Generacija kotorske Gimnazije proslavila pola vijeka

1
zajednicki snimak

Na taraci kotorskog hotela “Cattaro” sinoć je slavila generacija maturanata 1964-65 godine svojih 50 godina od kada su izašli iz klupa slavne kotorske Gimnazije.

Ređale su se priče, prepričavale zgode života u ambijentu koji se toliko razlikovao od današnjeg.

U Gimnaziju se dolazilo najčešće pješke, a oni iz udaljenijih mjesta redovnom brodskom linijom koja je povezivala naselja Boke Kotorske.

Bili su svi kao jedno.

Željni znanja i danas se sjećaju mnogih lekcija strogih, ali pravičnih profesora koji su bili, kako kažu takvi autoriteti da su učenici jednostavno morali da nauče makar za prelaznu ocjenu.

Istina, takvih je malo bilo jer se ova generacija pamti po kvalitetu koji je iznjedrio vrste ljekare, profesore, biznismene, ekonomiste, političare, inžinjere, ostzvarene naučnike, ugledne građane u svim sredinama u kojima su živjeli.

Na sinoćnoj prozivci  bilo ih je 21, sa profesoricom dr Gracijelom Čulić i prof. Mladenom Keslerom.

A na maturi ih je bilo, u dva razreda matematičkog smjera i jednim društvenog ukupno 66.

Među njima danas nema 12 njihovih drugova i drugarica. Minutom sjećanja na njih odali su im dužnu poštu drugarice i drugovi maturanti, sjećajući ih se kroz priče, dogodovništine i po neku anegdotu.

Večeras bi nas bilo više, kaže nam jedan od prisutnih, ali mnogi nijesu stigli iz inostranstva.

Velike su vrućine, a o saobraćajnom kolapsu i da ne govorimo.

Generaciji se obratio dr Božidar Petričević riječima: Drage školske drugarice i drugovi, jer kako bih vas drugačije oslovio u ovim čudnim vremenima, kada smo se tako zvali i obraćali jedni drugima u vrijeme naših gimnazijskih dana.

Dr Petričević je podsjetio na stađun zrelog grožđa koji je nagovještavao brzi kraj ljetnjeg raspusta, a pojava brodica “Barbara“ i “Durmitorca“ punih đaka u kotorskoj luci označavao bi početak nove školske godine. Tu su bili i mali bijeli parobrodi, sjeća se dr Petričević “Lovran“ i “Vida“ koji su dovozili i odvozili đake kotorske gimnazize iz cijele Boke Kotorske. Danas više nema parobroda. Nemema više starog romaničnog hotela “Slavija“ sa čuvenom botaničkom baštom, nema ni čuvenog kotorskog korzoa od vrha Luže do Gurdića. Zamijenili su ga neki bezdušni parkinzi za automobile i motore, magistrala i pomorski granični prijelaz.

Petričević je podsjetio i na matursko veče prije tačno 50 godina koje je, uz himnu Gimnazije “Gaudeamus igitur“obilježio na svečan način, dostojanstveno i sa stilom kraj jednog i početak drugog života. Breme godina nije se osjećalo na ovim duhom vedrim negdanjim maturantima. Bilo je pjesme, plesa, smijeha. Prepričavale su se zanimljivi događani do kasnih ura a na svim se osjetio žal kada su se konačno rastali. Samo do godine, čulo se na kraju ove divne večeri.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].