Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović tuži Alena Kovačevića

1
Marija Maja Ćatovic

Nakon dvije odbačene krivične prijave za nesavjesno poslovanje koje je Alen Kovačević, direktor Poslovnog centra “Riviera” podnio protiv gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, gradonačelnica Ćatović, gostujući u emisiji Skala radija “U žiži” najavila je tužbu protiv Kovačevića.

Marija Ćatović je kazala da ne dozvoljava nikome, pa ni gospodinu Kovačeviću da krnji ugled njene porodice i nje lično i da je samo radila posao koji joj je povjeren.

To je u odbacivanju tužbe i napisano da je ispoštovala član 57 Zakona o lokalnoj samoupravi i član 50 Statuta Opštine.

“Gospodina Kovačevića ću sigurno tužiti. Tu dileme nema”, jasna je gradonačelnica Kotora.

Ćatovićeva je kazala da su se pojedini mediji neprofesionalno ponašali mimo Zakona o medijima i da to predstavlja svojevrsni pritisak na nju kako bi odustala od odbrane imovine opštine Kotor.

Ona je kazala da to neće uraditi nikada i da je njena dužnost sa pozicije koju pokriva da brani svim sredstvima imovinu Opštine i da će to raditi dok se nalazim na njenom čelu.

Na pitanje što konkretno brani, Ćatović je kazala da brani 89.000 kvadrata zemljišta u Industrijskoj zoni koje je Opština kupila odmah poslije zemljotresa za tri fabrike koje je preselila.

Preselila je Livnicu i “Bokeljku” i tu nije bilo nikakvih problema.

Ali kada je došla na red “Riviera”, odluka je bila Radničkog savjeta i Skupštine opštine Kotor da se izvrši razmjena zemljišta u Škaljarima za Industrijsku zonu.

Međutim tadašnji direktor “Riviere” je tražio još zemlje za stanove radnicima  što nije prihvaćeno jer je tada procijenjeno da zahtjev nije realan tako da je to pitanje ostalo neriješeno.

Gradonačelnica je kazala da je sa svojim timom, kad je došla na mjesto predsjednice 2005. godine, odmah pokrenula pitanje “Riviere” kako bi ga napokon riješila.

“Htjeli smo to da uradimo na pravi način. Pokušali smo prvo da postignemo dogovor. Formirala sam poseban tim pravnika i onih koji su ranije bili uključeni, da se bave tim pitanjem ali se dogovor nije mogao postići pa je sasvim normalno da smo pokrenuli tužbu 2006. godine. Vrijednost zemljište je oko 9 miliona eura i ja neću da dozvolim da oopština Kotor ostane bez zemljišta koje je pošteno platila kroz eksproprijaciju jer je cilj Opštine bio da industriju preseli izvan zaštićenog prostora”, kazala je Ćatović.

Opština posjeduje brojnu dokumentaciju koju je priložila tužilaštvu.

Osnovni sud u Kotoru donio je presudu u korist Opštine.

Međutim, Viši sud je, iz nekih razloga, ne obazirući se na ugovor o privatizaciji jednostavno preinačio presudu i donio je u korist jedne i druge “Riviere” a Opštinu ostavio bez zemlje.

Kako ugovor o privatizaciji nije razmatran, a činjenica je da je neko raspolagao potpuno neosnovano imovinom opštine Kotor od 2001. godine bez njenog pitanja, jer je zemljište čak i 2006. godine bilo 1/1 uknjiženo kao vlasništvo opštine Kotor, Tužilaštvo je prihvatilo primjedbu Opštine jer nije razmatran ugovor o privatizaciji.

Taj ugovor očito je falsifikovan, moram tako da kažem, kazala je Marija Ćatović.

“Neka se zapitaju Kovač i Kovačević ko im je u tome pomagao? Mislim da bi neko zadužen za privatizaciju trebao da se pozabavi ovim pitanjem, posebno što je ona učinjena na ovakav način. Podsjetiću”, kazala je gradonačelnica da je tim ugovorom “Rivijera industry bila obavezna da pokrene proizvodnju. Ona je nije pokrenula. Jednostavno je prodala sve mašine i sad im taj prostor služi za izdavanje i zakup pojedinim firmama. Zato me i čudi kako je moguće da neko iz sindikata sada dovodi bivše radnike kod mene da traže pomoć za otpremninu koju nijesu dobili. Neka se obrate gospodinu Kovačeviću. To bi im bio najbolji put jer im je on rasprodao kompletnu imovinu, nije pokrenuo proizvodnju  i raspolaže tom imovinom na način koji nije u saglasju sa onim što je potpisao”, smatra gradonačelnica Kotora.

Gradonačelnica očekuje da se spror riješi ali bi bilo porazno da sud odredi da neko dobije besplatno 89.000 kvadrata državne imovine, plaćene novcem građana Kotora.

1 KOMENTAR

  1. Marijo-Majo ženo među ženama i (ne)ljudima,lako će mo mi – Vi sa export inport alenima,alenčićima,pohlepčićima,lupeščićima i sličnim polu-ljudskim bićima,ali vrlo teško sa domaćim takvim i sličim vrstama i vrsticama,rekao bih sve dokle ne rasčistite-razčinite(neposlušne popove-popiće) ove kočinačare sa “voza ćiro” koji decenijama “ćire” i koče li koče,na štetu(ne)znavenoga naroda ,a u korist sebe i svojih,kao što su oni,časnih bliznica ?! Dakle,prvo istrijebiti gubu iz svoje torine,pa će onda biti lakše,uz pomoć države-nadam se,očistiti za vazda i za navijek export-inport gubu( alene-alenčiće-lupeščiće i ine), koja i nije neki veliki problem,ako država ,konačno,shvati da se mora i ona uključiti u odbranu svoje-naše napadnute i poharane,s mukom,stečene imovine ?!!! Sve ostalo liči će na “piti vodu iz (iz)praznih česama “…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].