Grane stare crne topole prijete prolaznicima

0
stara crna topola na trgu od kina

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Prije par mjeseci, debela grana stare topole u Dobroti se odlomila pod naletima vjetra i pala na glavu našeg sugrađanina.

Povrede na sreću nijesu bile teške, ali je liječenje moralo biti bar jednu sedmicu.

Teška grana je oštetila i dva parkirana automobila.

Podsjetimo da je mjesto izuzetno frekventno, jer je u neposrednoj blizina apoteka, restoran, prodavnice, pošta.

Tuda i djeca idu u školu.

Ovih dana upozoravaju građani da se slično može dogoditi i sa starom crnom topolom koja se od polovine XVII vijeka nalazi na prostoru današnjeg trga od staroga kina.

Teške grane sada već predstavljaju ozbiljnu prijetnju za brojne prolaznike, a posebno za sve veći broj turista koji svakodnevno posjećuju drevni Kotor.

Ispod je kafana koja će za nekoliko dana biti u funkciji.

Nije potrebno govoriti što se može dogoditi ako se hitno ne reaguje i grane ne odsijeku kako bi se staroj topoli, posađenoj prije nešto manje od 350 godina, udahnuo  novi život.

Drvo je i simbol brojnih kulturnih manifestacija, posebno za vrijeme trajanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Pozvali smo kotorsko Javno Komunalno preduzeće, odakle nam je direktor Zoran Mrdak saopštio da je adresa za ovaj problem Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Čim od njih dobiju nalog, komunalci će odraditi posao i posjeći stare i dotrajale prijeteće grane topole u starom gradu.

Sječu drvaće i granja, Komunalno radi po nalogu Direkcije, odgovorio je Mrdak i podsjetio da je ovo drvo u straom gradu složeno, dosta visoko i nepristupačno.

Istina prije dvije godine se nešto radilo, ali nedovoljno i sada se to mora detaljno završiti, nephodna je sječa nekih grana, odgovorio je Mrdak.

Odgovorne iz Direkcije za uređenje Kotora nijesmo danas mogli dobiti, jer su bili na sastanku, pa ćemo im ovo pitanje proslijediti tokom sjutrašnjeg programa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].