Gospoda profesori, znanje i drugarstvo uz kotorske pašte

1
sa proslave mature

50 god mature

Sa mature žuta slika još jedne generacije kotorskih maturanata 1963/64, koji su minulog vikenda toplo i drugarski proslavili 50 godina mature.

Emocije, u par slučajeva i teže prepoznavanje i odmah priča sa neminovnim pitanjem sjećaš li se?

Nema ljepšeg doba od đačkog, priča za Skala radio Darko Čelanović.

“Ova generacija brojila je relativno malo đaka, jer je posljednja sa samo dva gimnazijska odjeljenja. Bili smo relativno uspješni zbog toga što je onda bila selekcija učenika na drugi način. Bilo je alternativnih škola koje nijesu apsorbovale najbolje učenike mi smo”, skromno kaže Čelanović “bili relativno najbolji i iz još jednog razloga”.

“Nijesu u generaciji bili samo kotorski đaci već ih je bilo i iz susjednih gradova, jer Herceg Novi i Tivat nijesu imali gimnazije. Sa nam su bili tzv. brodari koji su svakodnevno brodom putovali do škole. A na brodu ujutru radno uz prepisivanje i preslišavanje za prvi čas, popodne, slavlje poslije škole”, sjeća se Vojislav Vojvodić.

On danas živi u Njujorku, ali mu nije bilo daleko da dođe na ovaj susret prepun slika i doživljaja.

Kotorske tradicionalne kiše, jugo, bure, nevere, ali i pašte u “Zdravljaka” slike su koje ne blijede.

Vasja Zloković prisjeća se stare generacije sjajnih profesora Marice Ilić, Anice Brozičević, Voja Vulekovića, Žunjića.

Profesor Latković koji je predavao matematiku, priča Zloković, bio je posebna priča, zatim profesor Lipovac  koji je na časove dolazio sa šeširom, ali i velikim  rouglima i šestarom.

Mirjana Vasiljević Ivanović, vidno uzbuđena, posebno zbog onih kojih više nema, a to su Perica Brajković, Stevo i Sonja Raičević, Petar Ćupić.

Ona za svoju generacija kaže da je bila divna i uspješna  te da su im znanja ulivali pravi, sjajni profesori koje su poštovali učenici, ali i oni đake.

Milan Matković, takođe je prevailo put i stigao iz Rijeke da bi se vidio sa školskim drugovima i proveo dan na velikoj maturi u Kotoru.

Ponovo se kaže upoznaju drugovi danas sijede kose ispred kultne kafane “Dojmi”.

“Bili smo i ostali dobri ljudi”, kaže Matković.

Dvije kotoranke Vilma Kovačević tada Petrović i Meri Hajduković osvrnule su se na onu vedru, školsku stranicu koju krase nestašluci ali šarmantni, bezazleni, duhovite zgode, ili po kotorski galioštine.

Malo nam je trebalo za veselje, pjesma, sport oličen u sportskom društvu “Partizan”, preskakanje bedema, u ljetno kino preko zida, od Petrice Crne koja je držala mačke, žive su slike, priča Vilma.

Meri dodaje koncerte na Pjaci od sata, violinu koju nije dotakala mjesecima, a mora svirati, sport, izviđači, orjentaciono takmičnje kroz Grbalj uz kompas i kartu, a komarci peku uduženi sa koprivama.

Generacija čistoće duha,  ljubavi i poštovanja – to smo, kaže Meri i danas kao onda puna života i duha.

Za Mirjanu Bokan Bjelicu, profesori, prave institucije kako je kazala obilježili su gimnazijske dane.

“Suptilno, do pravih vrijednosti kojima su u nas učili. Nezaboravna, legendarna gospođa Anuška Zloković”, sa ushićenjem priča Mirjana.

Bila je privilegija imati je za profesora, koja nam je na samo njen svojstven načina prenosila bogatstvo jezika.

Čini mi se da je po mnogo čemu naša generacija bila posebna, to su uspješni, plemeniti i dobri ljudi, zaključila je Mirjana.

Napustila sam ih i sama uz podignutu plimu osjaćanja na minule dane i ljude najčistijeg perioda života, da uz podignutu čašu nazdrave jednom netaknutom drugarstvu i velikoj životnoj maturi.

Dubravka Jovanović

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].