrajalih, visoki računi za vodu zbog kvarova

17

Velemir Dragić

Velemir Dragić

Gubici vode na mreži u kotorskoj opštini predstavljaju veliki problem, jer se dugi niz godina mreža nije održavala na pravi način.

U okviru akcije smanjenja gubitaka vode  zbog kojih neka domaćinstva dobijaju visoke račune, radnici gradskog Vodovoda su spremni da pomognu i detektuju kvarove.

Velemir Dragić, tehnički direktor Vodovoda kazao je za Skala radio da nije svaki kvar lako locirati, čak ni aparatom, jer se nalazi ispod zida, ispod temelja kuće i slično.

U prosjeku jedna osoba potroši 5 do 6 kubika vode mjesečno, a kubik vode je euro i 10 centi odnosno euro i 60 centi, ukoliko je objekat priključen na novi kanalizacioni sistem.

Ukoliko je veći račun treba provjeriti da li se voda osim za potrebe domaćinstva troši za polivanje bašti, pranje automobila itd, a najčešći gubici su na neispravnim vodokotlićima, špil aparatima, pa je jeftinije kupiti novi nego plaćati visok račun za vodu, kaže Dragić.

Sa druge strane na mnogim mjestima evidentni su kvarovi i izlivanje vode koja gotovo u vodoskocima toči, kao što je primjer na ventilu između zatvorenog bazena i stadiona u Škaljarima ili na putu gdje izbija iz zemlje voda gdje je cijev pukla.

Tu nije riječ o neodgovornom ponašanju radnika Vodovoda već o nemogućnosti da se zamijeni ventil koji košta oko 600 eura.

Da bi se otklonili gubici trebalo bi kupiti oko 50-ak takvih ventila, zašto Vodovod nema sredstava.

Stoga Dragić apeluje na građane da izmiruju račune za vodu kako bi se ovaj problem rješavao što prije.

Nije moguće za mjesec ili dva riješiti ono što je deset godina zapušteno, zaključio je Dragić.

17 KOMENTARI

 1. “bokelj”,ne zaboravi da nada ne umire no svi ostali koji su rođeni.Pusta željo,umrije ćeš rano-manjina neće i nije više u prilici da odlučuje o veći.Ko će biti vojni ministar,ne će te vi “šnajderi” odlučivati no Crnogorci-ka dosada.Ko živ ko mrtav-ostaćeš za uklin.Ćao moj lipi-a bogami i pošteni-deboto-“bokelju”!!!!

 2. Gospodo,JP Vodovodu treba racionalizacija radne snage-koja je zapošljavana putem “konkursa”sa prečim pravom upošljavanja muževa-žena-braće-sestara-kumova-kumića partija na vlasti i td i ts! Reklo bi se-koliki su gubici na mreži toliki su viškovi na nivou zaposlenih.Rekao bih preko 60%! Bivša rukovodstva su izmišljali načine-ne radeći ništa-kako do para-evrića.Tako su 2001 godine uz dušnu pomoć tadašnjeg predsjednika SO uveli protivzakonitu i protivustavnu naplatu takse na vodomjere-na ime održavanja vodomjera.Ustavni sud RCG je 2005 takvu odluku-opštine Budva-stavio van snage i zabranio dalju naplatu.Po tom osnovu-po sopstvenom priznanju direktora vodovod u Budvi izvjesnog Vukovića,vodovod godišnje gubio oko 750 hiljada evra.U opštini Kotor vodovod je u vremenu 2001 do 2009 po tom osnovu otuđio narodnih para-evrića u visini više od jednog milona evrića.Ja sam jula 2006 godine podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika opština ,predsjednika UO Vodovoda i drirektora ,zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položa i protivpravne naplate dažbina koje zakon ne poznaje.Znate li kako je krivična prijava završila? Vještačenjem sudskih vještaka -jedan je rekao da su građani oštećeni-drugi je rekao da građani nisu ošterćeni-a evrića nema? Na bazi nalaza”pogodnijeg” sudskog vješta izvjesnog Bujišića-tužilac u Kotoru je presudio-utvrdio-odustao od gonjenja lopova-jer navodno narod nije oštećen.Dakle,DEMOS je sam sebe osam godina podkradao i učinio štetu u visini od preko milon evrića-a oni što su krali ostadoše pravi i zdravi! Dokle će da curi iz džepova /ne/znavenoga naroda!
  Što reći nego:Tako ti je mala moja kad je tužilac u najužem krugu partija na vlasti-partije na vlasti-na SREĆU NE U KOTORU-NEGO NA NIVOU DOMOMOVINE-DO DALJNJEGA-BEZ DRŽAVE ?!

  Uvaženi Bane,ne prinudna uprava u vodovodu-nego stečajni postupak u Domovinu-bez Države! Dakle proglasiti bankrot i uvesti u “posao” stečajnog UPRAVNIKA!

  • Evo vidis kakav ti je ovaj tuzilac savic…dovoljno je da je rankov kum i pobratim i da ti odbiju prijavu….pise Alen da su i njemu odbili protiv opstine a ima papire da su falsifikovali…kaze tuzilac da je ispitao i da je utvrdio da se nenamjerno falsifikovali??? pa budi ti pametan. da nisu utvrdili da je falsifikat ode nekome zemlja…ja sam siguran da si ti to sve lijepo statisticki kako umijes zapisa…je su li ti sto isplatili sto si prijavio?
   Sto se tice vodovoda to ce zavrsiti kinezi kad ih Lomar dovede za autoput..

 3. Gospodine Mandiću,
  hvala što ste upriličili komentare. Nadam se da će sada biti pravi i da će svako ko to želi imati što da kaže.
  Što se vodovoda tiče mislim da se tamo ništa ne može promijeniti koliko god se para upumpavalo. Toliki gubitci na mreži su rezultat javašluga dugi niz godina. Jedino rješenje je prinudna uprava. Pozdrav Bane.

 4. Gospodin Dragić je koliko god da nam se ne sviđa priča jedan od rijetkih stručnjaka i poznavalaca svog posla.
  Zato to što on govori nije demagogija niti Sokratova odbrana Vodovoda u kome se dugo naopako radi.Da je više Dragića bolje bi nam tice pjevale , jeftinija voda tekla a gubitaka bi manje bilo. kanalizacija bi se ranije uradila i ne bi bazdio Kotor. Zato vjerujem u njegovu rabotu i nadzor baš kada su poslovi na novom sistemu kanalizacionom u pitanju.

  • Poštovana gospodo,
   još jednom vas najljubaznije molim da se pridržavate teme i ne vrijeđate nikoga.
   S poštovanjem Slavko Mandić

 5. Vodovodu za sada nije važno koliko se potroši vode nelegalno, ili preko potrošača koji plačaju paušalno, jer pumpe u Tabačini rade jednako i kod veće i kod manje potrošnje. Važno postaje onda kada su, zbog zaslanjenja vode u Tabačini, primorani da uzimaju vodu iz Regionalnog vodovoda. Vodu iz Regionalnog vodovoda plačaju po 20 centi za kubik, a od nas naplaćuju vodu po cijeni od 110 centi i još 50% za kanalizaciju. Ako od nas doznaju ko su nelegalni potrošači, dakako da će nam vratiti ono što su uštedjeli – malo sutra. Zato gospodo iz vodovoda tražite sami, a i možete pitati vaše mjerače potrošnje koji očitavaju potrošnju na satovima, neka vam oni kažu ko je taj što troši vodu nelegalno, jer poslije toliko godina iskustva trebalo bi reći da su glupi ako to nisu sagledali. A vjerujem da je slično ako ne i karakterističnije i sa onim radnicima vodovoda koji popravljaju kvarove ili instalitraju vodovod.

 6. Da bih bio precizan, radi se o porodici koja stanuje
  u onom ugostiteljskom objektu nekadašnjeg Auto-kampa.

 7. Kad smo već na vodi i oko vode, moram gospodina Dragića informisati
  da porodica koja živi na Kampu u Dobroti troši enormne količine
  te dragocjene tečnosti.
  Vjerovatno je ta familija u stanju socijalne potrebe, pa oni ne
  plaćaju nikome ništa, te nijesu zainteresovani za
  nikakvu štednju Ustvari, njihovo rasipništvo plaćaju uredne platiše.
  Bilo bi zanimljivo da gospodin Dragić pogleda koliko ta porodica
  troši kubika vode “po glavi stanovnika”, pa nam saopšti prosjek
  na istom ovom portalu.
  Da li u tom objektu uopšte imaju vodomjer?
  Ako nemaju zašto nemaju?

 8. Sramotno je da građani Kotora plaćaju najskuplju vodu
  u regionu. Ne može se sve pravdati dotrajalošću cjevovoda
  i gubicima na sistemu.
  Pričalo se da su isti njihovi radnici za napojnicu od pedesetak maraka
  pojedincima instalirali ilegalne priključke prije vodomjera, da bi
  neograničeno zalivali bašte i vrtove!
  Sada putem medija pozivaju građane da budemo detektivi, da mi
  prijavljujemo ono što treba Vodovod da otkriva, a Sud sankcioniše.
  Po stambenim zgradama ilegalnih priključaka nema.
  Problem su privatne kuće. Tu treba ekipe iz Vodovada da ozbiljnije
  naprave kontrolu. Kuću po kuću!
  Iz ličnog iskustva znam da sam prije desetak godina prijavio ilegalni
  priključak u ugostiteljskom objektu. Toliko je trošio vodu da mi je
  činio štetu naplavljujući dvorište. Došla je višečlana komisija, konstatovali
  ilegalni priključak, krađu i… otišli.
  Kad bi bar jednoga lupeža oderali po džepu, ilegalaca ne bi bilo.
  Plaćaj narode, i ćuti!
  Zatvorite jedno oko, dišite duboko i gledajte visoko!

  • Spijunu!!!
   Isti si ka J…., hehehe
   Sto spominjete “B…”…dok je on bio direktor svima je bilo dobro(mislim na one oko njega).
   Covjek je sa visom skolom bio 100godina direktor i pomogao je svima u vodovod pocevsi od sebe.
   Dalje nije bio njegov reon i pustite ga na miru da uziva zaradjenu penziju.
   Ko vam je kriv kad se niste snali snaci rece to jednom neki premijer..
   Cujem da su mijenjali satove na stambenim zgradama (na privatnim nisu bar ne u Skaljare da ja znami .
   Ovi sto su prikljucivali vodomjere stavljali su oko 200 eura kao pocetnu nultu poziciju… i vise.
   Kad odes da se zalis onda ti dodju ovi isti sto su :adjustirali” vodomjer pa mu das 20-50eura i vodomjer je na zero…
   Ne znam je su li dijelili sa …direktorima ali da sam Jole zapisa bi to u svesku.nek se nadje kad napuni 80 moze mu valjat’ d ai on nesto prospija ka ovaj Sartair
   Hvaljen Isus i Marija

 9. Gospoda iz vodovoda ne znaju da se ventili mogu popravljat i odrzavat. Mozete pitati bilo kojeg broskog strojara iz naseg grada pa ce vam lijepo objasnit proceduru reparacije ventila, a najlakse je kupit novi i stavit.

 10. Do skoro su imali plate preko 3000 eura, pa su čekali da im stari direktor iz Stoliva pođe u penšijun, da bi onda zakukali da nemaju para. Nisu htjeli ništa da rade nego su priključivanje građana na kanalizacioni sistem ostavili privatnicima, a sada kukaju jer su se iznenada sjetili da 20 i više godina nisu ništa uradili za vodovodnu mrežu. Za potvrdu da je voda ispravna , koja se traži za poslovni prostor, traže 2500 eura iako se ista potvrda može dobiti za 50 eura od barske sanitarne inspekcije. Vodu su povečali na 1.60 eura po kubiku, iako je svuda u okruženju 60 centi (pardon, sada kada su vidjeli kotorsku mahinaciju sa vodom i drugi vodovodi će povečati cijenu, pa dabome, kada jedne budale plačaju, zašto da oni ostanu uskraćeni). Gomila potrošača kod nas vodu plača paušalno, a isto tako gomili su radnici vodovoda instalirali sat poslije česme koja troši vodu za baštu. I svi oni misle da sve to niko ne vidi, “ajde marvo, plačaj kad si glupa a mi ćemo kukati da nemamo pa ćemo opet dobiti velike plače”.

 11. Kako vodovod nema novaca da kupi ventile i ako toliko kostaju?Zar se mora kupiti odmah 5o -set ventila?zasto ne samo 10-setak!pa nakon izvjesnog vremena gospo-
  dine Dragicu,ponovo kupiti izvjesnu kolicinu i tako pokrpiti sve te velike kvarove.Da Vodovod nema par hiljada Eura za pocetak,to Vama nece niko vjerovati!Na kraju
  bilo bi bolje da uvedete vodomjere u svako domacinstvo.tako bi se izbjeglo nenormalno trosenje vode,kada se polivaju baste,peru kola i cilimi svake vrste.
  Svako domacinstvo bi trebalo platiti pola troskova za uvodjenje vodomjera a pola
  gradski vodovod.tako bi se i cijena vode spustila i do 30% od danasnje.Pozdrav.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].