Gordana Borović: Novinarima želim više elementarne humanosti a manje jalovog cinizma

5
Gordana Borović

Gordana Borović

Na Dan novinara, kada izgovorena riječ po malo gubi smisao, a novinari sa manje etike nego ikada gube povjerenje javnosti, pitali smo Gordanu Borović, novinarku od formata koju poruku šalje kolegama.

Ovako nam je kazala:

Kolega Mandiću, očekivati par suvislih rečenica na temu položaja novinara i, uz to,  ocijeniti situaciju u crnogorskom novinarstvu je već prezahtjevno.

Dobro je da postoji ovaj dan, jer tada novinari shvate da su važni.

Tada dobijaju čestitke sa najviših državnih nivoa, nekoliko strukovnih udruženja dijele godišnje nagrade u svečarskoj atmosferi za koju malo ko vidi valjanog razloga.

Vidim da su se uz protestni skup pred crnogorskom Vladom u organizaciji sindikata medija pojavili i predstavnici raznih NVO i opozicionih stranaka.

Ništa čudno, jer oni drže do pojavljivanja i do medijske promocije.

Jedino se pitam u tom mješovitom društvu ko bi nakon skupa imao novac da plati piće.

Mislim da je svima odgovor poznat, ali džaba.

Mi novinari najmanje komuniciramo jedni sa drugima, i postali su nam važniji političari i razni nveoisti koji bolje znaju naše probleme i naše zadatke od nas samih.

Uz ovaj dan, smatram da treba da nas zabrine naš loš ekonomski i socijani položaj kao i naš sve lošiji proizvod, za što ne treba kriviti vlast.

Treba da nas zabrine zabilježeni veliki pad povjerenja u medije, pogotovo u štampane, koji iznosi devet odsto.

Znači, ne govorim o padu tiraža, već o padu povjerenja.

A ako vam se ne vjeruje, ne znam koja je svrha ovoga posla.

Lijepo je obilježavati dan svoje branše, pogotovo jer znate kojim povodom je izabran baš taj, određeni datum.

Ono što bih poželjela mojim kolegama naročito mlađim jeste da nađu pozitivne strasti za ovaj teški posao.

Strast će im trebati zbog njih samih, da ih spasi od defetizma koji ih može obuzeti.

Neka budu čestiti i pošteni, zbog drugih, kojima mogu upropastiti život nesavjesnom upotrebom svoga jedinoga oružja – koje i danas simbolično nazivamo perom.

Za ovaj posao potebno je gajti u sebi najpozitivnije ljudske osobine, koje će uvijek biti važnije od toga da li vrhunski vladate rečenicom ili ne.

Želim im malo više, dakle, elementarne humanosti, manje jalovog cinizma koji je svuda zavladao, malo više elementarnog patriotizma, tako staromodne stvari, zar ne.

Kada svoje profesionalno bure napune svime ovime, e u onom preostaom prostoru neka traže i sve uslove za svoju slobodu izražavanja.

5 KOMENTARI

 1. Brez komentara..evo ko je ko i đe je ko-zašto je ko,a nije nego..?

  Skala radio Kotor-09.januara. 2014 godine:
  ..Tema:”Treba se čuvati sunčanih i toplih januarskih dana”

  Komentator Adio Mare-12.januara.2014 godine u 19:30 časova:
  “Svaka sreća u daljem radu i životu doktorici Adriani(koje joj je pravo ime?),sve najbolje u ovoj 2014 g.želi vas pacijent kojemu ste spasili život želi vam…
  Bjeladin Humac.”

  Hvala vam gospodine,pripadniče pravovjerniče-ortodox(Skala radio Kotor-tema:Marija Ćatović i Nikola Bukulica,čestitali vjernicima katoličke vjeroispovijesti Božić”-dana 24.12.2013).. brez imena..prezimena i mnogo toga što vam fali(zahvaljujući vašim ličnim naprezanjima?),i posebno hvala na čestitke povod crkvenog praznika-vašeg “pravovjerstva”-ortodox..malo više od…ništa?!

 2. Tiraz pokazuje kvalitet tekstvova u danasnjem globalizmu.
  Ko ima u CG najvreci tiraz je zato sto mu gradjani vjeruju.
  Sve drugo je envazno.
  Ko pise o problemima gradjana, korumpiranosti vladajuce garniture,visemilionskih promasaja za koje niko ne odgovara?
  Pobjeda sigurno ne.
  Za koje novine pise gospodja novinarka. Evo arde ne slusa , en cita, i zdraviji ej a daje komentar da novinari mogu svasta lagati….koje kontradikcije …

  Pozdrav svima na dan Svetog Save.

  Adio Mare

 3. Ovo je prava istina. Mora bit da ova novinarka nije nikome ništa dužna niti je ičiji klan a još manje potplaćena kao najveći dio onih koji bukaju i rade po zadatku političara.Novinarstvo je kod nas na niske grane. Pogledajte ko se sve predstavlja novinarom.

 4. To je poruka a ne svi su drugi krivi samo ne novinari koji mogu svašta lajat i ko sve bez elementarnog obrazovanaj i iskustva?A tek plaćenika koliko oćeš. Zato ne slušam, ne čitam i zdraviji sam.Oduševila me ova novinarka.To je istina. Nijesam iz te branše ali nam je tako u svim rabotama.Nema morala prije svega.

 5. Postovani Slavko i Dubravka,od srca najljepse zelje na licnom i profesionalnom planu,za ovaj vas dan.Nadam se da cemo bar jedno od vas vidjeti danas u Podgorici da date podrsku zivotno ugrozenim VASIM KOLEGAMA.Pozdrav.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].