Gornja Lastva turistička atrakcija i strategija razvoja

2
Gornja Lastva

Miro Marušić

sa promocije – Miro Marušić, radio DUX

Knjiga pod nazivom “Gornja Lastva između sjećanja i sadašnjosti” sublimira rezultate istraživanja pet studentskih arhitektonski radionica u periodu od 2002. do 2007. godine u organizaciji Kulturno zavičajnog društva “Napredak” iz Gornje Lastve, a u saradnji sa nacionalnom školom za arhitekturu iz Pariza.

Tradicionalno ruralno graditeljstvo i ukupan pejzaž, kao i mogućnosti njihove obnove koji su istraživali studenti arhitektonskih fakulteta, teme su ove publikacije, koja je okupila minulog vikenda u Gornjoj Lastvi, pitoresknom selu na padinama Vrmca, veliki broj posjetilaca.

Turisti ne dolaze u Crnu Goru samo zbog pejzaža, hotela i kazina već zbog upravo tako malih, autentičnih sela, koja se i te kako mogu iskoristiti za turističku strategiju, kazao je ne skrivajući emocije princ Nikola Petrović Njegoš.

U tom pravcu postoje gotovi projekti koje su donijeli studenti arhitektonskih radionica koje sada treba razvijati.

Loren Faval, poznata arhitektica iz Pariza, predstavila je kompletnu ekološku dimenziju ove studije, kao i problem vode, prilagođavanje infrastrukture, puta i svega što je od važnosti za razvoj Gornje Lastve.

Postavilo se pitanje prelaska sa projekata na njihovu realizaciju, našto je francuska ambasadorka u Crnoj Gori Dominic Gozui predložila da zvaničnici Tivta kontaktiraju ambasadu Francuske u Crnoj Gori, kao i da bi Opština Tivat i država Crna Gora upravo trebalo da finansiraju, sufinansiraju i podrže ovakve i slične projekte, čulo se na promociji.

2 KOMENTARI

  1. Gornja Lastva je prelijepo, bajkovito selo. Princ Nikola Petrovic i francuske arhitekte dolaze samo da bi se divili nestvarnom predjelu a mi i neznamo sto imamo. Vecina ljudi iz Kotora nikad nije bila tamo.

  2. Od ove ljepote Gornje Lastve, Stoliva i slično svakom dah staje.
    Svi i svako osim gospode iz vlasti crnogorske koji bi da betoniraju i rasprodaju umjesto da ulože u eko sela i ambijent koge nadaleko nema.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].