Građani nose maske, ali se žale da ih guše

0
foto Pobjeda

U trgovačkim objektima u Podgorici građani uglavnom poštuju mjeru nošenja maski u zatvorenim prostorima, a kako su Pobjedi juče kazali zaposleni i kupci koje su zatekli u radnjama, nije dozvoljen ulazak onima koji ne nose masku.

Izuzetaka, međutim, ima, najčešće u marketima. Trgovci se žale da nerijetko uzalud pokušavaju da ubijede kupca da ne može da trguje bez maske, ali bezuspješno.

Od prošlog ponedjeljka obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorima, a za kršenje ove mjere predviđene su i sankcije.

Katarina iz Sport centra kazala je Pobjedi da su se u početku građani manje pridržavali, ali da sada mnogo više vode računa.

“Uglavnom nose masku. Ima slučajeva da nam se kupci žale da ih maska guši i slično. Kada neko ne nosi masku ne dozvoljavamo mu da uđe”, kazala je ona.

I u Kids lendu prodavačice su, uglavnom, zadovoljne ponašanjem građana.

“Kada uđu bez maske opomenemo ih. Ako kupac nema masku, ako imamo mi damo je. Ako nemamo, svakako ne puštamo nikoga bez maske”, kazala je prodavačica u Kids lendu.

U Gradskoj knjižari imaju slična iskustva. Građani najčešće poštuju ovu mjeru.

“Ima slučajeva da sa vrata pitaju mogu li da uđu bez maske i ne prave probleme kada odgovorimo da ne može. Ne dozvoljavamo da bilo ko uđe bez maske, možda prvih dana, ali više ne”, kazala je prodavačica u ovoj knjižari.

U Idea marketu, međutim, imaju lošija iskustva. Susrijeću se, kažu oni, sa svakakvim slučajevima i nerijetko je uzalud što opominju kupce.

“U početku je bila katastrofa. Uđu bez maski, mi ih opomenemo, ali opet to nema svrhu. Neko se vrati, neko ne. U posljednje vrijeme se navikavaju, pa uglavnom nose, ali ih ima i da nepravilno drže masku, kažu da ih guši, pa je nose ispod nosa. Neki usvoje primjedbu i to poprave, a neki ne. Ne možemo im ništa”, priča prodavačica u ovom marketu.

Napominje i da je inspekcija često ispred njihove radnje i stalno upozoravaju građane koji ne nose maske, ali da, misli, do sada nije bilo kažnjavanja…

U Kozmetiks marketu kažu da njihovi kupci uglavnom poštuju propise i da nemaju neprijatnih situacija.

“Imamo neke slučajeve da ih molimo da izađu i stave masku, ali rijetko. Ne odobravamo nikome ulaz ko ne stavi masku. Mi ovdje nosimo maske evo osmu nedjelju i navikli smo se. Prosto nam je neobično kada ih skinemo kući. Redovno se građani žale da ih maske guše i da ne mogu da izdrže ili ih nose nepravilno ispod nosa i onda moramo da ih opominjemo, ali uvijek poslušaju. Uredni su i pažljivi. Poštujemo i mi kao radnici”, kaže prodavačica.

Od kada se pojavila epidemija korona virusa prodavačice u Kozmetiksu nose i rukavice, a sagovornica Pobjede ističe da ih neće skidati dok ne proglase kraj. Njen kolega napominje da on nosi pamučnu masku i da su bolje “za podnijeti“.

Vlada je u petak predložila usvajanje izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima su za nepridržavanje mjera fizičke distance između dvije osobe i nenošenje maski predviđene novčane kazne u rasponu od 100 do 20.000 eura.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].