GI 21. maj: Umjesto reformskog sistemskog mišljenja desila se etapa dodatnog propadanja

0

Crnogorski državni sistem je odavno ekonomski, funkcionalno i kadrovski ugrožen. Od obnove nezavisnosti pa sve do smjene vlasti vođena je loša sistemska politika. Kulminacija takve politike je ekonomija zasnovana na ličnom i partijskom iscrpljivanju javnih resursa i spoljnom zaduživanju u funkciji potrošnje i privatnih interesa, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

“Istovremeno, fabrikovan je glomazni i neefikasni javni sektor u interesu politike a ne građana. Dominirajuća državna kadrovska politika je decenijama primjer stranačke lojalnosti i marginalizovanog profesionalizma. Nakon smjene bivšeg režima, umjesto reformskog sistemskog mišljenja i faktičkog napretka, desila se etapa dodatnog propadanja”, ističu u GI 21. maj.

Navode da su se nove vlasti pokazale politički nekvalifikovanim, kadrovski gore od svojih prethodnika i samim tim je logično odsustvo sistemskih reformi u Crnoj Gori.

“Danas je naša nižerazredno funkcionalna država pod teretom neodrživih javnih finansija, zbog čega prijeti i dodatna devastacija industrijskih resursa poput najava vezanih za trgovinu u energetskom sektoru. Kao i novih spoljnih zaduženja motivisanih populističkim podizanjem javne potrošnje i opstankom na vlasti po svaku cijenu. Očigledno je da djelotvorno sistemsko preuređenje Crne Gore ostaje posao za neke buduće vlade, pod uslovom da u međuvremenu od države nešto preostane”, zaključuju u GI 21. maj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].