Gost Siniša Stanković, pomoćnik ministra za održivi razvoj i turizam

7
Siniša Stanković

gost emisije U ŽIŽI Siniša Stanković

poslušajte emisiju

uređuje i vodi Slavko Mandić

emisija U ŽIŽI sa talasa Skala radija neđeljom u 11, repriza od 18 sati

7 KOMENTARI

 1. Interviju je bio veoma korisan! Saznali smo da pošto Budvi ne odgovoara ništa sem Trešanjskog mlina, svaka druga opcija otpada! Iako saglasnosti sa Grbljnima i Opštinom Kotor nema, deponija će se graditi “milom”. Bojim se samo da ne bude što je Ministarstvu “milom” – Grbljanima i OK je “silom”. Na kraju, nameće se zaključak, da bi trebalo rasformirati sve opštine na primorju i priključiti ih Budvi. Tako bi svi znali našto smo!

  • Otprilike je tako. Kotor ima izbor, ali koji god da je, deponija ce biti na Tresanjskom mlinu, jer je to Budvin izbor.

 2. Pitanje za g-dina Stankovica

  1.Prema standardima i preporukama EU kod izgradnje ovako ozbiljnog infrastrukturnog objekta,kao što je deponija osnovni preduslov je da se obezbijedi saglasnost lokalne zajednice.Od starta ovaj projekat nema saglasnost a ministarststvo radi potrebnu dokumentaciju, čija cijena nije sigurno mala. Zašto, i koliko je koštao do sada ovaj projekat?

  2. Na nedavno održanoj javnoj raspravi čuli smo od g-dina Djura Perovića da je potrebno mnogo manje sredstava da se deponija Lovanja makar privremeno stavi u funkciju i na taj način obezbijedi odlaganje otpada za ove tri opštine sa mnogo manje troškova nego što je korištenje deponije Livade.Osim toga taj period bi se iskoristio za definisanje neke druge lokacije i izradu dokumentacije. Vi ste komentarisali ovaj predlog kao gotovo neprihvatljiv uz obrazloženje da je potrebno još najmanje 4 godine da se se obezbijedi sve što je potrebno za drugu lokaciju i još kao razlog ste naveli da se ugrožava avio saobraćaj. Koliko nam je poznato nije bilo ni jednog incidenta tokom rada Lovanje pa Vas pitamo zašto se o ovom predlogu ne raspravlja sa predstavnicima opština i sa stručnjacima koji bi sigurno imali svoje mišljenje o njemu?

 3. Na koji način mislite da napravite deponiju na Trešanjskom mlinu kada su protiv nje skoro četiri godine i Grbljani, i Opština Kotor? Sem prisile i nasilja ne ostaje vam puno metoda! Zbog čega ste svo ovo vrijeme odbijali da razmatrate i druga moguća rješenja, kako ona tehnološka, tako i ona vezana za lokaciju?

 4. – S obzirom da ste pomocnik ministra za odrzivi razvoj i uredjenje prostora od 2004. godine da li osjecate dio krivice, ili da li se barem malo stidite sto je u tom periodu prostor u Crnoj Gori nepopravno devastiran. Par primjera: poluostrvo Lipci, Zavala, Zabljak, Rusko Selo, zgrade koje nicu u raznim oblicima i svim bojama (ali bas svim) u svim gradovima bez ikakvog planiranja, itd. itd ?

  – Steta je ogromna, ali me zanima cuti od pomocnika ministra za odrzivi razvoj i turizam, koje su prednosti izgradnje privatnog stambenog kompleksa Zavala i na osnovu cega se taj kompleks uopste mogao graditi kad je jasno anti-turisticki i savrsen primjer NEodrzivog razvoja.

  P.S:
  Nadam se da gost nece spomenuti hotel a la jedro jer je jasno da je taj hotel u projektu sluzio samo da bi javnost lakse “progutala” onakvo “silovanje” lijepe obale. Da je hotel stavrno bio u planu, poceli bi da ga rade kad i privatne stanove.

  • Hvala na postavljenim pitanjima.
   Milo mi je cuti da je i Vas gost protiv ovakvog neplaniranog, neodrzivog, neadekvatnog gradjenja i sto prepozanje da to zapravo unistava Crnu Goru kao turisticku destinaciju.
   Zbunjuje sto te rijeci dolaze od pomocnika ministra za uredjenje prostora (sada odrzivog razvoja i turizma) jer je on imao sredstava da to sprijeci. Ako se doslo do ovakvog, i po njemu, loseg stanja, on je jedan od vecih krivaca po funkciji koju obavlja. Ne sjecam se da je javno stao protiv gradnje Zavale, a funkcija mu to dozvoljava, nego je vjerovatno i sam stavio neki potpis na dozvole.
   Bilo bi lijepo kad bi nasi funkcioneri imali malo vise drustvene odgovornosti i odgovornosti prema funkciji koju obavljaju.

 5. Pitanja za gosp. S. Stankovića:

  1. Kako je moguće da se Ministarstvo upustilo u izradu projekta za izgradnju deponije Trešanjski mlin, pored odlučnog neslaganja Opštine Kotor i lokalnog stanovništva?

  2. Objasnite nam koji su aspekti održivog razvoja vodili Ministarstvo u prostornom planiranju Grblja, tako da on danas ima bezbroj majdana, stovarišta, planiraju mu se deponije i postrojenje za pretvaranje struje iz kabla koji će povezivati Crnu Goru i Italiju… Da li u takvim uslovima ima mjesta za poljoprivredu i turizam?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].