Građani se od sada mogu obratiti Skupštini, pročitajte kako

0

U cilju unapređenja transparentnosti, od danas na internet prezentaciji Skupštine Crne Gore, u dijelu Građani putem podnošenja predstavki otvorena je mogućnost obraćanja tom tijelu.

“Saglasno Ustavu Crne Gore, svako ima pravo da se, pojedinačno ili zajedno sa drugim, obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor. Ustavom je, takođe, propisano da niko ne može da bude pozvan na odgovornost, niti da trpi druge štetne posljedice zbog stavova iznijetih u obraćanju, osim ako je time učinio krivično djelo”, navode u Skupštini.

Građanke i građani se mogu obratiti Skupštini Crne Gore i to na sljedeći način: dostavljanjem podneska poštom, na adresu Bulevar Sv. Petra Cetinjskog br. 10, 81 000 Podgorica; elektronskom porukom na adresu: [email protected] ili neposredno u Skupštini, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

“Obraćanje treba da bude jasno i obuhvati sve podatke koji su potrebni da bi se po njemu moglo postupiti i da bi se mogao pripremiti odgovor. Obraćanja, takođe, moraju biti u jasnoj vezi sa nadležnostima Skupštine. U suprotnom, Služba Skupštine će predstavku proslijediti nadležnoj instituciji i o tome obavijestiti podnosioca predstavke. Obrazac obraćanja građana Skupštini Crne Gore može se preuzeti na sajtu Skupštine i osmišljen je tako da se njegovim popunjavanjem olakša postupak podnošenja predstavki, ali i efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine”, navode iz Skupštine.

Služba Skupštine će pripremiti i dostaviti odgovor podnosiocu predstavke u roku od 15 dana.

“U zavisnosti od stvarne nadležnosti povodom teme obraćanja, Služba Skupštine će u roku od pet dana predstavku proslijediti nadležnom radnom tijelu Skupštine radi obrade i pružanja odgovora i o tome obavijestiti podnosioca predstavke. Kad podnesak sadrži neki nedostatak zbog koga se po njemu ne može postupiti ili ako je podnesak nepotpun ili nerazumljiv, ovlašćeni službenik će najkasnije u roku od tri dana od prijema predstavke, kontaktirati podnosioca predstavke i poučiti ga da nedostatke otkloni”, navode iz Skupštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].